Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ágyútölteléknek küldték őket” – Oroszok konfrontációja a kormányzóval


A novokuznyecki OMON-egységek tagjai is azok között az orosz harcosok között voltak, akiket az ukrán erők február 28-án megöltek vagy elfogtak a Kijevtől mintegy húsz kilométerre fekvő Bucsa városában
A novokuznyecki OMON-egységek tagjai is azok között az orosz harcosok között voltak, akiket az ukrán erők február 28-án megöltek vagy elfogtak a Kijevtől mintegy húsz kilométerre fekvő Bucsa városában

Kemény kérdéseket szegeztek az egyik oroszországi régió kormányzójának, amikor egy nyers hangvételű beszélgetésben azt kérdezték tőle, miért küldtek helyi fiatalembereket az Ukrajna elleni invázióba. Az eset annál is inkább figyelemre méltó, mert a Kreml agresszív módon próbálja elfojtani a háborúellenes hangulatot Oroszországban.

Amatőr felvétel is készült arról, ahogy Kemerovo régió kormányzóját, Szergej Civiljovot kérdőre vonják a helyiek Novokuznyeck városában. A videó március 5-én került fel az internetre.

Civiljov hivatala nem említette a vitát a kormányzó honlapján, munkatársai pedig nem válaszoltak a megkeresésre, hogy kommentálják a történteket. A Szabad Európa által lefolytatott elemzésből azonban kiderült, hogy a konfrontációra a karhatalmi egységek kiképzőközpontjánál került sor. Ezeknek a tiszteknek egy részét már megölték vagy fogságba ejtették a Putyin elnök által február 24-én megindított ukrajnai harcok során.

Az OMON-erők bázisának tornatermében történt találkozó akkor történt, amikor a Kreml egyre keményebben próbálja kontroll alatt tartani a narratívát az ukrajnai háborúról. Ennek részeként gyorsított ügyrendben fogadták el azt a törvényt, amely akár tizenöt év börtönnel sújthatja azokat, aki „hamis híreket terjesztenek” az orosz fegyveres erőkről.

Miközben Civiljov kormányzó az egybegyűltekhez szólt, egy nő azt kiabálta, hogy mindenkit átvágtak az ukrajnai vezényléssel kapcsolatban.

„Senki sem hazudott senkinek” – válaszolt Civiljov.

Egy másik nő erre azt mondta: „Ágyútölteléknek küldték oda őket.”

A beszélgetés során egyre jobban nőtt a feszültség, és egy nő végül megkérdezte a kormányzót, az ő fia hol van.

„A fiam az egyetemi tanulmányait folytatja” – válaszolta.

Az ukrán hadsereg vezérkara március 6-án azt mondta, hogy több mint tizenegyezer orosz katona halt meg a Moszkva által indított invázió kezdete óta. A támadás nyomán a nyugati országok példa nélküli kemény szankciókat vezettek be az orosz gazdaság, a politikai és gazdasági elit, de az orosz állampolgárok ellen is.

A halott orosz katonákról szóló adatot nem lehet független forrásból megerősíteni. Az orosz védelmi minisztérium kevés információt adott ki veszteségeiről. Egyik korábbi nyilatkozatában, március 2-án 498 katonája halálát ismerte el a háború kezdete óta.

Rohamrendőr-áldozatok

A Szabad Európa nem tudta független forrásból megerősíteni, hogy kikből állt a Civiljovval folytatott novokuznyecki találkozó hallgatósága vagy hogy pontosan mikor rendezték a találkozót. A videó és két másik YouTube-videó felvételének összehasonlításából világosan látszik, hogy a gyűlést a városi OMON-bázis tornatermében tartották. (Az összehasonlítás során használt egyik videót az Orosz Nemzeti Gárda regionális szárnyának honlapjára is kiposztolták.)

A novokuznyecki OMON-egységek tagjai is azok között az orosz harcosok között voltak, akiket február 28-án az ukrán erők megöltek vagy elfogtak a Kijevtől mintegy húsz kilométerre fekvő Bucsa városában. A csata utáni felvételeken látható az OMON felszerelése a holttestek és az orosz katonai járművek roncsai között.

A csatáról készült felvételeken olyan felszerelés is látható, amelyet az orosz Nemzeti Gárda különleges gyorsreagálású egységének (SzOBR) tulajdonaként jelöltek meg Civiljovnak a Kuzbasszként is ismert régióból.

Legalább két ukrajnai orosz hadifogoly a novokuznyecki OMON tisztjeként azonosította magát, bár a Szabad Európa nem tudta megerősíteni, hogy voltak-e kitéve kényszernek, mielőtt vallomást tettek az ukrán erőknek.

Az egyik fogoly elmondta, hogy neki és harcostársainak február elején azt mondták, hogy kiképzési gyakorlatra küldik őket. Végül Belaruszban kötöttek ki, mielőtt megtudták volna, hogy Ukrajnába fognak bevonulni.

A beszámolója megegyezik azzal, mint amit a Szabad Európa orosz szolgálatának adott egy másik, Ukrajnában eltűnt novokuznyecki OMON-tiszt barátja.

„Mindenkinek azt mondták, hogy fehéroroszországi gyakorlatra küldik őket” – mondta a barát névtelenséget kérve, arra hivatkozva, fél, hogy hazaárulással vádolják meg.

„Utoljára az invázió előestéjén beszéltem vele. Küldött egy videót, amiben azt mondta, hogy arra kényszerítették őket, hogy vegyék le a rendszámtáblát a járműveikről és adják át a telefonjukat. Ez volt az utolsó, amit hallottam tőle.”

Ukrajna, Kijevi körzet, Bucsa a súlyos harcok után 2022. március 1-jén
Ukrajna, Kijevi körzet, Bucsa a súlyos harcok után 2022. március 1-jén

A barát a csata túlélőire hivatkozva azt mondta, hogy a videót küldő novokuznyecki OMON-tiszt „azon a hídon” halt meg – valószínűleg a bucsai csatában lerombolt hídra utalt.

„A parancsnokok hallgatnak és nem mondanak semmit. És a srácok sem szeretnek sokat beszélni, ha felhívják a szeretteiket, mert ez államtitok, és senki sem akar börtönbe kerülni” – mondta a barát.

„Mindenki fél és senki nem ért semmit.”

„Úgy érti, amikor mindenki meghal?”

Civiljon a novokuznyecki tornaterem hallgatóságának elmondta, hogy az orosz kormány joggal tartja szigorúan titokban az ukrajnai invázió részleteit. (A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy különleges katonai műveletnek nevezze az inváziót, és hamisan azt állítja, hogy nem célozta meg a polgári infrastruktúrát.)

Azt hallva A hallgatóságtól, hogy „a mi fiaink” nem voltak felkészülve az invázió végrehajtására, és „nem tudták a céljukat”, Civiljov azt mondta: „Nézze, lehet most kiabálni és hibáztatni mindenkit, de úgy gondolom, hogy amíg egy katonai művelet folyamatban van, nem szabad következtetéseket levonni.”

„Nem szabad kritizálni. Amikor véget ér, és hamarosan véget ér…” – tette hozzá Civiljov, mielőtt egy nő közbeszólt: „Úgy érti, amikor mindenki meghal?”

A közönség aggodalmait enyhíteni próbálva Civiljov a szovjetek 1979–89-es véres afganisztáni háborújához hasonlította az ukrajnai inváziót. (Az afganisztáni bevonulás hozzájárult a Szovjetunió összeomlásához.)

„Hivatalosan kijelentették, hogy hadat üzentünk, és az elsők, akik bevonultak Afganisztánba, nem tudták, hová mennek – mondta Civiljov. – Akkor tudták meg, amikor már beléptek.”

„Egyébként is még mindig élnek srácok abból az egységből” – tette hozzá a háborúról, amely a szovjet tisztviselők számításai szerint mintegy tizenötezer szovjet katona és több millió afgán halálához vezetett.

Írta: Carl Schreck, a Szibériai Valóság szerkesztősége, a Szabad Európa ukrán szolgálata és Mark Krutov, a Szabad Európa orosz szolgálatának tudósítója anyagainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG