Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A WhatsApp palesztin újságírók felhasználó-fiókjait blokkolta


Mobilhasználók sziluettjei különböző közösségi médiafelületek logóival a háttérben, 2018. március 18.
Mobilhasználók sziluettjei különböző közösségi médiafelületek logóival a háttérben, 2018. március 18.

Palesztin újságírók tucatjainak a felhasználói fiókját zárolta a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás Izrael és a Gázát uraló iszlamista Hamász közti májusi harcok után – közölték riporterek.

Röviddel azután, hogy pénteken, helyi idő szerint hajnali 2-kor tűzszünet lépett életbe, hogy véget vessen a 11 napja húzódó gyilkos konfliktusnak, az AFP Gáza városi irodájának két újságírója arab nyelvű értesítést kapott a WhatsApptól felhasználói fiókja felfüggesztéséről.

Más újságírók Jeruzsálemben, a megszállt Ciszjordániában, illetve Gázában ugyanerről számoltak be.

A katari székhelyű Al Jazeera műholdas hírcsatorna azt közölte, hogy felhasználói fiókjait később visszakapcsolták, miután panaszt tett a WhatsApp tulajdonosánál, a Facebooknál.

A Palesztin Újságírószövetség alelnöke, Tahseen al-Astall azt mondta, „körülbelül 100 újságíró” tapasztalta Gázában a fiókja letiltását.

Ők közlik a Hamász nyilatkozatait

A konfliktus kétoldalú tudósításának fontos része, hogy gázai újságírók kapják meg a Hamász nyilatkozatait, a többi közt WhatsAppon keresztül, jóllehet a palesztin fegyveres csoportot az Európai Unió és az Egyesült Államok feketelistára vette, azzal vádolja, hogy „​terrorcselekményben érintett csoportokhoz és szervezetekhez” tartozik.

A közösségi média fejlesztésére létrehozott arab intézet azt állítja, hogy a WhatsApp fiókok letiltása nem volt elszigetelt eset.

Újabb jelentésében a csoport, melynek székhelye Izrael harmadik legnagyobb városában, Haifában van, 500 olyan esetet dokumentált, amikor megsértették palesztinok „​digitális jogait” május 6. és 19. között.

A többi közösségi médium sem maradt ki

„A tartalmat és a fiókokat eltávolították, csökkentették vagy megnyirbálták, a hashtageket elrejtették, az archivált tartalmat törölték” – áll a jelentésben.

„Az ilyen jelentések nagyjából 50 százaléka az Instagramról, 35 százaléka a Facebookról, 11 százaléka a Twitterről és 1 százaléka a TikTokról szólt.”

„A társaságok a felhasználóknak adott válaszaik zömében nem szolgáltak magyarázattal a törlésekre vagy a felfüggesztésekre” – állítja a jelentés.

Támadás a digitális jogok ellen

„Viszont a felhasználókkal közölt okok között szerepelt egyebek mellett a gyűlöletbeszéd, a közösségi normák megsértése, a személyazonosság igazolásának kérése.”

Az elmúlt hetekben „​a palesztinok digitális jogai elleni támadás erősödését” láthattuk, mondta az AFP-nek a 7amleh aktivistája, Mona Shtaya.

Inkább nekik hisznek, nem a hagyományos médiának

A közösségi média fontos eszköz a palesztinok kezében – sokan közülük úgy vélik, hogy a hagyományos média beszámolói a válságról nem ragadják meg eléggé a lényeget.

A feszültségek a hónap első felében azért kezdtek izzani, mert palesztin családokat kezdtek kiköltöztetni az otthonaikból Jeruzsálem megszállt keleti részén, a Jarrah sejk negyedben, hogy helyet biztosítsanak izraeli telepeseknek.

Az izraeli légi- és tüzérségi csapások eddig 253 palesztint öltek meg Gázában, köztük 66 gyermeket. Május 10-e óta a konfliktus 11 napja alatt 1900 ember sebesült meg – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A Gázából kilőtt rakéták és más lövedékek 12 emberéletet követeltek Izraelben, köztük egy gyermekét és egy arab–izraeli tinédzserét, egy izraeli katonáét, egy indiaiét és két thaiföldiét – állítják az orvosok. Izraelben 357 ember sérült meg.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG