Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországban elindultak az első polgári perek a klímaváltozás miatt


Füst és gőz tör elő a Bełchatów erőműből, Európa legnagyobb szénerőművéből, 2018. november 28.
Füst és gőz tör elő a Bełchatów erőműből, Európa legnagyobb szénerőművéből, 2018. november 28.

Lengyelországban öten bíróság elé citálták a kormányt, amiért állításuk szerint nem védte meg őket a klímaváltozás hatásaitól. Ez az első ilyen per az energiaforrásként főként a szénre támaszkodó országban – közölte a ClientEarth jogi szervezet csütörtökön.

Lengyelország óriási összegeket tervez beruházni a tengeri szélerőművekbe, és meg akarja építeni az első atomerőművét a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, de az aktivisták szerint túl lassan vezeti ki a szenet és javítja a levegő minőségét.

Lengyelország volt az egyetlen olyan uniós tagállam, amely nem vállalta, hogy 2050-re eléri az üvegházhatást okozó gázok nettó nulla kibocsátását, amikor az unió 2019-ben kitűzte ezt a célt. A konzervatív varsói kormánynak régóta udvarolnak politikai támogatásért az ország energiatermelésének nagyjából hetven százalékát adó szénipari érdekeltségek.

Gazda, ökoturisztikai vállalkozó, klímaaktivista, szülők

„Látom az éghajlat változását (…) Három tó van a gazdaságomban – mindhárom gyakorlatilag száraz már” – mondta Piotr Romanowski gazdálkodó az ország északkeleti részéről. Ő az öt felperes egyike.

„Azért nyújtom be ezt a keresetet, mert a lengyel kormány nem tesz semmit, hogy megelőzze ezt a helyzetet, és megakadályozza a klímaváltozást” – mondta nyilatkozatában.

A többi alperes között van egy ökoturisztikai vállalkozás tulajdonosa, egy fiatal klímaaktivista és néhány szülő. A keresetek közül hármat csütörtökön nyújtottak be, további kettőt pedig még a hónap végéig beadnak a területi bíróságokon.

Ők öten arra kérik a bíróságokat, hogy rendeljék el: Lengyelországnak vállalnia kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 61 százalékos csökkentését 2030-ig, valamint az éghajlat-semlegességet 2043-ig.

„(Ez az öt) eset elsőként tárja a nyilvánosság elé az éghajlatváltozás növekvő hatását a Lengyelországban élő emberekre” – áll a Climate Earth közleményében.

Csehország is perel

A lengyel klímaügyi minisztérium illetékesei nem válaszoltak azonnal a Reuters kérésére, hogy fűzzenek észrevételt az ügyhöz.

A hét elején a helyi hatóságok közölték, hogy 2036-ig bezárják Közép-Lengyelországban a lignittüzelésű Bełchatów erőművet, amely Európában a maga nemében a legkörnyezetszennyezőbb.

Lengyelországot a szomszédos Cseh Köztársaság is beperelte az európai legfelsőbb bíróságon a külszíni fejtést folytató turowi barnaszénbánya most folyó bővítése miatt a két ország határának közelében.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG