Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország ismét egyedül vétózott meg egy Kínát elítélő nyilatkozatot


Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélget telefonon Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök, 2021. április 29-én
Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélget telefonon Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök, 2021. április 29-én

Magyarország kormánya megint megvétózott egy uniós nyilatkozatot, ami Kínát ítélte volna el. Így pedig nem lehet egységes uniós álláspontot kialakítani, és valószínűleg hiába is próbálná a többi ország átírni a szöveget. A német külügyminiszter szerint elfogadhatatlan a magyar kormány húzása.

Ismét Magyarország miatt nem lehet közös külpolitikai álláspontja az EU-nak, írja a Politico. A magyar kormány ugyanis most egy olyan nyilatkozatot vétózott, ami elítélte volna Kínát a hongkongi demokráciaellenes szabályozási lépései miatt.

Ez nem az első hasonló eset, egyre gyakoribb, hogy az EU-n belül Szijjártó Péterék lépnek fel a Kínai Kommunista Párt érdekében, és vétózzák meg a közös uniós lépéseket.

Most a Hongkongban bevezetett új választási szabályokat bírálta volna az EU, ha nem jött volna ismét a magyar vétó. A hasonló uniós döntésekhez ugyanis a tagországok kormányainak egyhangú támogatása szükséges.

Ez nem az első eset, hogy Magyarország bontja meg az egységet, ha Kína kérdése kerül szóba

– mondta Heiko Maas német külügyminiszter a magyar vétó után. Szerinte „abszolút elfogadhatatlan” a magyar lépés.

„​Azt hiszem, mindenki rá tud jönni magától, hogy mi az oka ennek –​ jó kapcsolat van Kína és Magyarország között

– érvelt még a német külügyminiszter. A Politico szerint nem valószínű, hogy a magyar álláspont megváltozik, noha Josep Borell, az unió külügyi vezetője még tenne egy utolsó kísérletet a dokumentum valamilyen formában való egységes elfogadtatására.

Heiko Maas német külügyminiszter belgrádi sajtótájékoztatóján, 2021. április 23-án
Heiko Maas német külügyminiszter belgrádi sajtótájékoztatóján, 2021. április 23-án

Heiko Maas szerint létfontosságú lenne a közös fellépés Kína ügyében, hasonlóan mint amikor márciusban szankciókat sikerült elfogadni négy kínai vezető hivatalnok ellen, az ujgur kisebbség átnevelő táborokba zárása miatt.

Erre válaszul akkor a kínai kormány tíz európai politikus – köztük az Európai Parlament öt tagja – és négy szervezet ellen foganatosított szankciókat. A kínai álláspont szerint a belügyük az, hogy mit csinálnak az ujgurokkal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor is erősen bírálta a lépést. Szerinte a magyar kormány értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja a szankciókat a kínai tisztviselők ellen. Szijjártó érvelése szerint a döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége növekszik, és a megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni.

Szijjártó bírálata után egyébként váratlanul Magyarországra látogatott Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter. A látogatásról a magyar kormány előzetesen nem adott tájékoztatást, és a Reuters kérdéseire se válaszoltak semmit az ügyben.

A látogatást az EU-s szankciók mellett az is megelőzte, hogy az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) előtte nem sokkal újabb kínai koronavírus-vakcinát engedélyezett anélkül, hogy megvárta volna az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) vizsgálatát.

Két uniós tanácskozás között Orbán Viktor egyébként Hszi Csin-ping kínai elnökkel is beszélt április végén. A megbeszélés után Kína ki is adott egy nyilatkozatot, ami szerint Hszi Csin-ping elnök „​nagyra értékeli, hogy Magyarország határozottan tartja magát a Kína irányába mutatott barátságos politikájához”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG