Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világ belefáradt az ukrajnai konfliktusba – mondja az ENSZ emberi jogi vezetője


Helyiek egy lebombázott bírósági épület mellett szednek tűzifát otthonuk fűtésére az ukrajnai Liman faluban 2023. december 14-én
Helyiek egy lebombázott bírósági épület mellett szednek tűzifát otthonuk fűtésére az ukrajnai Liman faluban 2023. december 14-én

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden azt mondta, hogy a világ „belefáradt” az ukrajnai konfliktusba, amelyben továbbra is „elsősorban az Orosz Föderáció erői” követnek el háborús bűnöket.

Volker Türk közölte a genfi Emberi Jogi Tanáccsal, hogy hivatala bizonyítékokat gyűjtött „a nemzetközi emberi jog súlyos megsértéséről, a nemzetközi humanitárius jog komoly megsértéséről és háborús bűnökről”, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el.

„Úgy tűnik, hogy az ukrajnai helyzet a folyamatos szenvedés litániájának egyik eleme lett. A világ figyelmét a jelek szerint kimerítette az a sokféle válság, amellyel szembesülünk” – mondta.

A főbiztosi hivatal 142 olyan esetet dokumentált, „amikor 2022 februárja óta azonnali hatállyal civileket végeztek ki az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álló vagy az Orosz Föderáció által megszállt területen”.

Hozzátette, hogy dokumentálták „a fogvatartottak széles körben elterjedt kínzását és a velük szemben tanúsított rossz bánásmódot, beleértve a szexuális erőszakot, valamint az erőszakos eltűnések nagy számát”.

Azzal is megvádolta Oroszországot, hogy elmulasztotta „a megfelelő intézkedéseket a civilek védelmében”, akárcsak a civil infrastruktúra megóvására „támadásainak hatásai ellen”.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin: Addig nem lesz béke Ukrajnában, amíg Moszkva el nem éri a céljait

Kreml: Oroszország megkerüli az EU gyémántbehozatali tilalmát

Eközben a Kreml kedden közölte, hogy megkerüli az Európai Unió orosz gyémántokra vonatkozó importtilalmát, amely az ukrajnai hadművelet miatt hozott újabb nyugati szankciócsomag része.

A nyugati országok példátlan pénzügyi és gazdasági büntetőintézkedéseket vezettek be Oroszország ellen, válaszul arra, hogy a Kreml tavaly megkísérelte megbuktatni a kijevi kormányt, és átvenni a hatalmat Ukrajna felett.

„A tizenkettedik csomag összességében azt mutatja, hogy vélhetően elfogytak azok a szektorok, ahol még szankciókat lehet bevezetni” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

Az Európai Unió hétfőn fogadta el az új szankciócsomagot, amely tartalmazza az orosz gyémántok behozatali tilalmát is.

A tilalom januártól lép életbe a természetes és szintetikus fajtákra és az ékszerekre egyaránt, jövő év szeptemberétől pedig a más országokban csiszolt orosz gyémántokra is vonatkozik majd.

Moszkvát azzal vádolják, hogy a hadikasszát tölti fel a gyémántértékesítésből származó, becslések szerint évi négy-ötmilliárd dolláros bevétellel.

Peszkov szerint a tilalom „előre látható” volt, és Moszkva meg fogja találni a módját, hogy korlátozza a brüsszeli lépés hatását.

„Nem hiszem, hogy ne lenne lehetőség ezeknek a szankcióknak a megkerülésére. Van, és élünk is vele” – mondta Peszkov.

A szankciócsomag tovább szűkíti Oroszország hozzáférését a katonai célú technológiához is – 29 újabb vállalattal egészíti ki azoknak a cégeknek a listáját, amelyeket eltilt az orosz fegyveripart segítő termékek exportjától.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG