Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat afgánt öltek meg a hadijogot megsértő ausztrál kommandósok


Angus Campbell tábornok, az ausztrál vezérkari főnök számol be a nyomozás eredményéről Canberrában, 2020. november 19-én.
Angus Campbell tábornok, az ausztrál vezérkari főnök számol be a nyomozás eredményéről Canberrában, 2020. november 19-én.

“Mélyen felkavaró” - így jellemezte egy most kiadott jelentés azt, hogy ausztrál elit csapatok 39 afgán foglyot öltek meg az amerikai vezetésű afganisztáni erők soraiban szolgálva.

Az ausztrál hatóságok négy éven át tartó vizsgálata szerint kommandósok egy csoportja “szégyenletes módon, a hadviselés és a professzionális magatartás szabályait súlyosan megsértve” 39 foglyot ölt meg az évek során Afganisztánban.

A jelentést Angus Campbell tábornok, az ausztrál vezérkari főnök mutatta be november 19-én. A vizsgálat során többek közt arra derült fény, hogy 2005 és 2016 között ausztrál katonák embertelenül bántak foglyaikkal Afganisztánban.

Rituálévá vált az első “trófea” megszerzése

A jelentés szerint állítólag előfordult, hogy az újonnan Afganisztánba vezényelt és járőröző katonák foglyokat lőttek agyon, hogy így szerezzék meg első “trófeájukat” és ezt a gyakorlatot “vérszerzésként” emlegették.

A tábornok szerint a katonák fegyvereket, adóvevőket és gránátokat tettek a holttestek mellé, hogy azt a látszatot keltsék, hogy harc közben ölték meg őket.

Egyetlen ilyen állítólagos fegyverhasználatot sem lehet “a csata hevében elkövetett emberölésnek” nevezni, mondta a riportereknek a tábornok.

A 2020. november 19-én bemutatott ausztrál jelentés részlete, kitakart védett adatokkal.
A 2020. november 19-én bemutatott ausztrál jelentés részlete, kitakart védett adatokkal.

Ausztrália 2002-ben, az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-i támadások után küldött katonákat Afganisztánba és jelenleg is körülbelül 1550 fős állomány szolgál az országban.

Több száz tanút hallgattak meg

A nyomozást Paul Brereton bíró folytatta le, aki 400 tanút hallgatott meg és többezer oldalnyi dokumentumot tanulmányozott át.

Breton szerint “hitelesnek találta azt az információt, hogy 23 incidensben 39 embert ölt meg jogsértő módon 25 katona”. Az elkövetők főként az elit SAS (Különleges Ejtőernyős Alakulat) tagjai voltak - mondta Campbell tábornok.

A jelentés javasolja, hogy 19 katona ellen emeljenek vádat, többek közt gyilkosság gyanúja miatt.

Ausztrália bocsánatot kért

Campbell elmondta, hogy személyesen beszélt afgán katonai kollégájával és sajnálatát fejezte ki. Emelett nyilatkozatot olvasott fel, amiben bocsánatot kért az afgán néptől.

“Az Ausztrál Védelmi Erők nevében, őszintén és feltétel nélkül bocsánatot kérek az ausztrál katonák által elkövetetett bárminemű rossz cselekedetért” - mondta.

A különleges egység katonáinak állítólagos viselkedése “mélyen aláásta a tőlünk országuk számára segítséget kérő afgán nép bizalmát” - mondta.

Morrison a jelentés publikálása előtt felhívta Asraf Ghani afgán elnököt és neki is kifejezte “legmélyebb sajnálatát néhány ausztrál katonai kihágásai miatt”. Emellett biztosította, hogy nyomozást folytatnak le és igazságot szolgáltatnak.

Különleges iroda nyomoz tovább, hogy vádemelés legyen az ügyekből

Az ausztrál kormány a múlt héten jelentette be, hogy Speciális Nyomozó Hivatalt állítanak fel a jelentés kapcsán felmerült lehetséges bűncselekmények kivizsgálására.

Az hivatal dolgozóit az ausztrál szövetségi rendőrség, rendőrségi szakértők és jogászok közül válogatják ki és bizonyítékokat fognak gyűjteni, amit benyújtanak az ügyészségnek.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet nyilatkozata szerint a jelentés rávilágít arra, hogy szükséges “a megfelelő vádeljáráshoz vezető, gyors és független bűnügyi vizsgálatokat kell lefolytatni”.

A Morrison-kormánynak biztosítani kell, hogy a hivatalnak meglegyenek a megfelelő forrásai a gyors igazságszolgáltatáshoz. Ahogy múlik az idő, úgy válik egyre távolabbi lehetőséggé, hogy valóban igazságot szolgáltassanak az afgán áldozatoknak” - mondta Elaine Pearson, a New York-i székhelyű jogvédő szervezet ausztrál ügyekkel foglalkozó igazgatója.

A Human Rights Watch sürgette az ausztrál kormányt, hogy biztosítsa a hivatal katonaságtól és politikusoktól független működését és a teljes parancsnoki láncban vizsgálja ki a jogsértésekben érintett személyek szerepét.

Készült az AFP, az AP , a dpa és a Reuters tudósításai felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG