Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy japán orvos szerint „olimpiai vírust” hozhatnak a tokiói játékok


Tokióban folyik a visszaszámlálás a játékok kezdetéig. 2020. július 23.
Tokióban folyik a visszaszámlálás a játékok kezdetéig. 2020. július 23.

A japán orvosszövetség vezetője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy ha nyáron Tokióban megrendezik az olimpiai játékokat, és több tízezer ember gyűlik össze a világ minden tájáról, a koronavírus új olimpiai” mutációja alakulhat ki.

Jóllehet Japán többször is megígérte, hogy egyéves halasztás után
biztonságos” olimpiát rendez Tokióban, most a pandémia negyedik hullámának megfékezésével küzd, és az ország nagy részét érintő rendkívüli állapot meghosszabbítására készül.

Japán tisztségviselők, az olimpia szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyaránt azt ígérték, hogy a játékokat megtartják, szigorú járványügyi intézkedések mellett. A külföldi nézőket már eltiltották, és a jövő hónapban várható döntés arról, hogy a hazai nézők megtekinthetik-e a versenyeket.

De mindezen lépések ellenére is tartja magát az aggodalom a sportolók és tisztségviselők beözönlése miatt Japánba, ahol az oltási program lassan halad és eddig a lakosság alig több mint 5% -a kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

Összeadódhat a világ összes mutánsa

Mivel Tokióba több mint 200 országból érkeznének emberek, veszélyes lesz júliusban megrendezni a játékokat – mondta Naoto Ueyama, a Japán Orvosok Szövetségének vezetője.

„Az összes különböző vírusmutáns, amely most más és más helyeken észlelhető, Tokióban fog összpontosulni. Nem tagadhatjuk annak a lehetőségét, hogy akár egy új vírustörzs is megjelenhet az olimpia után” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Ha ilyen helyzet állna elő, az akár azt is eredményezhetné, hogy tokiói olimpiai vírusnak neveznék el az új törzset, ami hatalmas tragédia volna, és akár 100 évig is kritika tárgyát képezné.”

Az Asahi Shimbun, a tokiói olimpia hivatalos partnere szerdán szerkesztőségi cikkben sürgette a játékok törlését, de a NOB volt alelnöke, Dick Pound később azt mondta, hogy a sportnak folytatódnia kell és folytatódni is fog.

A kormány jelenleg arra készül, hogy meghosszabbítsa a szükségállapotot az ország nagy részén. Ezt eredetileg május 31-én szüntették volna meg, de így valószínűleg jól belenyúlik majd a júniusba, mondták tisztségviselők alig néhány héttel a játékok július 23-i megnyitása előtt.

A NOB hajthatatlan, a japán orvosok háborognak

De John Coates, a NOB egyik tagja szerint az olimpia még rendkívüli állapot alatt is megtartható. Ez a vélemény Ueyama szerint dühítő.

„Ami ezeket a kijelentéseket illeti, a japán emberek valóban nagyon haragszanak miattuk, és ez még inkább igaz az egészségügyi szakemberekre és az egészségügyben dolgozókra” – mondta Ueyama.

A japán egészségügyi rendszer jelenleg rendkívüli nyomás alatt áll, és egyes területeken a tisztségviselők azért aggódnak, hogy az olimpia további terhet ró rá. A koronavírus által súlyosan sújtott Oszakában például a komoly esetekre fenntartott 348 kórházi ágy 96%-a használatban volt a múlt héten.

A helyzet képlékeny

A hét elején az Egyesült Államok nem javasolta az utazást Japánba, de az olimpia szervezői szerint ez nem fogja befolyásolni a játékokat. A Fehér Ház szerdán azt közölte, hogy a japán kormány biztosította arról, hogy szoros kapcsolatot fog tartani Washingtonnal az olimpiával kapcsolatos aggályok miatt.

Katsunobu Kato kabinetfőnök azt mondta, Japán továbbra is minden erőfeszítést megtesz, hogy ellenőrzés alá vonja a vírust, függetlenül az olimpiától.

Annak jeleként, hogy a helyzet továbbra is mennyire bizonytalan, Ausztrália főbb sportszövetségei és olimpiai reménységei vészterveket készítenek, miután a hatóságok bejelentették: hét napra lezárják a déli Victoria államot, hogy megfékezzék a COVID-19- járványt Melbourne-ben.

Készült a Reuters jelentése alapján
XS
SM
MD
LG