Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aggódik az olimpia miatt a japán császár


Naruhito császár elhagyja az ünnepségek termét a tokiói uralkodói palotában, miután elfoglalta a krizantémtrónt. 2019. október 22.
Naruhito császár elhagyja az ünnepségek termét a tokiói uralkodói palotában, miután elfoglalta a krizantémtrónt. 2019. október 22.

Naruhito japán császár „rendkívül aggódik” amiatt, hogy a tokiói olimpia és a paralimpia felgyorsíthatja a koronavírus terjedését – közölte a palota adminisztratív vezetője csütörtökön, miközben a játékok egy hónap múlva kezdődnek.

Az olimpia külföldi sportolók, tisztviselők, szponzorok és újságírók ezreit hozza Japánba egy világjárvány idején, annak ellenére hogy a szakértők óvatosságra intettek a fertőzések kockázata miatt, a nyilvánosság pedig folyamatosan a játékok lemondását vagy további halasztását kéri.

Nisimura Jaszuhiko, a császári háztartás főgondnoka sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az uralkodó aggodalmának adott hangot.

Az ok a koronavírus

„Őfelsége rendkívül aggódik a Covid–19-fertőzések jelenlegi helyzete miatt – mondta Nisimura. – Miközben a nyilvánosság körében a nyugtalanság hangjai hallatszanak, úgy hiszem (a császár) aggódik, hogy az olimpia és a paralimpia megrendezése (…) a fertőzések terjedéséhez vezethet.”

Az elhalasztott játékok megnyitója július 23-án lesz, a paralimpia pedig egy hónapra rá kezdődik.

Nisimura arra is felszólította a szervezőket, hogy „tegyenek meg minden lehetséges vírusellenes intézkedést annak érdekében, hogy ne terjedjen a fertőzés az olimpián és a paralimpián, amelynek a császár a tiszteletbeli védnöke.”

A miniszterelnök eltökélt

A császár az állam szimbóluma, politikai hatalma nincs. De akárcsak apja, Naruhito is széles körben szerzett népszerűséget, és szavait sokra tartják.

Szuga Josihide miniszterelnök eltökélt abban, hogy az olimpiát a japán emberek és a közegészségügyi szakértők aggályai ellenére megtartsák.

Az aggodalmat növeli, hogy a nyugat-japán Izumiszano városban, ahol a kilenctagú ugandai olimpiai csapatot látják vendégül edzésre, tisztviselők jelezték, hogy már a csapat második tagjának lett pozitív a vírustesztje. Az első fertőzöttet, aki állítólag egy edző, már szombaton, a Tokióba érkezéskor kiszűrték. A csapat többi tagját elszigetelték egy oszakai szállodában.

Az enyhítések most éppen visszaütnek

Szuga enyhített a szükségállapot április vége óta érvényben lévő harmadik fokozatán Tokióban, az új, kevésbé szigorú intézkedések a bárok és a vendéglők rövidebb nyitvatartására fókuszálnak. Ám szakértők szerdán azt mondták, hogy a fertőzések már visszatértek a tokiói térségbe, és a következő hetekben felgyorsulhatnak.

Kato Katszunobu, a kabinet főtitkára a császári aggodalom hatását lekicsinyelve azt mondta, hogy szerinte a főgondnok „személyes nézeteinek” adott hangot.

A 61 éves Naruhito nyugtalanságát fejezte ki a pandémiával kapcsolatban a hétfői akadémiai díjátadó ünnepségen mondott beszédében is: „Ennek a kihívásnak a leküzdéséhez fontos, hogy mind Japánban, mind azon kívül összerakjuk a szívünket és együttműködjünk.”

Az egyéves halasztás előtt az volt a terv, hogy a nyitóünnepségen Naruhito jelenti be az olimpia kezdetét, de a részleteket, így a személyes jelenlétét a játékokon még nem véglegesítették – közölték a palota illetékesei.

Készült az AP tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG