Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vétók miatt is van "magyar ügy" az EU-ban


Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter látogatása Áder János magyar köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, 2021. március 24-én
Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter látogatása Áder János magyar köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, 2021. március 24-én

Idén tavasszal egyre többet kezdett vétózni a magyar kormány az egyhangú döntéseket igénylő uniós ügyekben. Probléma az uniónak, hogy a magyar kormány „keménykedik”, régebben talán inkább elgondolkozott volna az, aki egyedül marad a véleményével, mondta el egy vezető uniós tisztségviselő.

„Houston, van egy kis problémánk”

– írta le a magyar kormány sorozatban beinduló vétói miatti helyzetet egy vezető uniós tisztségviselő egy háttérbeszélgetésen.

Szerinte nyilvánvaló, hogy a magyar kormánnyal vita van, ha

  • a Közel-Keletről,
  • Kínáról,
  • Oroszországról,
  • vagy a genderről, a társadalom által elvárt nemi szerepekről van szó.

„Keménykednek bizonyos szempontból. De egy barátom egyszer azt mondta, hogy korábban, ha valaki egyedül maradt az álláspontjával a Tanácsban, akkor azt kérdezte magától, hogy »mit rontottam el, miért én vagyok egyedül a véleményemmel?«. Most pedig már majdhogynem büszkeség kérdése elszigetelődni valamilyen kérdéssel, amit otthon politikailag el lehet adni” – mondta.

De szerinte ezzel együtt kell élni, így működik jelenleg az EU. Egyelőre nem elég minősített többség a külpolitikai kérdéseknél, csak egyhangúan születhetnek döntések.

Ettől még problémát jelent a magyar kormány magatartása. Ilyenkor megpróbálják először megbeszélni velük, hátha sikerül valamilyen közös nevezőre jutni. Azonban ha a különutas ország álláspontjával nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nincs mit tenni, ilyenkor például nem az EU fog kiadni egy külpolitikai nyilatkozatot, hanem csak 26 vagy kevesebb uniós ország.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG