Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Tanítsunk mindenkit – vagy senkit” – afgán férfiak is tüntetnek a nők oktatási tilalma ellen


Iszmail Maszal kabuli egyetemi tanár a közösségi médiában december 27-én közzétett videóban a TOLO TV élő adásában tépte szét egyik egyetemi diplomáját
Iszmail Maszal kabuli egyetemi tanár a közösségi médiában december 27-én közzétett videóban a TOLO TV élő adásában tépte szét egyik egyetemi diplomáját

Az afgán nők erős támogatókra találtak a nők egyetemi oktatásának betiltása elleni tiltakozásukhoz – férfiakra. Több száz férfi professzor és diák, valamint férj és apa nyilvánosan ad hangot ellenállásának a táliboknak a „nővéreikkel” szemben bevezetett legújabb korlátozásával szemben.

Miközben a nők álltak a tálibok döntése elleni tiltakozás élére, és viselik az ezt követő kemény fellépés súlyát, a férfiak munkabeszüntetéssel, lemondással és utcai tüntetésekkel tiltakoznak a tálibok december 20-i rendelete ellen, amely szerint a nőket kitiltják az állami és magánegyetemekről.

A férfiak részéről megnyilvánuló ilyen nyílt támogatás szokatlan Afganisztán mélyen patriarchális és konzervatív társadalmában, és sokat elmond a közvélemény elégedetlenségéről, miközben a tálibok fokozatosan újra bevezetik a kilencvenes évekbeli brutális uralmuk legdurvább elemeit.

A nők és férfiak tiltakozásai közvetlenül azután kezdődtek, hogy a tálibok bejelentették az egyetemi tilalmat. Ez a legújabb korlátozás, amelyet a 2021 augusztusában történt hatalomátvételük óta a nőkkel szemben bevezettek. Alig néhány nappal később a militáns csoport megtiltotta az afgán nőknek, hogy az Afganisztánban működő nem kormányzati szervezeteknek dolgozzanak.

Nangarharban a keleti tartomány egyik orvosi karának férfi hallgatói december 21-én tömegesen kisétáltak az óráról, és közölték, hogy addig nem hajlandók vizsgázni, amíg vissza nem engedik a nőket az egyetemükre.

A fővárosban, Kabulban az afgán Pamir Felsőoktatási Intézetben is hasonló módon sztrájkoltak a férfi hallgatók.

A déli Kandahár tartományban a Mirvajsz Neka Egyetem mintegy hatszáz férfi hallgatója hagyta el az órát, hogy tiltakozzon a tilalom ellen.

A tartományi főváros Kandahárban az egyetemi órákról kisétáló férfi hallgatókat a jelentések szerint tálib harcosok megverték, amit a Szabad Európa Azadi Rádiójának küldött videók is bizonyítanak.

A Nangarharban született „Tanítsunk mindenkit – vagy senkit” tiltakozó szlogen gyorsan elterjedt az ország különböző tartományaiban, köztük Herátban, Logarban és Taharban.

Ahmad Ehszan Szangar, az Afgán Szociális Szervezet nevű aktivistacsoport elnöke és alapítója a héten részt vett a keleti Logar tartományban tartott utcai tüntetéseken, amelyeket erőszakkal oszlattak fel.

„Éjszaka sok jelszót skandálva emeltük fel a hangunkat, és a tálibok megtámadtak minket – mondta az Azadi Rádiónak. – Megtudták, hol vagyunk, és keresni kezdtek bennünket. Vezetőként kiállok harcoló nővéreim mellett. Szabad országot akarunk, olyan országot, ahol a nők és a férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek.”

Egy másik, Logar tartománybeli férfi, aki a megtorlástól való félelmében névtelensége megőrzése mellett beszélt az Azadi Rádiónak, elmondta: csatlakozott azokhoz, akiket elűztek az utcáról, de aztán a háztetőkre mentek, és onnan kiabálták, hogy támogatják a lányok és nők oktatását Afganisztánban.

„Gyűlöljük az írástudatlanságot és a nyomort. Azt akarjuk, hogy írástudók legyünk, a mi generációnk írástudó legyen – mondta. – A tálibok jöttek, és ránk lőttek, végül felmentünk a háztetőre, és onnan kiabáltunk.”

Prominens férfiak nyilvánosan is támogatták a nők egyetemi oktatáshoz való jogát.

Közéjük tartozik több krikettjátékos, akik arra használták fel sportáguk afganisztáni népszerűségét, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a női hallgatókkal.

Iszmail Maszal kabuli egyetemi tanár pedig élőben, az országos televízióban, a TOLOnews magáncsatornán való szereplés közben tépte szét egyetemi diplomáját.

„Nekem már nincs szükségem ezekre a diplomákra, mert az országomban nincs helye az oktatásnak – jelentette ki. – Ha a nővérem és az anyám nem tanulhat, akkor én sem fogadom el ezt az oktatást.”

A jelentések szerint többtucatnyi más férfi kutató is felmondott az afgán egyetemeken, ahol korábban a tálibok megengedték a nőknek, hogy tanuljanak, bár ezt csak a férfi tanároktól és hallgatóktól elkülönítve tehették meg.

A nők továbbra is az „Allahu Akbar” felkiáltással (amely több iszlám országban a hatalommal szembeni ellenállás szlogenjévé vált, például Iránban) és „Az oktatás a mi jogunk” skandálásával törik meg az éjszakai csendet Kabul utcáin és más városokban.

Egy, a délkeleti Gazni tartományból származó nő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt az Azadi Rádiónak, azt mondta, hogy csatlakozott a „Tanítsunk mindenkit – vagy senkit” skandálásához abban a reményben, hogy a tálibok és az egész világ komolyan veszi az üzenetet.

„Reméljük, hogy tovább fog terjedni az egyre nagyobb tüntetés, hogy meghallják a hangunkat” – mondta.

Az afgán nők és lányok jelentős veszteségeket szenvedtek el a személyes szabadságjogok terén, amióta a tálibok visszatértek a hatalomba. Annak ellenére hogy a keményvonalas iszlamista csoport ígéretet tett a nők jogainak tiszteletben tartására, a lányoknak szinte azonnal megtiltották, hogy hatodik osztály után iskolába járjanak.

A tálibok hatalmának első évében a nőknek megparancsolták, hogy viseljék a mindent elfedő burkát, és az elmúlt hónapokban megtiltották nekik, hogy nyilvános helyekre, például parkokba, fürdőházakba és tornatermekbe járjanak.

A hír hallatán, hogy többé nem járhatnak egyetemre, sok diáklány sírva fakadt.

Az utcára vonulóknak nem kegyelmeztek a hatóságok, a tálibok erőszakkal oszlatták fel a kisebb tüntetéseket.

A nyugati Herát városában vízágyúkat vetettek be, hogy nyomatékosítsák: nem tűrik meg a nők ellenvéleményét.

Az egyetemi oktatás egésze már a tálibok visszatérése óta szenved az agyelszívástól. A korlátozások, az oktatás minőségének romlása és a fizetés felére csökkentése miatt elégedetlen oktatók mintegy hetven százaléka távozott csak a Heráti Egyetemről, sokan vélhetően külföldre.

A nők egyetemi oktatásának betiltása csak tovább növelte a nemzetközi felháborodást a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja miatt.

A vita közepette azonban a tálibok még keményebben léptek fel.

Nida Mohammad Nadim, a tálibok felsőoktatási minisztere, aki aláírta a női oktatás betiltását, a héten azt mondta, hogy a harcosokat nem érdekli az afgán nép „fejlődése és civilizációja”, és semmi – még egy atomcsapás sem – fogja rávenni őket arra, hogy módosítsák irányvonalukat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG