Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Afgán menekültek érkeztek Olaszországba egy új humanitárius folyosón keresztül


Afgán nő gyermekeivel egy temető mellett Kabulban 2022. július 19-én
Afgán nő gyermekeivel egy temető mellett Kabulban 2022. július 19-én

A tervek szerint nagyjából ezerkétszáz afgán menekült érkezik majd Olaszországba a római kormány által segélyszervezetekkel együttműködve létrehozott biztonságos útvonalakon keresztül.

Hivatalos tájékoztatás szerint a héten körülbelül háromszáz menekültre számítanak Olaszországban a program keretében. Az első, kilencfős csoport hétfőn érkezett az olasz fővárosba Iránból, őket kétszáz ember követi szerdán az Afganisztánnal ugyancsak szomszédos Pakisztánból, majd csütörtökön fut be a harmadik járat ismét Iránból.

Mint közölték, a humanitárius folyosó célja, hogy újabb afgán menekültek és üldözöttek találhassanak jobb jövőre méltóságteljes és biztonságos körülmények között. A szervezésben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), illetve a Katolikus Karitász és a Szent Egyed közösség is részt vett.

Az iszlamista tálib lázadók tavalyi hatalomátvételét követően afgánok ezrei menekültek a szomszédos országokba, közülük ezerkétszáz ember befogadásáról döntöttek nemrég az olasz hatóságok.

Róma már évek óta próbálkozik biztonságos humanitárius folyosók létrehozásával, hogy alternatívát adjon az illegális migrációs útvonalakkal szemben. Az ezeken keresztül érkezők száma azonban jóval alacsonyabb az embercsempészek segítségével Európába jutó bevándorlókénál.

Az UNHCR arról számolt be, hogy idén 3280 afgán menedékkérő érkezett Olaszországba a veszélyes földközi-tengeri útvonalon keresztül.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG