Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Vatikán bátor döntéseket kér a politikusoktól a klímavédelemben


Ferenc pápa nyilatkozatot ír alá a Modern rabszolgaság és a klímaváltozás konferencián a Vatikánban, 2015. július 21-én
Ferenc pápa nyilatkozatot ír alá a Modern rabszolgaság és a klímaváltozás konferencián a Vatikánban, 2015. július 21-én

A Vatikán vendégül látja a világ vallási vezetőit és tudósait az ENSZ novemberi, nagy-britanniai klímaváltozási konferenciája (COP26) előtt. A cél közös álláspont kidolgozása „az emberiség történelmének egyik kulcsfontosságú pillanatában”.

A Hit és tudomány: a COP26 elé konferenciát Nagy-Britannia és Olaszország szervezi. A nagy világvallások mintegy negyven vezetője és tíz tudós vesz részt rajta, akik közös felhívást készülnek kiadni a COP26-ra.

Az október 4-i eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón a vatikáni külügyminiszter, Paul Gallagher érsek kijelentette, hogy a vallási vezetőknek nyomást kell gyakorolniuk a politikusokra, hogy azok bátor, ambiciózus döntéseket hozzanak a skóciai Glasgow-ban tartott ENSZ-konferencián.

„Reméljük, hogy a vallási vezetők az október 4-i konferencián és az elkövetkező hónapokban hozzájárulnak politikai vezetőink ambícióinak növeléséhez” – mondta Gallagher.

Szerinte a vallási vezetőknek ösztökélniük kellene „államférfiainkat és -nőinket, hogy a nehézségek ellenére merészen álljanak a kérdéshez, lássák a valóságot és bátor döntéseket hozzanak”.

Most dől el, milyen lesz bolygónk a következő századokban

A brit Gallagher közölte: azt várja, hogy Ferenc pápa részt vesz a Vatikánban és Rómában zajló október 4-i találkozón. A katolikus egyházfőt meghívták Glasgow-ba a COP26-ra, de Gallagher nem szólt arról, hogy elmegy-e. Más vatikáni tisztségviselők azt jelezték, hogy nagy valószínűséggel igen.

„A COP26 talán kulcsfontosságú pillanat lesz az emberiség történetében” – mondta Gallagher.

„Nehéz döntéseket kell majd meghozni, és reméljük, hogy Isten kegyelmével meglesz a bátorságunk ehhez. Előrelépünk ezekben a kérdésekben, amelyek meghatározzák, hogy milyen lesz az élet a bolygónkon a következő évtizedekben és századokban” – mondta.

Ferenc pápa határozottan támogatja az ENSZ 2015-ös párizsi megállapodásának céljait a globális felmelegedés csökkentése érdekében. 2015-ben enciklikát írt a környezetvédelem szükségességéről, a pazarló életmód visszafogásáról, a globális felmelegedés visszaszorításáról és arról, hogy meg kell védeni a szegényeket a klímaváltozás hatásaitól.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG