Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagner-csoport vezetője azzal fenyegetőzik, hogy kivonja fegyvereseit Bahmutból


Egy képkocka a május 5-én közzétett videóból
Egy képkocka a május 5-én közzétett videóból

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg, a Wagner vezetője pénteken azzal fenyegetőzött, hogy a lőszerhiány miatt a jövő héten kivonja harcosait a kelet-ukrajnai Bahmutból, és egy videóban minden eddiginél élesebben kritizálta az orosz hadsereg vezetőit.

Prigozsin Wagner-csoportja vezeti a Bahmut ellen hónapok óta tartó orosz támadást, és a hadjárat eddigi leghosszabb és legvéresebb csatájában már majdnem elfoglalták a várost.

Bár Prigozsin korábban is fenyegetőzött hasonló kivonulással, videós nyilatkozatában az ukrajnai hadjárat orosz vezetőinek ennyire éles kritikájára még nem volt példa.

"Ki fogom vonni a Wagner-egységeket Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen halál vár rájuk" - közölte Prigozsin a Telegramon.

Prigozsin egy videót is megosztott a Telegramon, amelyen állítása szerint Wagner-harcosok holttestei sorakoznak, és amelyben Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt hibáztatta halálukért.

Ehhez kapcsolódóan: A súlyos orosz veszteségek ellenére is folytatódott Bahmut ostroma

"Sojgu! Geraszimov! Hol van a kib*szott lőszerem?" - mondta Prigozsin a videóban.

"Önkéntesként jöttek ide, és azért halnak meg, hogy ti tovább hízhassatok a faburkolatos irodáitokban" - tette hozzá a holttestek mellett állva.

"Ezek a Wagner srácai. Ma haltak meg. A vérük még friss" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a hadsereg vezetői "a pokolba fognak jutni".

Prigozsin szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin elnökkel, és mindketten a Szovjetunió 1991-es bukása után, szülőhelyükön, Szentpéterváron kezdték üzleti és politikai karrierjüket.

Elhúzódó harcok Bahmutban, közben Oroszország Dél-Ukrajnát bombázza

Oroszország éjjel a dél-ukrajnai Nyikopol városát lőtte - közölték a helyi hatóságok pénteken, közben fokozódtak a harcok a Donyecki területhez tartozó Bahmutban, amely Moszkva jelenleg legfontosabb kelet-ukrajnai célpontja.

Súlyos tüzérségi támadás rongálta meg a polgári és az energetikai infrastruktúrát Nyikopolban - közölte Mikola Lukascsuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetője.

"A megszállók a városlakók otthonait vették célba. Tíz lakóház, egy épület, gázkazánok és elektromos hálózatok semmisültek meg" - írta Lukascsuk a Telegramon.

Oroszország az elmúlt napokban fokozta csapásait Dél-Ukrajnában, főként az ukránok által visszafoglalt Herszon régió területeit vette célba, ahol a héten legalább 23 civil halt meg a bombázásokban.

A bahmuti harctéren az ukrán védők hatvan orosz támadást vertek vissza az elmúlt 24 órában - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara pénteki jelentésében, ami azt jelzi, hogy az oroszok növelték az intenzitását a város elfoglalására irányuló támadásaiknak.

Heves harcokról számoltak be a Bahmuthoz közeli Marjinka településről is, ahol az orosz erők megpróbálták taktikai pozícióikat javítani - közölte a vezérkar.

Az orosz erők több települést is lőttek Zaporizzsja és Herszon térségében - közölte a hadsereg.

Csütörtökön késő este Kijevben légiriadó szólalt meg egy feltételezett dróntámadás miatt, de az ukrán légierő később közölte, hogy a riasztást okozó repülőgép a sajátja volt.

A drón felett egy Kijev környéki repülés közben elvesztették az irányítást, ezért lelőtték - áll a légierő közleményében.

Csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy különleges nemzetközi bíróság létrehozását szorgalmazta az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök tárgyalására, valamint Vlagyimir Putyin elnök felelősségre vonására Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) tartott beszédében.

Az ICC március 17-én adott ki elfogatóparancsot, amelyben Putyint azzal vádolja, hogy felelős gyermekek deportálásáért Ukrajnából, ami háborús bűncselekménynek minősül.

Zelenszkij szerint a különleges bíróságot a náci háborús bűnök tárgyalására létrehozott nürnbergi törvényszék mintájára kellene felállítani.

Zelenszkij később egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a törvényszék "megmutatná, hogy ezek az emberek nem érinthetetlenek", és hangsúlyozta, hogy magát az inváziót kell tekinteni a Moszkva által elkövetett "főbűnnek".

Készüt az AFP, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG