Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három hónapig kapnak szállást a Magyarországra menekített afgánok


A vámosszabadi nyitott menekülttáborban ruhákat teregetnek mindenhova, ahova lehet, még 2015. június 30-án.
A vámosszabadi nyitott menekülttáborban ruhákat teregetnek mindenhova, ahova lehet, még 2015. június 30-án.

Három hónapig kapnak szállást és ételt a Magyarországra menekített afgánok, akik korábban a magyar katonákat segítették. Ezt egy rendeletben szabályozta a kormány, a rendelet arról nem szól, hogy mi történik velük három hónap után.

A kedd este megjelent Magyar Közlöny szerint rendeletben szabályozta a kormány a magyar katonákkal korábban együttműködő, majd Magyarországra menekített afgánok sorsát.

Eszerint három hónapig kapnak élelmet és szállást az államtól, társadalombiztosítási jogviszonyt viszont másfél évig. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az afgánok három hónapig kapnak:

  • szállást
  • napi háromszori étkezést, kiskorú gyermek, várandós nő vagy szoptatós anya esetében napi ötszöri étkezést vagy ennek megfelelő étkezési hozzájárulást,
  • étkezőeszközöket és tisztálkodóeszközöket, vagy "ennek megfelelő értékű higiénés hozzájárulás és ruházat" jut még majd nekik.

A rendeletben nincs szó arról, hogy mi vár az afgánokra három hónap múlva.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a magyar katonákat segítő afgán állampolgárok 87 százalékát sikerült kimenekíteni az országból a tálib hatalomátvétel után. Magyarországra 57 afgán család érkezett, köztük 180 gyerek.

Az átmeneti elhelyezésük után a balassagyarmati és a vámosszabadi menekülttáborokban helyezték el őket. Ezek nyitott menekülttáborok, lényegében nem ellenőrzik azt, ha valaki egyszerűen továbbmegy Magyarországról.

A 29 éves Quasimi például családjával együtt nagyon szerencsésnek tartja magukat, hogy kijutottak Afganisztánból, mondta a férfi az Átlátszónak. Viszont a tompai átmeneti szálláson is szívesebben voltak, mint a balassagyarmatin, mivel ott minden családnak külön szobája volt, jelenleg viszont viszont több mint tízen laknak egy szobában.

„A mi kultúránkban két család le sem ülhet egymás mellé, itt viszont egy szobában kell aludnunk velük. Ráadásul koedukált WC-k vannak és a zuhanyzókon nincsenek függönyök. Ez nekünk nagyon nehéz”

– mondta még el.

A korábban a magyar katonáknak segítő, magyarul is folyékonyan beszélő Abdul szerint nagyon kedvesek velük a magyar emberek. Ő arról mesélt, hogy lassan egy hónapja vannak Magyarországon, és még mindig senki nem tud semmit mondani a jövőjükkel kapcsolatban.

Egy másik kimenekítettnek viszont már eddig is azt tanácsolták a magyar hatóságok, hogy ne maradjon Magyarországon a rossz gazdasági helyzet miatt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG