Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vele készült interjú ellenére sem világos, hogy mi van Peng Suajjal


A teniszcsillag és a volt miniszterelnök-helyettes 2021. november 22-én
A teniszcsillag és a volt miniszterelnök-helyettes 2021. november 22-én

Ez volt az az interjú, amelyre sok sportújságíró vágyott: elbeszélgetni a kínai teniszsztárral, Peng Suajjal, aki felkészült arra, hogy először beszéljen a nyugati médiának arról a vádról, hogy a kommunista párt egykori magas rangú tisztviselője szexre kényszerítette.

Amikor ezt először nyilvánosságra hozta, világszerte aggódni kezdtek a biztonsága miatt.

Marc Ventouillac, a L’Equipe francia sportnapilap két újságírójának egyike, aki a héten beszélt Penggel egy csapat kínai olimpiai tisztségviselő gyűrűjében, azt mondja: még mindig nem biztos abban, hogy a teniszcsillag szabadon beszél-e és azt teszi-e, amit akar.

„Lehetetlen megmondani – mondja angolul. – Ez az interjú nem bizonyítja, hogy nincs gond Peng Suajjal.”

Szerinte egyértelmű a kínai szándék

Kína szándéka azonban egyértelmű számára: az interjú engedélyezésével a téli olimpiának otthont adó Peking tisztségviselői abban reménykednek, hogy lehűtik a vitát, így az nem árnyékolja be a játékokat.

„Ez a Kínai Olimpiai Bizottság kommunikációjának, propagandájának része” – mondta Ventouillac az Associated Pressnek kedden, a L’Equipe exkluzív interjújának megjelenése után.

„Egy nagy európai újságnak adott interjúval megmutathatják: »Oké, nincs semmi baj Peng Suajjal. Látják? Az újságírók minden kérdést feltehetnek, amit akarnak.«”

„Szerintem a Kínai Olimpiai Bizottságnak, a Kommunista Pártnak és sok embernek Kínában fontos, hogy megkíséreljék megmutatni: nem, nincs Peng Suaj-ügy” – mondta Ventouillac.

A WTA továbbra is aggódik

A női profi teniszszövetség közölte, hogy az interjú „semmilyen aggályunkat nem enyhíti” Peng Suaj novemberi állításaival kapcsolatban.

„Peng bátor lépést tett, amikor a nyilvánosság elé állt azzal a váddal, hogy szexuálisan bántalmazta a kínai kormány egyik magasrangú vezetője – mondta Steve Simon, a WTA vezérigazgatója. – Ahogy azt minden játékosunkkal tennénk világszerte, hivatalos vizsgálatot kértünk a illetékes hatóságoktól az állítás ügyében, és lehetőséget adunk a WTA-nak, hogy magánbeszélgetésben kitárgyalják Penggel a helyzetét.”

Dupla idő, cenzúra nélkül

Ventouillac szerint Peng „egészségesnek tűnik”. A Kínai Olimpiai Bizottság által, a NOB segítségével szervezett interjú biztosítására a L’Equipe beleegyezett, hogy előzetesen elküldi a kérdéseket, és a válaszokat szó szerint, kérdés-felelet formában teszi közzé. Az eredetileg fél órát kapó Ventouillac azt mondta, hogy végül ennek majdnem a dupláját töltötték együtt, és minden kérdést feltettek, amit csak akartak az előre beküldött nyolc vagy tízen túl.

„Nem cenzúrázták a kérdéseket” – tette hozzá.

Egy kínai olimpiai tisztviselő fordította le Peng megjegyzéseit kínai nyelvről. Az újság ezután egy párizsi tolmács segítségével biztosította a hétfőn franciául közzétett megjegyzések pontosságát. A vád óta ez volt a teniszcsillag első hosszabb beszélgetése a nem kínai nyelvű médiával.

Azt mondta, amit vártak tőle

„Habozás nélkül válaszolt a kérdéseinkre – úgy képzelem, olyan válaszokkal, amelyeket ismert. Tudta, hogy mit fog mondani – közölte Ventouillac. – De nem lehet tudni, hogy súgtak-e neki vagy ilyesmi. Azt mondta, amit vártunk tőle.”

Ventouillac szerint a L’Equipe egyik célja az interjúval az volt, hogy szemtől szembe mutassa meg Pengnek, nincs egyedül, és az emberek világszerte aggódnak érte.

Peng novemberben egy hosszú bejegyzésében azt írta, hogy Zsang Gao-li, a kormány volt miniszterelnök-helyettese és a Kínai Kommunista Párt teljhatalmú Politikai Bizottságának tagja többszöri visszautasítás ellenére is szexre kényszerítette. Az egyik vezető kínai közösségimédia-platformon, a Weibón lévő hitelesített fiókjában megjelent bejegyzés azt is elmondja, hogy hét évvel ezelőtt egyszer szexeltek, és ezt követően romantikus érzelmeket kezdett táplálni a férfi iránt. Zsang nem kommentálta a vádat.

Eltemette a szívébe

„Eredetileg eltemettem mindezt a szívembe – írta. – Miért jöttél vissza, hogy újra rám találj, a házadba vigyél és szexuális kapcsolatra kényszeríts?”

Ez gyorsan eltűnt a faláról. Peng azt mondta a L’Equipe-nak, hogy ő törölte, de nem indokolta meg, hogy miért, azon túl, hogy azt mondta: „Mert így akartam.”

Azt is mondta, hogy a bejegyzést félreértették.

„Szexuális zaklatás? Soha nem mondtam, hogy valaki szexuálisan zaklatott” – idézte az újság.

„Ezt a bejegyzést nagyon-nagyon félreértette a külvilág – mondta. – Azt kívánom, hogy ennek a bejegyzésnek a jelentése ezentúl ne legyen torz.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG