Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: addig nem lesz béke Ukrajnában, amíg Moszkva el nem éri a céljait


Tengerészek nézik Putyin elnök év végi sajtótájékoztatójának közvetítését Vlagyivosztokban 2023. december 14-én
Tengerészek nézik Putyin elnök év végi sajtótájékoztatójának közvetítését Vlagyivosztokban 2023. december 14-én

Vlagyimir Putyin évzáró sajtótájékoztatóján beszélt erről, és kijelentette, hogy ezek a célok változatlanok. Az orosz elnök részleteket is közölt az ukrajnai hadműveletekkel kapcsolatban. Szerinte nincs szükség újabb tartalékosok mozgósítására.

Mint mondta, jelenleg mintegy 617.000 orosz katona van Ukrajnában, közülük körülbelül 244.000-et hívtak be, hogy a hivatásos orosz haderő mellett harcoljanak.

A közel 24 éve hatalmon lévő orosz elnököt, aki nemrégiben bejelentette, hogy újraindul a választáson, taps fogadta, amikor megérkezett az esemény helyszínére, Moszkva belvárosába.

Putyin tavaly nem tartotta meg hagyományos sajtótájékoztatóját, miután hadseregének nem sikerült elfoglalnia Kijevet, az ukránok pedig területeket foglaltak vissza az ország keleti és déli részén. Miután Volodimir Zelenszkij elnök most visszatért Washingtonba, hogy az Egyesült Államok segítségét kérje, az ukrán ellentámadás elakadt és a hírek szerint akadozik az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás is, az orosz elnök úgy döntött, hogy ismét megjelenik a média előtt – bár a közvetítés továbbra is erősen megkoreografált volt, inkább a látványról szólt, mintsem a mélyebb tartalomról.

Telefonos kérdések az elnökválasztás előtt

Idén a polgárok lehetőséget kaptak arra, hogy az újságírók mellett ők is kérdezhessenek az elnöktől telefonon, és az elmúlt két hétben sokan éltek is ezzel. A mostani az első alkalom az ukrajnai háború kezdete óta, amikor Putyin, aki erősen korlátozta kapcsolatát a külföldi médiával, nyugati újságírók kérdéseire is válaszolt.

A sajtókonferenciát az ukrajnai konfliktusról szóló kérdésekkel nyitották meg, és kiemelték azt az aggodalmat, amely sok oroszt foglalkoztat, nevezetesen az újabb mozgósítási hullámtól való félelmet. 2022 szeptemberében Putyin részleges katonai mozgósítást rendelt el hadereje megerősítésére Ukrajnában, ám ez népszerűtlennek bizonyult, tiltakozásokat váltott ki.

„Nincs szükség” mozgósításra, mert naponta 1500 embert sikerül toborozni az orosz hadseregbe országszerte - közölte Putyin. Azt mondta, hogy szerda estig összesen 486 ezer katona írt alá szerződést az orosz hadsereggel.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország több esetben sem fizette ki szerződéses katonáit

Megismételte, hogy az orosz vezetés céljai Ukrajnában – a „nácitlanítás, a demilitarizálás és a semlegesség” – változatlanok.

Ezeket a célokat azon a napon fogalmazta meg, amikor 2022 februárjában csapatokat küldött az országba.

A „nácitlanítás” azokra az orosz állításokra utal, amelyek szerint az ukrán kormányt erősen befolyásolják radikális nacionalista és neonáci csoportok – ezeket a vádakat Kijev és a Nyugat nevetségesnek tartja.

Putyin azt is követeli, hogy Ukrajna maradjon semleges – és ne csatlakozzon a NATO-hoz.

"Akkor lesz béke, ha elérjük a céljainkat" - mondta Putyin.

A Kreml többször is kijelentette, hogy a „különleges katonai művelet” Ukrajnában mindaddig folytatódik, amíg a homályosan meghatározott célok nem teljesülnek.

Putyin azt mondta: jeleket lát arra, hogy a nyugati lelkesedés az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segélyek iránt – amit olyan „ingyenes dolognak” nevezett, ami kifogyhat – alábbhagyott, de úgy véli, Kijev egyelőre továbbra is segítséget fog kapni.

Putyin megismételte álláspontját, miszerint a NATO keleti terjeszkedése Oroszország határai felé – beleértve Ukrajna kinyilvánított szándékát, hogy csatlakozzon a nyugati katonai szövetséghez – a konfliktus alapvető oka.

„Annak a zabolátlan vágya, hogy a határaink felé araszoljanak, Ukrajna felvétele a NATO-ba vezetett ehhez a tragédiához... Rákényszerítettek minket ezekre a lépésekre” – fogalmazott az orosz elnök.

"Amikor majd belső változások történnek (az Egyesült Államokban), amikor elkezdenek tisztelni más népeket... amikor elkezdenek kompromisszumot keresni ahelyett, hogy szankciókkal és katonai beavatkozással próbálnák megoldani a problémáikat, akkor lesznek adottak az alapvető feltételek a teljes körű kapcsolatok helyreállításához."

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor: Abszurd, nevetséges és komolytalan Ukrajna uniós tagságának gondolata

Ukrajna és Gáza

Putyin Oroszország ukrajnai háborúját összevetette a Gázai övezet izraeli bombázásával, és azt mondta, hogy a két konfliktus nagyon különbözik egymástól, és hogy Gáza palesztin gyerekek temetőjévé vált.

Oroszország azt állítja, hogy légicsapásaival nem szándékosan vesz célba civileket, de az ENSZ tisztviselői szerint több mint tízezer ukrán vesztette életét és több mint tizennyolcezer sebesült meg azóta, hogy Putyin 2022. február 24-én katonák tízezreit küldte Ukrajnába.

Putyin médiaszereplése elsősorban a hazai közönségnek szólt, és lehetőséget ad számára, hogy személyesen válaszolva az egyszerű orosz állampolgárok problémáira megerősítse hatalmát a március 17-i elnökválasztás előtt.

„Az emberek többségének ez az egyetlen reménye és lehetősége a legfontosabb problémák megoldására” – közölte híradójában az állami televízió Russia 1 csatornája.

Az állami média szerint szerdáig körülbelül 2 millió kérdést tettek fel Putyinnak az adás előtt.

Ehhez kapcsolódóan: Vlagyimir Putyin bejelentette indulását a jövő évi elnökválasztáson

Putyin beárnyékolja az orosz részvételt a 2024-es olimpián

Putyin kijelentette, hogy támogatja a 2024-es párizsi nyári olimpián induló oroszokat, de az országnak el kellene gondolkodnia azon, hogy ilyen feltételek közepette induljon-e.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt héten azt közölte, hogy azok az oroszok és belaruszok, akik a sportágukban kvalifikálják magukat a párizsi játékokra, csak semlegesként vehetnek részt az olimpián, zászlók, emblémák és himnuszok nélkül.

Az oroszokat és a belaruszokat eredetileg eltiltották a nemzetközi versenyektől, miután Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát, és ehhez Belarusz felvonulási területet nyújtott.

Putyin közölte: jóllehet támogatja az orosz sportolók részvételét a játékokon, értelmezni kell, hogy mit jelent rájuk nézve a semleges státusz.

"Évek óta eddzenek... és ezért támogattam a sportolóinkat, hogy menjenek el ilyen versenyekre, de még alaposan elemeznünk kell a NOB által támasztott feltételeket" - mondta Putyin.

"Ha a NOB mesterségesen olyan körülményeket hozott létre, hogy kirekessze a legjobb sportolóinkat, és az olimpián azt a képet mutassa az orosz sportról, hogy az haldoklik, akkor el kell dönteni, hogy egyáltalán elmenjenek-e oda" - mondta Putyin.

A NOB azt közölte, hogy a semleges sportolók csak egyéni sportágakban versenyeznek, így a két ország csapatai nem indulhatnak. Azok a sportolók, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút, nem vehetnek részt az ötkarikás játékokon, mint ahogy azok sem, akik leszerződtek az orosz vagy a belarusz hadsereghez.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG