Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

160 millióra nőtt a gyerekmunkások száma a világon


Gyerekek gyűjtik be a termést Kirgizisztánban. 2018. július 9.
Gyerekek gyűjtik be a termést Kirgizisztánban. 2018. július 9.

Két évtized óta először emelkedett a gyermekmunka száma – közölte az ENSZ június 10-én, arra figyelmeztetve, hogy a koronavírus-járvány gyermekek további millióit veszélyezteti.

A dolgozni kényszerülő gyermekek száma 160 millióra nőtt világszerte. Ez 8,4 milliós növekedést jelent az elmúlt négy évben – közölte együttes jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az ENSZ gyermekügynöksége, az UNICEF.

„Tért veszítünk a gyermekmunka elleni küzdelemben, és az elmúlt év nem könnyítette meg ezt – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. – Most, a globális lezárások, az iskolabezárások, a gazdasági bajok és a nemzeti költségvetések csökkenésének második évében szívszorító döntésekre kényszerülnek a családok.”

Miután a világon minden tizedik gyermeket beszippantotta a gyerekmunka, a jelentés arra figyelmeztet, hogy egy egész generáció egészségét, oktatását és jólétét fenyegeti továbbra is veszély.

A járvány további milliókat fenyeget

A szubszaharai Afrika a legsúlyosabban érintett térség, de az ENSZ szervezetei szerint a Covid–19 veszélyezteti a haladást a világ más részein is, például Ázsiában és Latin-Amerikában.

Miközben a munkára kényszerülő gyermekek aránya nagyjából akkora maradt, mint 2016-ban volt, számuk a népességnövekedés miatt emelkedett.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a járvány gazdasági sokkja és az iskolabezárások miatt további kilencmillió gyermeket fenyeget annak a veszélye, hogy 2022 végéig gyermekmunkásokká válnak. Szociális védelem hiányában a szám akár 46 millióra is nőhet.

A négyévente közzétett jelentésből kiderül, hogy a mezőgazdasági szektor foglalkoztatja a gyermekmunkások hetven százalékát.

Több mint felük még 11 sincs

Az 5 és 11 év közötti gyermekek globálisan a gyerekmunkások több mint felét teszik ki, ők különösen ki vannak téve a fizikai és mentális sérüléseknek. A gyermekek körülbelül harmadának a sokórás munkahét lehetetlenné teszi az iskolába járást.

Másik aggasztó tendencia a jelentés szerint, hogy az 5 és 17 év közötti, veszélyes munkát végző gyermekek száma 6,5 millióval, 79 millióra nőtt.

„Nem állhatjuk meg szó nélkül, hogy a gyermekek új generációja veszélybe kerül – mondta Guy Ryder, az ILO főigazgatója. – Itt az ideje, hogy megújítsuk az elkötelezettségünket és az energiáinkat annak érdekében, hogy túljussunk a nehezén, megtörjük a szegénység és a gyermekmunka ördögi körét.”

XS
SM
MD
LG