Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lelőtték a rendőrök a brüsszeli terrortámadás feltételezett elkövetőjét


Svéd szurkolók a támadást követően, 2023. október 16-án a brüsszeli stadionban
Svéd szurkolók a támadást követően, 2023. október 16-án a brüsszeli stadionban

A belga rendőrség hosszú hajtóvadászat után akadt a nyomára az előző nap két svéd futballszurkolót meggyilkoló iszlamista férfinak.

Annelies Verlinden belügyminiszter arról számolt be, hogy megtalálták a gyanúsítottat, akit a rendőrök egy kávézóban lőttek le a Schaerbeek negyedben, ahol a merénylet történt.

Az ügyészség friss tájékoztatása szerint „erős a feltételezés”, hogy ő volt a tettes, amit az is megerősít, hogy nagyon hasonló fegyver volt nála, mint amilyet az előző napi támadás során használtak.

Hétfő este két svéd fociszurkolót meggyilkolt, egy harmadikat pedig megsebesített egy férfi. A támadás elkövetőjeként egy 45 éves, illegális tunéziai bevándorlót azonosítottak, aki már előzőleg is a biztonsági szervek látókörébe került.

Ehhez kapcsolódóan: Halálra késelt egy tanárt egy radikális iszlamista Franciaországban

Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter közölte, hogy a tettesnek nyoma veszett, miután 2019-ben elutasították a menedékkérelmét. Az embercsempészettel gyanúsított és nemzetbiztonsági kockázatként számontartott férfi illegálisan tartózkodott Belgiumban.

A helyi médiában amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy narancssárga ruhás férfit lehet látni, amint több lövést ad le egy állomás közelében.

Frederic Van Leeuw szövetségi ügyész tudatta, hogy a merénylő később videót tett közzé az interneten, amelyben eldicsekedett tettével. „A nevem Abdesalem Al Guilani, és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk, s azért is halunk meg” – hangoztatta. Továbbá leszögezte, hogy a Korán az a „vörös vonal, amiért kész feláldozni magát”.

A hatóságok aláhúzták: egyelőre semmi nem utal arra, hogy a támadásnak köze lenne az izraeli–palesztin konfliktushoz.

A drukkerek a svéd és a belga labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőjére érkeztek Brüsszelbe. A mérkőzés végül félbeszakadt a történtek miatt, a jelen lévő, mintegy 35 ezer ember egy ideig nem hagyhatta el az arénát.

„Frusztráltak voltunk, zavarodottak, ijedtek. Azt hiszem, mindenki eléggé meg volt rémülve” – mesélte az Antwerpenből érkező Caroline Lochs.

A városban a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget.

Alexander De Croo belga miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „Előző este három ember elindult egy csodálatosnak ígérkező futballmeccsre. Kettejük életét vesztette egy brutális terrortámadásban” – mondta.

Svédországban az utóbbi hónapokban megemelték a terrorkészültséget, miután egy iraki menekült többször is nyilvánosan felgyújtotta a Koránt, amit fenyegetések sora követett iszlamisták részéről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG