Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Adam Michnik: Putyin ukrajnai inváziója úgy végződhet, mint Brezsnyev afganisztáni háborúja


A lengyel történész, a Gazeta Wyborcza alapítója és főszerkesztője, volt ellenzéki, a kommunista rendszer politikai foglya, a lengyel Szolidaritás mozgalom egyik ideológiai inspirálója
A lengyel történész, a Gazeta Wyborcza alapítója és főszerkesztője, volt ellenzéki, a kommunista rendszer politikai foglya, a lengyel Szolidaritás mozgalom egyik ideológiai inspirálója

Vlagyimir Putyin „csapdába vezette Oroszországot” Ukrajna megszállásával – mondta a kommunista családban felnőtt, egykori legendás lengyel ellenzéki és lapszerkesztő, Adam Michnik. Szerinte a donbászi offenzívát most megindító orosz vezetőre végső vereség vár, viszont ez esélyt ad a nagyon szükséges liberális reformokra.

„Oroszországban a változások a vesztes háborúk után következtek be – ilyen volt a finn háború, a japán háború, az afganisztáni háború, és most ilyen lehet Ukrajna”mondta Michnik nemrég a Szabad Európa Kaukázusi visszhang című műsorának adott interjúban.

Michnik, a hidegháború korszakának egyik vezető lengyel értelmiségije és a kelet-európai orosz dominancia régi bírálója 75 évesen továbbra is a Gazeta Wyborcza című liberális lengyel lap főszerkesztője.

A lapnak írt egyik véleménycikkében Michnik a szovjet és orosz történelmi elnyomás legújabb fejezeteként értékelte az ukránok harcát. „Hangosan és világosan ki kell mondanunk - írta: – Most már mindannyian ukránok vagyunk.”

A Szabad Európának adott interjújában Michnik azt mondta, hogy Putyin valószínűleg abban a tévhitbe ringatta magát, hogy ukrajnai inváziója során az események nagyrészt a 2014 februári krími események forgatókönyvét követik majd. Akkor a zöld egyenruhán megkülönböztető jelzést nem viselő orosz katonák átvették az ellenőrzést az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigeten.

„Az a reménye, hogy megismétlődnek a Krímben történtek, a lelkesedés, mint a krími események idején érzékelhető volt, nem következett be” – magyarázta Michnik.

Egy hónappal a Krím 2014 márciusában történt illegális annektálása után Putyin fegyvereket, pénzeszközöket és egyéb segélyeket küldött a délkelet-ukrajnai helyi szeparatistáknak, akik legkevesebb 13.200 ember halálát okozó fegyveres konfliktust robbantottak ki.

A „nincs ukrán nép” illúzió

Putyint az a meggyőződés vezette, amikor a háború mellett döntött – és ebben sok orosz osztja nézeteit –, hogy az ukrán nem külön nép, mondta Michnik.

„Úgy gondolja, ahogy valószínűleg néhány közös orosz barátunk is, hogy Ukrajnát nem ukránok lakják, hanem kisoroszok, ugyanaz a nemzet. Ez nagy tévedés nemcsak Putyin, hanem sok abszolút becsületes és intelligens ember részéről is Oroszországban” – mondta.

Mihail Hodorkovszkij száműzött orosz milliárdos nemrég azt mondta a CNN-nek, hogy Putyin szó szerint megőrült, amikor Ukrajna lerohanását nem fogadták barátságosan az ottani polgárok.

Orosz lobogó egy szétlőtt épület előtt a stratégiai fontosságú Mariupolban 2022. április 12-én
Orosz lobogó egy szétlőtt épület előtt a stratégiai fontosságú Mariupolban 2022. április 12-én

Putyin a Nyugat válaszát is rosszul értelmezte – mondta Michnik. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei elhamarkodott és sokat bírált afganisztáni kivonulását ugyanis úgy fogta fel, hogy erős repedések jelentek meg a szövetségesek között.

„Putyin azt hitte, hogy az Egyesült Államok Kabul után halott, hogy Joe Bidennek nem volt Donald Trump-illúziója, hogy Biden nem úgy gondolkodik, mint Trump, hogy Putyin egy jóindulatú zseni. Biden egy nyugodt, normális ember, aki tudja, hogy Putyin egy bandita, és tudja, hogyan kell viselkedni egy banditával” – fogalmazott.

Putyin valószínűleg az ukránok képességeit is lebecsülte – mondta Michnik, elismerve, hogy ő maga is a szkeptikusok között volt.

„Putyin nem gondolta, hogy az ukrán hadsereg és az ukrán társadalom részéről ilyen hősies válaszreakció lesz. Ez fantasztikus, senki sem gondolta, hogy ez megtörténik, én sem gondoltam, hogy így lesz. Az ukránok mondták, hogy ez fog történni, de nem hittem nekik.”

Megsemmisített orosz páncélosok Kijev környékén 2022. március 31-én
Megsemmisített orosz páncélosok Kijev környékén 2022. március 31-én

„Nem tudni, mekkora valójában Putyin támogatottsága”

Ukrajna április 13-i becslése szerint a háború kezdete óta 19.800 orosz katona halt meg. Ezt a saját hatóságai által begyűjtött holttestek és a lehallgatott orosz kommunikációra hivatkozva állította. Oroszország túlzónak nevezte az ukrán számokat, és csak kétszer közölt saját becslést. Ezek a számok töredékei a Kijev által táblázatba foglaltaknak. A hétvégén az oroszok azzal próbáltak visszavágni, hogy 23 ezerre becsülték az ukránok veszteségeit.

Az oroszok által fizetett ár egyik ritka és valamiféle elismerése Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőtől származott, aki április 7-én a Sky Newsnak adott interjújában azt mondta, hogy az ország „jelentős csapatveszteségeket szenvedett, és ez hatalmas tragédia számunkra”.

Michnik szerint nehéz felmérni, hogy Putyin milyen támogatottságot élvez az átlagos oroszok körében az erősödő elnyomás és az ellenzéki média elhallgattatása közepette.

Egy egyszerű orosz polgár akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat, ha megkérdőjelezi vagy ellentmond a Kreml háborús narratívájának. A rendőrség eddig országszerte több ezer embert vett őrizetbe.

Nem hiszem, hogy az oroszok száz százalékban támogatják Putyint. Kétszázezer orosz ment külföldre. 1968-ban, a csehszlovákiai intervenció idején hét ember vonult a moszkvai Vörös térre. Ma már nyolcezret tartóztattak le azért, mert a Nemet a háborúra jelszóval vonult utcára” – mondta Michnik, utalva azokra a becslésekre, hogy hány orosz hagyta el az országot az orosz invázió február 24-i kezdete óta.

A hétéves Jehor egy fából készült játék géppisztollyal szétlőtt orosz harci járművek mellett az ukrajnai Csernyihivben 2022. április 17-én
A hétéves Jehor egy fából készült játék géppisztollyal szétlőtt orosz harci járművek mellett az ukrajnai Csernyihivben 2022. április 17-én

Oroszország sok szovjet taktikát átvett az ellenségképpel kapcsolatban, magyarázta Michnik. Az ukránokat csak náciknak, fasisztáknak nevezik, és dehumanizálják az állami médiában szűnni nem akaró verbális össztűzben.

„Még a bolsevikok idején sem a lengyelek ellen háborúztak, csak a fehér lengyelek ellen” – mondta Michnik, utalva arra a kifejezésre, amelyet a bolsevikok és később a szovjet hatóságok használtak a kommunista uralom ellenségeire.

„Amikor a téli háború volt Finnországgal, az ellenség a fehér finnek voltak. Most nem az ukránok, hanem a fasiszták és nácik (…) De ha ezt mondják reggel, vacsora után, este, egyik nap, másik nap, harmadnap, végül elhiszed, hogy van benne valami” – mondta Michnik.

„Jól emlékszem, hogy a szovjet időkben Lengyelországban milyen németellenes propaganda volt, hogy minden német náci. De nem ezek a németek, nem a kelet-németországiak – ők jó németek voltak. A luhanszki és donyecki ukránok, akik támogatják a Kreml politikáját, jók, de ők sem ukránok, hanem kisoroszok.”

Apró remény a változásra ha Moszkva elveszti a háborút

Végső soron Oroszország ukrajnai inváziója Putyin vereségével fog végződni – mondta Michnik –, és a múltbéli orosz katonai vereségekből ítélve lehetőség nyílhat a változásra.

„Biztos vagyok benne, hogy Ukrajna azzá válik Putyin számára, ami Afganisztán lett Leonyid Brezsnyev számára” – mondta, utalva a volt szovjet vezetőre, aki 1979 decemberében elrendelte Afganisztán lerohanását (amelyet nemzetközi segítségként emlegettek akkoriban).

Az a konfliktus mintegy tizenötezer szovjet katona (oroszok, ukránok és mások) és kétmillió afgán halálához vezetett, mielőtt 1989-ben véget ért volna, és felgyorsította a Szovjetunió összeomlását.

Michnik most abban reménykedik, hogy az ukrajnai orosz vereség lehet a szikra, amely elindítja a demokratikus változásokat Oroszországban.

„Oroszország rossz döntést hozott. De még mindig van reményünk, hogy lehetséges. Én nem fogom megérni, de a fiam élni fog, és újdonság jön.”

Szöveg: Vagyim Dubnov a Szabad Európa kaukázusi szerkesztőségéből. Közreműködött: Tony Wesolowsky.
XS
SM
MD
LG