Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az afgánok szerint a tálibok ellenőrzik a telefonjukat, majd megverik, zaklatják őket


Tálib harcosok járőröznek Kabul óvárosában 2021. szeptember 14-én
Tálib harcosok járőröznek Kabul óvárosában 2021. szeptember 14-én

Az afgánok szerint a tálib harcosok megállítják az embereket az utcán, és átkutatják az okostelefonjukat. A Szabad Európa Azadi Rádiójának nyilatkozók elmondták, hogy megverték vagy zaklatták őket, miután zenét vagy videókat találtak a készüléken. Sok esetben a tálibok elvették a telefont vagy letörölték a tartalmát – mondták.

Jaszir a nap végén lehúzta boltja rolóját Kabulban, és hazafelé tartott, amikor tálib harcosok megállították és az okostelefonját követelték.

„Átnézték a telefonomat, látták a fotókat, amelyeken sportolok, edzőteremben kondizok és a barátaimmal lógok” – mondta Jaszir, aki a tálibok megtorlásától tartva nem adta meg valódi nevét a Szabad Európa Azadi Rádiójának.

„Aztán megvertek” – tette hozzá.

„Megpofoztak, majd megrugdostak, mert zenét hallgattam a telefonomon. Nem tudtam mást tenni, mint azon tűnődni, milyen bűnt követtem el.

Jaszir nincs egyedül. Az afgánok országszerte panaszkodnak arra, hogy a tálibok belenéznek az okostelefonjukon lévő személyes fotókba és videókba, kontaktlistába és a közösségimédia-fiókokba.

Az olyan zenék vagy videók, amelyek a tálibok szerint sértik a szigorú erkölcsi kódexet, gyakran zaklatáshoz és erőszakhoz vezet, mondták. A tálib harcosok sok esetben elkobozták a készüléket, feltörték vagy törölték az adatokat.

A tálibok viselkedése felháborodást váltott ki a mélyen vallásos és konzervatív, mintegy 38 millió lakosú Afganisztánban. Sokan sértőnek tartják, ha idegenek belenéznek a személyes adataikba.

„Aláássa az emberek méltóságát”

Jaszmin, egy fiatal nő azt mondta, hogy nem hordja magával a mobiltelefonját. Felidézte, hogy tálib harcosok megverték az unokatestvérét, amikor felfedezték, hogy zenét hallgat az okostelefonján.

„A barátai és a járókelők szeme láttára verték meg” – mondta Jaszmin, aki biztonságát féltve nem árulta el valódi nevét a Radio Azadinak.

„Nem törődnek azzal, hogy ez aláássa az emberek méltóságát. Csak a szélsőséges világnézetüket akarják ráerőltetni.”

A militáns iszlamista csoport az iszlám saríatörvények fundamentalista értelmezését követi.

Tálib harcosok egy kabuli ellenőrzőponton
Tálib harcosok egy kabuli ellenőrzőponton

1996 és 2001 közötti brutális első rezsimjük alatt a tálibok betiltották a zenét, a független médiát és számos sportágat. Megtiltották a nőknek, hogy dolgozzanak, a lányoknak pedig hogy iskolába járjanak. A férfiakat arra kényszerítették, hogy imádkozzanak és szakállat növesszenek.

A hatalom augusztusi visszaszerzése óta a tálibok számos olyan elnyomó törvényt és retrográd politikát vezettek be újra, amelyek korábbi uralmukat is meghatározták.

Szubhan Miszbah, egy Kabulban élő jogi szakértő szerint a tálibok gyakorlata – az okostelefonok átkutata – ugyanazokat az iszlám törvényeket sérti, amelyeket állításuk szerint védelmeznek.

„Az iszlám saríatörvények tiltják, hogy engedély nélkül beavatkozzanak bárki magánéletébe” – mondta.

„A kutakodás csak akkor megengedett, ha valakit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak. Az ilyen tevékenységet folytató embereket ki kell vizsgálni.”

Büntessék meg a jogsértőket!

A tálibok tagadták, hogy harcosaik átkutatják az emberek okostelefonjait.

„Senki sem kapott felhatalmazást arra, hogy bárkinek a mobiltelefonját átkutassa – mondta Ahmadullah Vaszik tálib szóvivő a Radio Azadinak. – Nem hallottunk ilyen incidensről.”

Lutfullah Hakimi mufti, a csoport soraiban a nemkívánatos személyek kiszűrésére létrehozott tálib bizottság vezetője azonban elismerte és bírálta a gyakorlatot.

„Miért sértik az emberek magánéletét azzal, hogy átkutatják a zsebüket és szaglásznak a telefonjukban?” – tette fel a kérdést Hakimi november 23-án a déli Kandahár városában tartott beszédében.

Az afgánok szerint a tálibok gyakorlata nem újdonság. A húsz éven át tartó felkelés során a tálib harcosok rendszeresen megállították az embereket az autópályák ellenőrzőpontjainál, és átnézték az telefonjukat.

Tálib fegyveresek az egyik kabuli katonai kórháznál, miután tizenkilenc ember meghalt és ötven megsebesült az intézetben az Iszlám Állam támadásában 2021. november 2-án
Tálib fegyveresek az egyik kabuli katonai kórháznál, miután tizenkilenc ember meghalt és ötven megsebesült az intézetben az Iszlám Állam támadásában 2021. november 2-án

Sok afgán számolt be megfélemlítésről vagy zaklatásról, amikor a tálibok elkobozták az okostelefonokat és egyes esetekben lemásolták a telefon adatait.

Zabihullah Mudzsáhíd tálib szóvivő egy 2020 októberében a Radio Azadinak küldött üzenetben elismerte, hogy a harcosok átkutatták az általuk gyanúsnak tartott emberek telefonját.

„Nem ellenőrizzük senkinek a telefonját azért, hogy megnézzük a fényképeit vagy az adatait – mondta Mudzsáhíd. – Csak a gyanús személyek telefonjait nézzük meg, hogy kiegészítsük a meglévő információinkat” – tette hozzá.

„Megnézzük a kapcsolatait és az egyéb információkat, hogy eldöntsük, szükség van-e arra, hogy őrizetbe vegyük és elvigyük további kihallgatásra.”

Amikor a tálibok visszanyerték a hatalmat, néhány afgán a tálib megtorlástól tartva törölte digitális profilját, az üzeneteket, zenéket és képeket az okostelefonjáról.

Szöveg: Radio Azadi és Abubakar Szidik.
XS
SM
MD
LG