Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világ legsebezhetőbb lakóit sújtja az ukrajnai háború


Felrobbantott vasúti híd az ukrajnai Vozneszenszk városában 2022. március 16-án
Felrobbantott vasúti híd az ukrajnai Vozneszenszk városában 2022. március 16-án

Az ENSZ értékelése szerint Oroszország indokolatlan ukrajnai háborúja zavart okoz az élelmiszer-ellátási útvonalakon és olyan szintre növeli az árakat, hogy az a világ legsebezhetőbb embereit fenyegeti.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) március 16-án közzétett gyorsértékelésében kifejtette, hogy Ukrajna és Oroszország globális szereplő az agrár-élelmiszerpiacon, a napraforgóolaj és -mag globális kereskedelmének 53 százalékát képviseli, a búzáénak pedig 27 százalékát.

Tekintettel ezek fontosságára, az UNCTAD úgy véli: a háború „hatalmas emberi szenvedéssel jár és megrázkódtatásokat okoz a világgazdaságban”.

„A megugró élelmiszer- és üzemanyagárak érinteni fogják a fejlődő országok legsebezhetőbb lakóit is, nyomást gyakorolnak a legszegényebb háztartásokra, amelyek jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerre költik, nehézséget és éhezést okoznak” – írta a jelentést kísérő nyilatkozatában Rebeca Grynspan, az UNCTAD főtitkára.

„Minden országot érinteni fog a válság, de a Covid–19-világjárvány, a növekvő adósság és a klímaváltozás által már sújtott fejlődő országokat különösen súlyosan érintik a zavarok az élelmiszer- és üzemanyagellátás, illetve a pénzügyek terén” – tette hozzá.

Grynspan azt mondta, hogy sok országban, amelyekre a járvány költségei miatt már amúgy is komoly nyomás nehezedik, meg fog szakadni a kereskedelem, nő a hiány és visszaesnek a beruházások.

Ez az olaj- és gázárak jelentős emelkedéséhez is vezethet, ami a fosszilistüzelőanyag-alapú energiatermeléshez tereli vissza a beruházásokat, és ezzel azt kockáztatja, hogy az akut klímaválság idején megfordul a megújuló energiaforrások felé forduló tendencia.

„Ez nagy aggodalomra ad okot, mivel a társadalmi és politikai stabilitás szorosan összefügg a növekvő élelmiszerárakkal” – mondta.

XS
SM
MD
LG