Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A minimálbéremelés harmadát elviszi az infláció


Áruk egy német diszkontlánc bevásárlókocsijában. (Képünk illusztráció)
Áruk egy német diszkontlánc bevásárlókocsijában. (Képünk illusztráció)

Egyre jobban drágul az élet Magyarországon. Az árak emelkedése megállíthatatlannak tűnik, nagyban csökkenti a fizetések vásárlóerejét. A gyenge forint, a választások előtti kormányzati költekezés és a jegybank határozatlansága egyaránt felelős a hazai infláció száguldásáért.

Januártól 200 ezer forintra emelte a kormány a minimálbér összegét. Ez az emelés kilóg a sorból, hiszen ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, az előző években sokkal kisebb mértékben növelte a kabinet a minimálbért. A szakszervezetek szerint azért, hogy a választások előtt egy nagyobbat tudjon emelni.

Hétezer forint mínusz

Hangzatosnak tűnik, hogy az idei bruttó 167 ezerről 200 ezer forintra nő a minimálbér jövőre, hiszen ez egy majdnem 20 százalékos emelés. Az infláció, vagyis a fogyasztói árak emelkedése azonban olyan mértékű, hogy a minimálbéremelés harmadát alapból elviszi. Októberben a hivatalos adatok szerint 6,5 százalékkal emelkedtek az árak Magyarországon.

Még nem ismerni a novemberi és decemberi adatokat, de az elemzők azt várják, hogy az egész évet tekintve legalább 5 százalékos lesz az infláció. Hiába kapnak jövőre a minimálbéren dolgozók 22 ezer forinttal többet kézhez, mint idén, az infláció elviszi a harmadát (7 ezer forintot), vagyis a reálbérnövekedés csak nettó 15 ezer forint lesz. (A 200 ezres bruttó minimálbér nettója 133 ezer forint, míg az idei, 167 ezer forintos bruttó legkisebb bér nettója 111 ezer forint, a családi adókedvezmények nélkül számítva. Így jön ki a 22 ezer forintos nettó béremelkedés).

„Az infláció azért rossz, mert elértékteleníti a bérünket. Minél gyorsabban drágul az élet, annál kevesebbet tudunk a fizetésünkből vásárolni” – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakértő szerint a fogyasztók ilyenkor eldönthetik, hogy ugyanannyi terméket vagy szolgáltatást vásárolnak, mint a drágulás előtt, és ezért hajlandóak többet fizetni, vagy nem akarnak plusz költséget maguknak, és kevesebbet vásárolnak.

Utóbbi tipikus esete a tankolás, van aki mindig 10 ezer forintért tankol, csak az infláció miatt ezért az összegért egyre kevesebb üzemanyag kerül a benzintankba.

Ördögi kör az infláció

Az, hogy mennyit veszített a fizetésünk a vásárlóerejéből mindig utólag tudjuk meg, hiszen akiknek inflációkövető béremelése van, az előző év fogyasztói árnövekedésével igazítják ki a bérét. Nem tudni, hogy idén vagy jövőre mi lesz a helyzet. Tipikusan ilyen a nyugdíjak helyzete, azt minden adott évben a kormányzat által várt inflációnak megfelelő mértékben növelik.

Ezért szokta a kormány novemberben kiigazítani a nyugdíjakat, ha kiderül, hogy nagyobb lett az infláció, mint azt korábban várták. A szakértő szerint ezt azért nehéz pontosan meghatározni, mert az infláció vagy egy múltbeli adatra vonatkozik, vagy egy jövőbeni bizonytalan előrejelzésen alapul.

A nyugdíjas az év első tíz hónapján ugyanúgy megérzi a fogyasztói árak emelkedését, nincsen több pénze, kevesebbet tud vásárolni. Igaz, hogy novemberben visszamenőleg megkapja a pénzt, de nem tud visszamenőleg élelmiszert vásárolni magának.

Virovácz Péter szerint szerint azért okoz gondot a magas infláció, mert az beépül a várakozásokba. A dolgozók nagyobb bért akarnak, a munkáltató pedig, ha meg akarja tartani az alkalmazottait, akkor meg kell emelnie a fizetéseket. A vállalkozó kénytelen beépíteni az áraiba a megnövekedett bérköltséget, így a termelt áru, vagy nyújtott szolgáltatás is megdrágul.

„Ezt a trendet kell idejekorán megtörni, ezért nem jó, ha magas az infláció, mert ez egy ördögi kör, az infláció önbeteljesítő jóslata, amit a közgazdászok másodkörös hatásnak neveznek” – mondta az elemző. Virovácz Péter szerint ettől a folyamattól tartanak a jegybankok, mert ezt csak nagyon magas kamatkörnyezettel lehet megfogni, ha későn észlelik.

„A Magyar Nemzeti Bank döntései egy-másfél év múlva éreztetik hatását, vagyis a most elkezdett kamatemelési ciklusnak csak 2022 végén, 2023 elején lesz hatása. A jegybank most ezt a másodkörös hatást igyekszik megtörni” – tette hozzá az elemző.

Az MNB idén júniusban kezdte el emelni az alapkamatot. Az alapkamat emelése azt jelenti, hogy akinek változó kamatozású hitele van, annak hamarosan megdrágul a hitelének törlesztőrészlete.

Megbillent egyensúly

„A költségvetési-, a jövedelem- és monetáris politika egyaránt a túlkeresletet, és így az inflációt fűti. Ehhez az alapfolyamathoz járul hozzá a a külföldről importált infláció” – mondta Surányi György, közgazdász, az MNB volt elnöke.

A globális áremelkedést jelentősen erősíti az a jegybanki és kormányzati politika, amely éveken keresztül a forint árfolyamának a gyengítését célozta. Vagyis lényegesen kisebb lenne a külföldi hatás, ha a forint nominális és különösen reál árfolyamát tudatosan, éveken keresztül nem gyengítették volna.

A kormány az év utolsó két, és a jövő év első két hónapjában közel ötezer milliárd forintos addicionális kiadást hajt végre. A választások előttre időzített, hatalmas méretű – szerkezetében is mélyen elhibázott – pénzosztásnak vitathatatlanul további inflációt növelő hatása lesz.

A gyorsuló drágulást eredményezi a versenyszférát jövőre érintő mintegy 12 százalékos béremelés is. Surányi szerint költségoldalról nincs 12 százalékos termelékenységjavulás, és a kereslet oldaláról sincsen 12 százalékos kibocsátás növekedés, vagyis a béremelkedésnek hiányoznak a reálgazdasági alapjai.

„A béremelkedések jelentős része az inflációban fog felszívódni. Hiába kapnak ugyanis 12 százalékos béremelést a versenyszférában dolgozók, az infláció miatt csak 4-5 százalékos lesz a reálkereset növekedése” – mondta.

De drágulást eredményez a versenyszférát jövőre érintő mintegy 12 százalékos béremelés is. Surányi György szerint kereslet és költségoldalról is egyensúlyt kikezdő a 12 százalékos béremelés.

„Sem az ettől messze elmaradó várható termelékenység javulás, sem a kibocsátás reális növekedése nem alapoz meg ekkora egyensúlyi, nem inflációs hatású béremelkedést. A fizetésemelések jelentős része ezért az inflációban fog felszívódni. Hiába kapnak ugyanis 12 százalékos béremelést a versenyszférában dolgozók, az infláció miatt a reálkereset növekedése ennek csak töredéke lesz” – mondta.

Szigorít és enyhít is az MNB

A monetáris politika is éveket késve ébredt. Emellett a szakértő szerint a mértékét tekintve is elégtelenül kezdett látszólagos és mélyen ellentmondásos szigorításba a jegybank. Elindult ugyan egy lassú nominális kamatemelési ciklus, ami azonban eddig még arra sem volt elég, hogy a forint érdemben erősödjön.

Surányi György szerint a monetáris politika a látszat ellenére az inflációt támogatja, mivel a negatív reálkamat még emelkedett is és tovább önti a pénzt a gazdaságba az MNB. Továbbra is aktívan vásárol állampapírt, folytatja a Növekedési Hitel Programot, és elindította az új lakásvásárlást támogató zöld hitel konstrukciót.

A szakember szerint ez utóbbi cél ugyan nemes, azonban ezt nem jegybanki pénzteremtéssel, nem az inflációt pumpálva, hanem a kereskedelmi bankok bőséges likviditásából, költségvetési kamat támogatással és a jelenlegi 70 millió forintos maximális hitelösszegnél jóval alacsonyabban kellene meghatározni.

Surányi György jelenleg nem lát olyan érdemi intézkedéseket sem a kormány, sem a jegybank részéről, amelyek láthatóan lassítanák, vagy megtörnék a fogyasztói árak emelkedésének az ütemét, emellett a nemzetközi folyamatok sem az infláció lassulásának az irányába mutatnak.

„Az a szópárbaj, ami a Pénzügyminisztérium és a jegybank között zajlik, az arról szól, hogy a közvélemény előtt ki legyen az első számú bűnbak a magas inflációért. De minél később fognak hozzá a költségvetési, a jövedelmi és a monetáris politika határozott antiinflációs kiigazításához annak annál fájdalmasabb reálgazdasági áldozata lesz – hangsúlyozta.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG