Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aggasztja a Kremlt Ukrajna lehetséges NATO-tagsága


Katonák a Tavaszi vihar elnevezésű NATO–észt közös hadgyakorlaton 2021. május 27-én
Katonák a Tavaszi vihar elnevezésű NATO–észt közös hadgyakorlaton 2021. május 27-én

A Kreml csütörtökön kijelentette, hogy az ukrán NATO-tagság olyan „vörös vonal” lenne Moszkva számára, amelyet nem kellene átlépni. Az orosz kormányt aggasztja, hogy Kijev egy nap akár meg is kaphatja a tagsági cselekvési tervet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy nappal Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök genfi találkozója után adott hangot Ukrajna NATO-terveivel kapcsolatos véleményének.

Peszkov a két elnök csúcstalálkozóját egyébként összességében pozitívnak ítélte meg.

Biden: Ukrajnának meg kell küzdenie a korrupcióval

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 14-én azt mondta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának terveivel kapcsolatban szeretne egyértelmű választ kapni Bidentől.

Biden szerint Ukrajnának a csatlakozás előtt ki kell irtania az országot átjáró korrupciót és más, egyéb kritériumoknak is meg kell felelnie.

Peszkov szerint Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

„Ukrajna NATO-csatlakozásának perspektívája olyasvalami, amit nagy figyelemmel kísérünk, és vörös vonal a számunkra” – mondta Peszkov a Moszkva Visszhangja rádiónak.

„Természetesen ez [Ukrajna tagsági tervének kérdése] aggodalomra ad okot” – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Putyin és Biden rendszeresen tárgyalnak ezentúl

Peszkov elmondta azt is, hogy a két elnök a genfi csúcstalálkozón megállapodott abban, hogy a fegyverek ellenőrzéséről mielőbb tárgyalásokat kell folytatniuk.

Biden és Putyin a csúcson megegyeztek, hogy a jövőben rendszeres tárgyalásokba kezdenek, hogy így próbálják megalapozni a megalkotandó fegyverzet-ellenőrzési megállapodások és kockázatcsökkentő intézkedések alapját.

Oroszország külügyminiszter-helyettese június 17-én a külügyminisztérium honlapján közzétett interjúban azt mondta, hogy Moszkva arra számít, hogy ezek a tárgyalások Washingtonnal akár heteken belül megkezdődhetnek.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG