Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna nem örül, hogy nincs haladás a NATO-tagsága ügyében


Az ukrán haditengerészet fregattja az amerikai Donald Cook torpedóromboló mellett horgonyoz a Tengeri fuvallat hadgyakorlaton Odesszában. 2015. szeptember 1.
Az ukrán haditengerészet fregattja az amerikai Donald Cook torpedóromboló mellett horgonyoz a Tengeri fuvallat hadgyakorlaton Odesszában. 2015. szeptember 1.

Ukrajna május 26-án sérelmezte, hogy nincs előrelépés az ukrán NATO-tagságot érintő "nyitott ajtók" politikában, és közölte: fel sem foghatja, miért nem hívták meg a szervezet jövő havi csúcstalálkozójára.

A NATO június 14-én Brüsszelben tanácskozik a transzatlanti kapcsolatok javításáról Joe Biden elnöksége alatt, az Oroszországgal egyre növekvő feszültségek közepette.

"Megértjük, hogy a szövetségesek zárt csúcsot kívánnak... de nem értjük, miként lehetséges, hogy nem hívják meg Ukrajnát" – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter május 26-án.

Volodimir Zelenszkij elnök a hónap elején arra hívta fel a NATO-t, hogy erősítse meg jelenlétét a Fekete-tenger térségében, és felkérte Washingtont, hogy a csúcstalálkozón támogassa Kijev NATO-tagságra vonatkozó akciótervét.

Zelenszkij kérésének az a háttere, hogy Oroszország az év elején több mint 100 000 katonát telepített az ukrajnai határ közelébe és a megszállt Krímbe - ez a legnagyobb csapatösszevonás azóta, hogy Moszkva 2014 márciusában elfoglalta az ukrán félszigetet, és háború tört ki Ukrajna keleti részén.

A katonai felvonulás aggodalmat váltott ki a nyugati fővárosokban Moszkva szándékait illetően, miközben fokozódtak a harcok az ukrán kormányerők és a Kreml által támogatott szeparatisták között az ország keleti részén. A konfliktus több mint 13 000 embert halálát követelte 2014 áprilisa óta.

Kuleba az EBESZ Ukrajnában tartózkodó főtitkárával, Helga Schmiddel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Kijev hálás a NATO-nak "a nyitott ajtók politikájának folyamatos megerősítéséért", de hozzátette, hogy egyetlen lépés sem történt ennek végrehajtására.

Még 2008-as bukaresti csúcstalálkozóján jelentette be a NATO, hogy Ukrajna a jövőben potenciálisan a tagjává válhat.

"Amikor túl lassú ukrajnai reformokkal vádolnak minket, mit mondhatunk a szövetség 13 éve hozott és mostanra porral belepett döntéseinek elfogadásáról és végrehajtásáról?" - mondta Kuleba.

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője nemrégiben megismételte, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO "nyitott ajtók" politikáját azoknak az országoknak az esetében, melyek megfelelnek a "tagság követelményeinek".

De Ukrajnának még "végre kell hajtania a stabilabb, demokratikus, virágzó és szabad ország felépítéséhez szükséges reformokat" – tette hozzá Price.

Készült a Reuters és az AFP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG