Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Abszurdnak tartja a Kreml, hogy Navalnijt a szállodában mérgezték volna meg


Alekszej Navalniv, orosz ellenzéki vezető (archív fotó).
Alekszej Navalniv, orosz ellenzéki vezető (archív fotó).

A Kreml szerint bizonyítékot tüntettek el Navalnij támogatói, amikor az ellenzéki politikus szobáját átvizsgálva palackokat zacskóztak be és vizsgálatra Németországba küldték azokat.

Mint ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, Navalnij kollégái szerint nem a tomszki reptéren, hanem hotelszobájában mérgezhették meg a novicsok idegméreggel a Kreml-kritikus aktivistát. Miután az orosz ellenzéki politikus stábja megtudta, hogy Navajnij rosszul lett, azonnal begyűjtötte a hotelszobában található vizespalackokat és más potenciális bizonyítékot. Állításuk szerint egy német laboratóriumba küldték ezeket, és az ki is mutatta az idegméreg nyomait az egyik üvegen.

A Kreml abszurnak nevezte az erről szóló híreket. Dmitrij Peszkov szóvivő cáfolta az állítást és megkérdőjelezte annak valódiságát, arra hivatkozva, hogy a bizonyítéknak számító üvegeket kivitték az országból. "Novicsokról beszélnek, de a szakértők szerint, ha valóban idegméreg lett volna az üvegben, akkor azok is rosszul lettek volna, akik megérintették vagy közel álltak hozzá”- tette hozzá. Dmitrij Peszkov leszögezte: "Túl sok az abszurdum ebben a történetben, hogy bárki szavát is ténynek vegyem".

A Kreml alaptalannak nevezte a mérgezés vádját, mondván, hogy nincs értelme megmérgezni Navalnijt, majd megengedni neki, hogy orvosi kezelésre egy másik országba utazzon. Oroszország további bizonyítékokat szeretne a büntetőjogi vizsgálat megindításához, ezért felszólították Németországot, hogy adják át Navalnij orvosi adatait.

A német védelmi minisztérium már korábban közölte, hogy az adatokat a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendelkezésére bocsátották.

XS
SM
MD
LG