Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagner elutasította, de a csecsen Ahmat-osztag leszerződött az orosz védelmi minisztériummal


Ramzan Kadirov csecsen elnök az Ahmat-osztag parancsnokával, Apti Alaudinovval
Ramzan Kadirov csecsen elnök az Ahmat-osztag parancsnokával, Apti Alaudinovval

A moszkvai védelmi tárca elrendelte, hogy június végéig minden önkéntes különítmény szerződjön le vele. Ezt a Wagner katonai magáncég visszautasította, az Ahmat csecsen különleges egység viszont már meg is tette.

A szerződéskötéssel Szergej Sojgu hadügyminiszter saját fennhatósága alá akarja vonni az Ukrajnában harcoló zsoldosokat, ezért cserébe egyebek mellett olyan élet- és egészségügyi biztosítási feltételek vonatkoznának rájuk is, mint a reguláris hadsereg katonáira.

A Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin, aki számtalanszor rendkívül keményen és nyíltan bírálta a védelmi minisztérium vezetését, vasárnap leszögezte, hogy semmiféle hasonló szerződést nem hajlandó aláírni. A gyakorta Vlagyimir Putyin séfjeként is emlegetett üzletember úgy vélekedett, hogy Sojgu „nem képes megfelelően irányítani a katonai alakulatokat”.

Ehhez kapcsolódóan: Ki kicsoda az orosz zsoldoscégek között?

A Ramzan Kadirov csecsen elnök magánhadseregeként számontartott Ahmat-osztag parancsnoka, Apti Alaudinov múlt csütörtökön Prigozsint bloggernek nevezte, aki folyton „üvöltözik” a problémái miatt.

A vezérőrnagy részt vett az aláírási ceremónián, és kijelentette, hogy a csecsen paramilitáris egység az utóbbi tizenöt hónap során önkéntesek tízezreit készítette fel és küldte Ukrajnába.

„Szerintem ez nagyon jó dolog” – hangsúlyozta a szerződés megkötését követően.

Pénteki moszkvai tájékoztatás szerint az Ahmat fegyvereseit a donyecki Marjinkánál vetették most be.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-vezér szerint több mint húszezer orosz zsoldos esett el Bahmutnál

Alekszej Kim, az orosz vezérkari főnök helyettese abbéli reményét fejezte ki, hogy a csecseneket újabb zsoldoscsoportok fogják követni az aláírásban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG