Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hol van Peng Suaj? Szabad a póló az Australian Openen


Peng Suaj óriási teniszlabdákat ír alá a Fila gyermekversenyének pekingi döntőjén 2021. november 21-én
Peng Suaj óriási teniszlabdákat ír alá a Fila gyermekversenyének pekingi döntőjén 2021. november 21-én

A szurkolók szabadon viselhetik a „Hol van Peng Suaj?” feliratú pólókat az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, de bomlasztaniuk nem kell – mondta Craig Tiley, az ausztrál teniszszövetség vezetője kedden a nagydíj szervezőinek korábbi álláspontját bírálva.

Egy, a közösségi médiában szombaton közzétett videóra reagálva, melyen biztonsági tisztviselők arra utasítják a szurkolókat, hogy vegyék le a szlogenes pólókat, az irányítótestület közölte, hogy a melbourne-i tornán nem engedélyezik a politikai nyilatkozatokat.

Martina Navratilova gyávának minősítette a reakciót, és azt mondta, hogy az Australian Open szervezői behódoltak Kínának, az emberi jogi aggályok elé helyezik a szponzori pénzeket.

„Sajnos azt hiszem, hogy sok a félreértés és hiányzik a megértés, ez nem csak egysoros válasz” – mondta Tiley telefonon a Reutersnek.

„Ha valaki pólót visel, és mond valamit, az nincs hatással a biztonságra. De ha összejönnek, csoportot, tömeget alkotnak, és bomlasztani kezdenek bármilyen módon vagy formában, az más.”

„Ha azért jönnek, hogy azt tegyék, amit mindenki más – élvezzék a teniszt –, és a pólójukon az áll, hogy Hol van Peng Suaj?, az rendben van.”

Félreértett zaklatási vádak a toppolitikus ellen?

Peng helyzete miatt novemberben kezdtek aggódni, amikor a női páros egykori első számú játékosa azt állította, hogy a hajdani kínai miniszterelnök-helyettes, Csang Kao-li korábban szexuálisan bántalmazta. A bejegyzés után csaknem három hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

A múlt hónapban Peng azt mondta, hogy soha senkit nem vádolt meg szexuális zaklatással, és hogy a közösségi médiában közzétett bejegyzését félreértették.

Csang nem kommentálta az ügyet.

Pekingben a pólókról hozott új szabályt firtató kérdésre a külügyminisztérium szóvivője azt válaszolta, hogy a sport átpolitizálására tett erőfeszítések kudarcot vallanak.

„A sport átpolitizálása nem fog sikerülni, nem fogja elnyerni az emberek többségének támogatását, beleértve a sportolókat és a nőket a nemzetközi közösségben” – mondta Zsao Li-jian.

A póló rendben van, a szurkolók zavarása nem

Tiley szerint a biztonsági személyzet múlt hét végi lépéseit az indokolta, hogy gyanúsnak találták „a helyszínre belépő emberek indítékait és szándékait”.

„Ha kifejezetten azért jönnek, hogy megzavarják szurkolóink kényelmét és biztonságát, akkor nem fogadjuk őket szívesen” – mondta Tiley.

„Nem igazán számít, hogy mit mondanak, de ha hoznak egy molinót, hogy feltartsák, és ezzel eltakarják az emberek elől a teniszjátékot, akkor le kell tenniük.”

„Ha erre nem hajlandók, kiviszik őket. De ha valaki pólóviseléssel kívánja támogatni Peng Suajt, az rendben van.”

Hétfőn Peng ausztráliai támogatói azt mondták, hogy ezer darab Hol van Peng Suaj?-póló kiosztását tervezik a Melbourne Parkban a héten, miután több mint tízezer ausztrál dollárt gyűjtöttek össze egy GoFundMe-oldalon.

A Női Teniszszövetség felfüggesztette a Kínában folyó versenyeket Peng biztonságát érintő aggodalma miatt, és Tiley azt mondta, hogy az ausztrál teniszszövetség támogatja az álláspontjukat.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG