Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A WHO tovább vizsgálná a koronavírus eredetét Kínában


Koronavírus-vakcina Vuhanban. Képünk illusztráció
Koronavírus-vakcina Vuhanban. Képünk illusztráció

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra tett javaslatot, hogy indítsanak újabb nemzetközi vizsgálatot Kínában az új típusú koronavírus eredetének feltárására, egyelőre azonban semmi jele annak, hogy Peking ebbe beleegyezne – közölték diplomaták.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a tagállamok képviselőinek zárt ajtók mögötti ülésén ismertette az erre vonatkozó terveket, egy nappal azután, hogy elmondta, akadályozza a vizsgálatot, hogy Kína nem bocsátotta rendelkezésre a nyers adatokat a járvány első napjairól.

Az Egészségügyi Világszervezet vezette szakértői csoport négy hetet töltött a kínai Vuhan városban és környékén, ahol az első eseteket feljegyezték, és ezt követően a helyi kutatókkal közösen kiadott jelentésben arra a megállapításra jutottak, hogy a vírus valószínűleg egy közvetítő faj révén terjedt át a denevérről az emberre.

Egyes országok, köztük az Egyesült Államok, illetve több tudós ugyanakkor további vizsgálatokat követel, különösen a Vuhani Virológiai Intézetben, ahol sajtóhírek szerint denevéreket is tartottak.

Névtelenséget kérő diplomaták arról számoltak be, hogy a WHO újabb vizsgálatot fog kezdeményezni Kínában, és különösen a fent említett laboratóriumban, amelyből egyes vélemények szerint kiszabadulhatott a vírus.

Tedrosz újságírói kérdésre válaszolva elképzelhetőnek nevezte, hogy túl korán vetették el ennek a forgatókönyvnek a lehetőségét, s hozzátette, ő maga is dolgozott laborokban, ahol történnek balesetek.

Nem valószínű a vizsgálat engedélyezése

„Közvetlen információkra van szükség azzal kapcsolatban, hogy mi történt ebben a laboratóriumban a világjárvány előtt és annak kezdetekor. Teljes körű információk birtokában pedig kizárhatjuk ezt a lehetőséget. Az egyik legnagyobb kihívás ismét a hozzáférhetőség, valamint az átláthatóság az előterjesztett hipotéziseket illetően” – emelte ki Tedrosz.

Kína genfi ENSZ-képviselete nem reagált a Reuters brit hírügynökség megkeresésére az üggyel kapcsolatban.

A kínai kormány „abszurdnak” minősítette azt az elméletet, amely szerint a vuhani laboratóriumból juthatott ki a vírus, és többször hangsúlyozta, hogy az ügy „átpolitizálása” akadályozza a vizsgálatokat.

Pénteki sajtótájékoztatóján a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője kijelentette, hogy bizonyos adatokat azért nem tettek elérhetővé, mert személyes információkat tartalmaznak.

Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Kína engedélyezni fogja az újabb nemzetközi vizsgálatot. Egy névtelenül nyilatkozó diplomata szerint az „teljességgel ellentétes lenne azzal, amit a kínaiak az utóbbi hónapokban mondtak”.

Kína ENSZ-képviselete csütörtökön közölte, hogy csaknem ötven fejlődő ország levelet írt a WHO-nak, ebben azon kívánságukat fejezték ki, hogy a vírus eredetének feltárását célzó vizsgálat tudományos tényeken, ne pedig politikai döntéseken alapuljon.

„Azonban egy maroknyi ország az Egyesült Államok vezetésével jó ideje stigmatizálja a járványt, földrajzi címkékkel látja el a vírust, valamint átpolitizálja az eredet feltárására irányuló tanulmányokat” – olvasható a közleményben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával

XS
SM
MD
LG