Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Abortusztörvénnyel állítaná meg a népességfogyást az orosz kormány


Az orosz kormány olyan intézkedéseket hagyott jóvá, amelyek célja, hogy 2025 előtt a felére csökkentse az országban végzett abortuszok számát – derül ki a kormány honlapján közzétett dokumentumból. A döntéshozók úgy vélik, ezáltal megállítható lehet a népességcsökkenés Oroszországban.

Az orosz kormány részleteket tett közzé hosszú távú népesedési stratégiájából, amelynek célja, hogy 2025-ig javítsák Oroszország demográfiai mutatóit. Az országban az egy termékeny korú párra jutó gyerekszám több mint harminc éve kevesebb, mint kettő, emiatt a népesség viszonylag gyors ütemben csökken és öregszik el. Bár az elmúlt tíz évben kissé javultak a mutatók, 2020-ban ismét jelentősen visszaesett a születések száma.

Világrekord-abortuszráta

A koncepció a csecsemő- és anyai halandóság jelentős csökkentésére irányuló terveket tartalmaz, valamint egy célkitűzést, miszerint 2025-re a mostani felére kell csökkenteni az abortuszok számát. Az új intézkedések részeként a hatóságok azt tervezik, hogy javítják a jogi, pszichológiai és orvosi segítséghez való nyilvános hozzáférést a terhességmegszakítást fontolgató terhes nők számára. A program azt is célul tűzi ki, hogy az abortuszt fontolgató nők nyolcvan százaléka orvosi konzultáción vegyen részt, amelynek középpontjában az áll, hogy növeljék annak valószínűségét, hogy elutasítják az eljárást.

Oroszországban az ENSZ 2008-as adatai szerint ezer nőre egy terhességmegszakítás jutott, ami a vizsgált országok közül a legmagasabb volt, Horvátországban, Svájcban és Belgiumban volt a legalacsonyabb a ráta.

Sokan attól tartanak, hogy a kormány a célkitűzések alapján hamarosan jogi eszközökkel is korlátozhatja a terhességmegszakítást. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen 2020 decemberében az egészségügyi minisztérium határozatban írta össze azokat a feltételeket, amelyek mellett a nők megszakíthatják a terhességet.

Lengyel típusú tilalomtól tartanak

Okszana Puskina, az orosz parlament korábbi képviselője élesen kritizálta a határozatot, szerinte az ilyen korlátozások katasztrófához vezethetnek. Példaként hozta fel Lengyelországot, ahol az év eleji, az abortuszt majdnem teljesen betiltó törvény bejelentése után tömeges tiltakozások voltak. „Női szervezetektől és közösségektől panaszok tömkelegét kaptam, és személyes üzeneteket orosz nőktől, akik azt kérik, akadályozzam meg, hogy megfosszák őket a terhesség megszakításához való joguktól” – mondta Puskina.

Puskinát széles körben Oroszország legprogresszívebb törvényhozójának tartották, amíg le nem mondott az Állami Dumában, vagyis a parlament alsóházában elfoglalt helyéről, és a múlt hét végén tartott választásokon már nem indult újra. Távozása azt jelzi, hogy Oroszországban a lengyelországihoz hasonló abortuszellenes kampány indulhat. Ez illeszkedik Vlagyimir Putyin közelmúltban tett kijelentéseihez, aki elnöksége egyik fő pillérévé tenné Oroszország demográfiai helyzetének javítását.

Fókuszban a születésszám

Putyin tavalyi országértékelő beszédében Oroszország csökkenő népességét az ország egyik legnagyobb problémájának nevezte. „A demográfiai csapdából való kilépés történelmi kötelességünk – mondta. – Nemzetünk megőrzése és gyarapodása a legfőbb nemzeti prioritás.” Egy évvel később, a tisztviselőkkel tartott videokonferencián támogatta azokat a terveket, amelyek célja, hogy proaktívan lebeszéljék az orosz nőket a terhesség megszakításáról.

„Nyilvánvalóan fontos, hogy meggyőzzük a nőket arról, hogy ne végeztessenek abortuszt, de ennél sokkal fontosabb, hogy megteremtsük a feltételeket, amelyek segítik a nőt és családját a gyermek felnevelésében, a gyermek talpra állításában, és lehetőséget adnak a gyermeknek arra, hogy tisztességes oktatásban részesüljön” – mondta Putyin. Márciusban Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy 2016 óta 39 százalékkal csökkent az abortuszok száma Oroszországban.

Sokan azt is kifogásolták, hogy a dokumentum a „hagyományos családi értékek megerősítésére” összpontosít, amely Oroszországban gyakran a homofób kampányok megnevezésére használt eufemizmus.

XS
SM
MD
LG