Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Vöröskereszt több száz ukrán hadifoglyot vett nyilvántartásba Mariupolból


A drónfelvételen ukrán harcosok viszik ki sebesült társaikat az Azovstal acélműből Mariupolban 2022. május 17-én
A drónfelvételen ukrán harcosok viszik ki sebesült társaikat az Azovstal acélműből Mariupolban 2022. május 17-én

Az orosz hadsereg csütörtökön közölte, hogy több, Mariupolban végig kitartó ukrán harcos megadta magát, így az erődítményüket elhagyók száma 1730-ra nőtt. Közben a Vöröskereszt arról számolt be, hogy közülük több százat regisztrált hadifogolyként.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint kedden megkezdődött az ukrán hadifoglyok – köztük sebesült harcosok – nyilvántartásba vétele egy orosz–ukrán megállapodás értelmében.

A genfi székhelyű humanitárius ügynökség, amelynek jelentősek a tapasztalatai a hadifoglyok kezelésében és a fogolycserében, ugyanakkor azt mondta, hogy csapata nem vitte a harcosokat „oda, ahol fogva tartják őket”, amiről nem közöltek részleteket.

Bizonytalan sors vár azokra az ukrán harcosokra, akik a lerombolt Azovstal acélműből jöttek elő, miután az ukrán hadsereg arra utasította őket, hogy hagyják el az ellenállás utolsó fellegvárát a földdel egyenlővé vált kikötővárosban. Néhányat közülük a Moszkva által támogatott szakadárok kezén lévő terület egyik egykori büntetőtelepére vittek az oroszok.

Míg Ukrajna azt reméli, hogy a katonákat fogolycsere keretében visszaszerezheti, Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy néhányukat háborús bűnök miatt bíróság elé állítják.

A Vöröskereszt a genfi egyezmények szabályaira hivatkozik, amelyek lehetővé teszik, hogy a szervezet tanúk nélkül kérdezzen ki hadifoglyokat, és kimondják, hogy nem szabad indokolatlanul korlátozni a meglátogatásukat.

A szervezet nem részletezte, hány hadifogolyról van szó.

Katonai büntetőintézetbe vitték őket

Az sem világos, hány harcos maradt még az üzemben. Oroszország korábban úgy becsülte, hogy körülbelül kétezer katonával harcolt a vízparti gyárban.

Denisz Pusilin, a Mariupolt magában foglaló régió magas rangú szeparatista tisztviselője azt mondta, hogy azokat az ukrán katonákat, akiknek orvosi segítségre volt szükségük, kórházba szállították, míg másokat katonai büntetőintézetben helyeztek el. Azt is állította, hogy a Vöröskereszt képviselői megtekinthették a büntetőintézetet, de ezt egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Az Amnesty International korábban kijelentette, hogy a Vöröskeresztnek azonnali hozzáférést kell biztosítani a magukat megadó mariupoli harcosokhoz. Denis Krivosheev, az Amnesty térségért felelős igazgatóhelyettese az orosz erők által végrehajtott állítólagos törvénytelen ukrajnai kivégzésekre hivatkozott, és kijelentette, hogy az Azovstal védőinek „nem szabad ugyanerre a sorsra jutniuk”.

Egyedül az üzem állt Oroszország útjában ahhoz, hogy bejelenthesse Mariupol teljes elfoglalását. Elestével Mariupol lenne a legnagyobb ukrán város, amelyet Moszkva hadereje elfoglalna, és ez lökést adna Putyinnak egy olyan háborúban, amelyben sok terve kudarcot vallott.

Katonai elemzők szerint azonban a város elfoglalása ezen a ponton sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bír majd, mivel Mariupol már gyakorlatilag Moszkva irányítása alatt áll, és az elhúzódó harcokban lekötött orosz erők zöme már távozott.

Videó mutatja, ahogy az ukrán harcosok hordágyon hordják ki sebesültjeiket, akiket motozásnak vetnek alá, mielőtt a Kreml-barát Z jelzést viselő katonai járművek kíséretében elszállítják őket.

A várost – amelynek háború előtti, körülbelül 430.000 ezres lakossága mostanra mintegy háromnegyedével csökkent – nagyrészt romba döntötték a könyörtelen bombázások, Ukrajna szerint több mint húszezer civil halt meg ott.

Cserbenhagyták Zelenszkijék a hősöket?

A harcosoknak adott megadási parancs nyomán az ukránok azzal vádolhatják Volodimir Zelenszkij elnök kormányát, hogy magára hagyta az általa hősként méltatott csapatokat.

„Zelenszkij kellemetlen kérdésekkel szembesülhet – mondja Volodimir Feszenko, a független kijevi Penta agytröszt vezetője. – Elhangoztak már az elégedetlenség hangjai és olyan vádak is, amelyek az ukrán katonák elárulásáról szólnak.”

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, aki részt vett az Oroszországgal folytatott tárgyalások több fordulóján is, csütörtökön Twitter-üzenetében azt írta: jelenleg „ne ajánljatok nekünk tűzszünetet – ez lehetetlen az orosz csapatok teljes kivonása nélkül”.

„Amíg Oroszország nem áll készen a megszállt területek teljes felszabadítására, addig a tárgyalócsapatunkat fegyverek, szankciók és pénz alkotja” – közölte Twitteren.

Az ukrán hadsereg csütörtök reggeli tájékoztatóján arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is támadást folytatnak a keleti front különböző részein, de sikeresen visszaverik őket. Az összefoglalóban nem esett szó Mariupolról, csak annyit mondtak, hogy az orosz erők továbbra is támadnak a keleti front különböző szakaszain, de sikeresen visszaverik őket.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG