Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teljesen betilthatják az abortuszt az USA államai


A nők önrendelkezési jogáért tüntető nők New York Cityben 2022. május 14-én
A nők önrendelkezési jogáért tüntető nők New York Cityben 2022. május 14-én

Véget vetett az abortuszjogok alkotmányos védelmének az amerikai legfelsőbb bíróság. Az államok felében hamarosan lényegében vagy akár teljesen betilthatják az abortuszt. Az új szabályozási irányt a társadalom többsége elutasítja.

6:3 arányban úgy döntött az amerikai legfelsőbb bíróság, hogy megszünteti az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. Előtte ötven évig ellenkező véleményen volt az USA legfelsőbb bírósága.

A Roe vs. Wade elnevezésű ügy stratégiai jelentőségű, erre hivatkozva az államok felében rövid időn belül teljesen betilthatják vagy nagyon durván megszigoríthatják az abortuszhoz való hozzáférést. Tizenhárom állam már előre törvénybe foglalta az elmúlt hónapokban, hogy betiltja az abortuszt, amennyiben a maival egyező döntés születik a legfelsőbb bíróságon.

Ilyen döntés akár csak pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna az AP szerint. Az új szabályozás az abortuszhoz való jogok elvételéért küzdő amerikai csoportok több évtizedes küzdelmének eredménye. Az új alkotmánybírósági döntés Donald Trump által kinevezett három új, jobboldali alkotmánybíró szavazatával vált lehetségessé.

A döntés előtt egy hónappal már kiszivárgott Samuel Alito alkotmánybíró hasonló tervezete. A 72 éves Alitót egyébként még George W. Bush nevezte ki, 2006 óta dolgozik a testületben. Mellette Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett bíró szavazta meg a döntést. Julia Roberts bíró is megszavazta különvélemény mellett, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor és Elena Kagan pedig kisebbségben maradt ellenkező szakmai véleményével.

Az új szabályozás nem egyezik az amerikai közvélemény megítélésével, a felmérések szerint a társadalom többsége nem támogatja az új irányt. Az AP elemzése szerint az új szabályozás különösen a kisebbségi nőket fogja erősen érinteni, akik amúgy is nehezebben jutnak rendes orvosi ellátáshoz az USA-ban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG