Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világ vezetői véget vetnek az erdők „láncfűrészes mészárlásának”


A Föld óriási modellje a COP26-on Glasgow-ban, 2021. november 2-án
A Föld óriási modellje a COP26-on Glasgow-ban, 2021. november 2-án

Annak a 110 országnak a vezetői, amelyek otthont adnak az összes erdő 85 százalékának, nyilatkozatban vállalták, hogy 2030-ra leállítják az erdőirtást, és segítik azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a globális felmelegedés visszaszorítása 1,5 Celsius-fokra, az iparosodás előtti szint fölé.

A közös nyilatkozatot november 2-án, a skóciai Glasgow-ban tartott COP26 klímacsúcson írták alá a világ erdeinek 85 százalékát együttesen adó országok vezetői.

Boris Johnson brit miniszterelnök, a csúcstalálkozó házigazdája üdvözölte a világ vezetőinek ígéretét, hogy véget vetnek a „nagy láncfűrészes mészárlásnak” a világ erdeiben.

Nem csak megállítják, vissza is fordítják

„Határkövet jelentő kötelezettséget vállaltak amellett, hogy 2030-ig együttműködnek az erdőirtás és a talajromlás megállítása és visszafordítása érdekében – nemcsak megállítják, hanem vissza is fordítják. Ez pedig azt jelenti, hogy minden eddiginél több vezető jelentkezett erdeink védelmére északi és déli országokból mérsékelt égövi erdőkkel, trópusi erdőkkel, köztük olyan országokkal, mint Kína, Oroszország, Brazília – a világ néhány legnagyobb erdőbirtoka” – mondta Johnson.

„Vessünk véget ennek a hatalmas, globális láncfűrészes mészárlásnak azzal, hogy a természetvédelem tegye meg, amit tud, biztosítson hosszú távon fenntartható munkahelyeket és növekedést” – fogalmazott.

Amerika mindent bevet

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok a rendelkezésére álló eszközök széles skáláját fogja alkalmazni annak érdekében, hogy ne csak megállítsa az erdőpusztulást, hanem vissza is fordítsa a hatásait.

„Ma új tervet jelentek be a világ erdeinek megőrzésére. Ez egyesíteni fogja a washingtoni kormány diplomáciai, pénzügyi és politikai eszközeinek teljes skáláját az erdőpusztulás megállítása, a kritikus szén-dioxid-elnyelők helyreállítása és a földgazdálkodás javítása érdekében” – mondta Biden.

Az aláírók között van Brazília, Indonézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság. Ezekben az országokban található néhány a világ legnagyobb és legveszélyeztetettebb erdei közül.

Pénzt is ígértek

A globális kötelezettségvállalást tizenkét ország tizenkétmilliárd dollárnyi közfinanszírozási ígérete támasztja alá 2025-ig.

További 7,2 milliárd dollár jön a magánszektortól. Több mint harminc pénzintézet vezérigazgatói kötelezettséget vállalnak arra is, hogy megszüntetik az erdőirtáshoz kapcsolódó befektetéseket.

Az erdők rohamosan tűnnek el világszerte, a fákat kiirtják a mezőgazdaság és az építkezések érdekében. A környezetvédők meg akarják állítani a pusztítást, mert az erdők elnyelik a szén-dioxidot, ezzel kivonják a légkörből a globális felmelegedéshez leginkább hozzájáruló gázok egyikét.

A Global Forest Watch szerint 2020-ban a világ 258 000 négyzetkilométernyi erdőt veszített el. Ez nagyobb terület, mint az Egyesült Királyság.

Az őslakosok sem maradnak ki

Egy külön kezdeményezés keretében öt ország – Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Norvégia, Németország és Hollandia –, valamint számos magánfinanszírozó november 2-án ígéretet tesz arra, hogy 1,7 milliárd dolláros finanszírozást biztosít az őslakosok erdővédelmének támogatására.

A környezetvédők azt mondják, hogy az őslakos közösségek az erdők legjobb védelmezői a fakitermelők és mások ellen, akik behatolnak az erdőkbe, hogy kivágják a fákat.

„Mivel ma aláírjuk ezt a nyilatkozatot, ösztönözzünk radikális változást az állami és a magánfinanszírozásban is. Csatornázzunk be forrásokat az őslakos népek és a helyi közösségek jogainak biztosítására, és fordítsunk billiókat a fenntartható munkahelyek támogatására, mert erdeink védelme nemcsak a helyes cselekvési irány az éghajlatváltozás leküzdésére, de a helyes út is mindannyiunk virágzóbb jövőjéhez” – mondta Johnson az aláírási ünnepségen.

Készült a Reuters és az AP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG