Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aggodalom és kivárás – Környező települések vezetői a debreceni akkumulátorberuházásról


Tüntetés Debrecenben az akkumulátorgyár megépítése ellen 2023. február 4-én
Tüntetés Debrecenben az akkumulátorgyár megépítése ellen 2023. február 4-én

Nemcsak Debrecenben, hanem az egész térségben aggódnak a helyiek a város déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyár kapcsán. Hajdúszoboszló és Balmazújváros saját monitoringrendszert készít, Ebes önkormányzata kikéri a debreceni mérési adatokat. Hajdúbagos polgármestere szerint néhány nap alatt szakértők sem tudják autentikusan elbírálni a CATL-gyár hónapok alatt összeállított dokumentációit.

Az elmúlt hónapokban jelentős lakossági ellenállás bontakozott ki a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár tervével szemben. A CATL beruházásával kapcsolatban elsősorban az ivóvizet, az ott használt és tárolt veszélyes anyagokat, valamint a sokak szerint várhatóan nagy számban érkező külföldi vendégmunkásokat illetően fogalmazódtak meg aggályok.

Az aggodalom nem csak Debrecenben, a város térségében is érezhető, amit jól mutat, hogy az ügyben az első demonstrációt mikepércsi lakosok szervezték.

A tervezett debreceni akkumulátorgyár helyszíne
A tervezett debreceni akkumulátorgyár helyszíne

Megkérdeztük ezért néhány környékbeli település polgármesterét, mi a véleményük arról, hogy a CATL a katasztrófavédelmi mellett már a környezethasználati engedélyt is megkapta, és hogy foglalkozik-e az üggyel a képviselő-testület, vizsgálták-e a nyilvánosságra hozott dokumentumokat, tervezik-e bíróságon megtámadni a legújabb engedélyt. Február 14-i leveleinkre egyetlen választ sem kaptunk, ezért telefonon vettük fel a kapcsolatot az érintettekkel. Közülük Váradi Jenő (független, Hajdúszovát), Szabó Lukács (független, Hajdúbagos) és Szabóné Karsai Mária (független, Ebes) polgármestere döntött úgy, hogy nyilatkozik. Zara András (Fidesz), Hosszúpályi vezetője nem kívánt válaszolni.

Ehhez kapcsolódóan: Népszavazást követeltek a debreceniek a botrányosra sikerült, éjszakába nyúló közmeghallgatáson

Derecske, Hajdúböszörmény, Mikepércs és Sáránd polgármesterével többszöri próbálkozásunk ellenére sem levélben, sem telefonon nem tudtuk felvenni a kapcsolatot. Közülük Tímár Zoltán (Fidesz), Mikepércs polgármestere a községben november 30-án tartott közmeghallgatáson azt ígérte, hogy amennyiben problémát látnak a környezethasználati engedéllyel kapcsolatban, bíróságon fogják megtámadni.

A tervezett akkumulátorgyár helyszíne
A tervezett akkumulátorgyár helyszíne

Rendszeres tájékoztatást kérnek Debrecentől

Szabó Lukács volt országgyűlési képviselő (MDF, majd MIÉP), Hajdúbagos független polgármestere érdeklődésünkre kifejtette: amíg nem ismeri a beruházással kapcsolatos dokumentumokat és a szakértők véleményét, addig bármit is mondana, az politikai nyilatkozat lenne, azt pedig szerinte nem célszerű tenni az ügyben. Úgy látja, a nyilvános dokumentumokat hozzáértőknek kell megvizsgálniuk. Arra a kérdésünkre, hogy kért-e fel az önkormányzata szakértőket ezek elemzésére, a következő választ adta: „Azt a szakanyagot, amelyet sok hónap alatt összeállítottak, nyilvánvaló, hogy más szakértők nem fogják tudni néhány napon belül autentikusan elbírálni.”

Váradi Jenő, Hajdúszovát független polgármestere megkeresésünkre mindössze annyit reagált, hogy egy másik önkormányzat által megrendelt szakértői tanulmány elkészülésére vár, amíg nincs kész, nem tud nyilatkozni az ügyben. Kíváncsiak voltunk arra, pontosan melyik önkormányzatról van szó, de nem árulta el. Információink szerint a térségből egyedül Hajdúszoboszló készített ilyen anyagot.

Munkálatok a tervezett akkumulátorgyár helyszínén
Munkálatok a tervezett akkumulátorgyár helyszínén

Szabóné Karsai Mónika, Ebes ugyancsak független vezetője kérdésünkre elmondta: a helyi képviselő-testület február 15-én tárgyalta a témát, és úgy döntöttek, mivel a település jogilag nem minősül ügyfélnek a Debrecen mellé épülő kínai akkumulátorgyárról szóló környezethasználati eljárásban, ezért megkérik Debrecen önkormányzatát, hogy rendszeresen tájékoztassák őket a megyeszékhelyen az akkumulátorgyárral összefüggésben mért monitoringadatokról. A polgármester elmondta továbbá, hogy a község beruházási főmérnöke áttanulmányozta a környezethasználati engedélyt, az ő tájékoztatása alapján hozta meg döntését a testület.

Ehhez kapcsolódóan: A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson

Határozatba foglalták az aggodalmaikat

Hajdúszoboszlóról Czeglédi Gyula független polgármester helyett Matyasovszki Dávid kabinetvezető válaszolt az érdeklődésünkre. Levelében azt írta, a város képviselő-testülete 2023. január 26-án tárgyalta Hajdúszoboszló esetleges érintettségét az akkumulátorgyár-beruházással kapcsolatban. Közölte, hogy a hatósági eljárás eredményét a polgármester nem kívánja kommentálni, valamint azt, hogy jelenleg folyamatban van a képviselő-testületi határozat végrehajtása.

A tervezett akkumulátorgyár helyszíne
A tervezett akkumulátorgyár helyszíne

A hajdúszoboszlói testületi ülésről készített jegyzőkönyv szerint négy határozatot fogadtak el. Az elsőben a képviselők kimondták, hogy a testület aggodalmát fejezi ki „az erős környezeti terhelés miatt, mely nem illeszkedik harmonikusan a térség hagyományos értékeihez, a mezőgazdaságihoz és nem utolsósorban az idegenforgalomhoz”. A másodikban arról döntöttek, hogy a fürdővárost érintő esetleges környezet- és természetvédelmi károk feltárása érdekében egy független környezetvédelmi szakértőt bíznak meg a környezethasználati dokumentáció áttekintésével, valamint a hajdúszoboszlói hatások kivédését szolgáló javaslatok megtételére. A harmadik arról rendelkezik, hogy a képviselő-testület együttműködést alakít ki Debrecen önkormányzatával az ottani monitoringrendszerből származó adatokhoz való rendszeres hozzáférés érdekében.

Arról is döntöttek, hogy felkérik a polgármesteri hivatal illetékes irodáit, hogy az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. bevonásával készítsék elő az önálló monitoringrendszer kialakítását a földtani közeg, a talaj, a talajvíz, a felszíni vizek és a levegő minőségének folyamatos ellenőrzéséhez. A négy határozati javaslatot egyhangúlag fogadták el a képviselők. Czeglédi Gyula polgármester az előterjesztés szóbeli kiegészítésében arról beszélt, hogy Debrecen részéről nem volt megfelelő az akkugyárral kapcsolatos kommunikáció.

A tervezett akkumulátorgyár helyszíne Debrecenben
A tervezett akkumulátorgyár helyszíne Debrecenben

Titokban készítették elő

Február 11-én, még a környezethasználati engedély kiadása előtt kommentálta saját közösségi oldalán a debreceni beruházást Hegedüs Péter, Balmazújváros független polgármestere. A videós bejelentkezésben arról beszélt, hogy Magyarországnak adottságai alapján inkább élelmiszer-előállító nagyhatalomnak kellene lennie. A polgármester a kormány törekvéseit felelőtlen iránynak nevezte. Mint mondta, a település a gyár harminc kilométeres veszélyzónájában található, a helyiek pedig már megtapasztalták, milyen helyzet ez.

A városvezető emlékeztetett: a település határában lévő lászlóházi hulladéktelepen éveken keresztül szennyezte a környezetet az ott hagyott több ezer tonna veszélyes hulladék. Hegedüs kifejtette, hogy a városvezetés nem nyugodt azzal kapcsolatban, hogy az akkumulátorgyár szennyezheti a térség vízkészletét. „Javasolni fogom a képviselő-testületünknek, hogy csatlakozzunk Hajdúszoboszló kezdeményezéséhez, a monitoringrendszer felállításához” – közölte, továbbá arról beszélt, hogy a beruházást titokban készítették elő, a térség településvezetői nem kaptak róla kellő időben tájékoztatást. Mint mondta: nem lenne szabad lakott terület közelében létesíteni ilyen beruházásokat.

Hegedüs Péter kijelentette: nem ért egyet Papp Lászlónak (Fidesz), Debrecen polgármesterének hozzáállásával, aki korábban a Klubrádiónak arról beszélt, hogy a beruházást a város érdekében akkor is meg kell valósítani, ha a debreceniek döntő többsége nem akarja. „Nem gondolom, hogy a saját városunk lakosait így kell kezelni. Igenis oda kell állni eléjük, meg kell hallgatni őket, és teljes körű tájékoztatást kell nyújtani” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás írása
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG