Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkészült az ajánlásokat ellenőrző online lehetőség az NVI-nél


Az ellenőrzőfelület a Magyarország.hu-n 2022. február 17-én
Az ellenőrzőfelület a Magyarország.hu-n 2022. február 17-én

Némi késéssel, de elindult a választási ajánlásaink online ellenőrzésének lehetősége. Ha a választók közül sokan használják majd a kampányidőszak vége felé, azzal megnehezíthetik a kamupártok dolgát.

Korábban csak hosszas ügyintézéssel tudhatta meg az ember, hogy például mely pártok használták fel hivatalosan az ajánlását az aktuális választásnál. De most a Magyarország.hu-n elindult egy online lehetőség is, ezen többek között ügyfélkapus belépéssel meg lehet ezt nézni hat-hét kattintással.

Röviden a főoldalon a baloldali Választás menüpont után jobb oldalon alul, a Tájékoztatás ajánlásról – kit ajánlottam? pontra kattintva jutunk a felületre. A részletes tájékoztatót itt olvashatja.

Ez a lehetőség jellemzően a kamupártok dolgát nehezítheti meg, általában nekik jelenthet ugyanis nehézséget körzetenként a szükséges valódi ajánlások megszerzése.

Az ajánlatmásolás vagy -hamisítás választási csalásnak számít, és a korábbi választásoknál rendre komolyan felmerült a gyanú, hogy ezt talán nem ellenőrzik kellőképpen. Emellett eddig csak külön adatkéréssel és csak saját magáról kérhette ki a választópolgár, hogy kik használták az aláírását. 2018-ban például volt, akinek 15 párt és egy független jelölt is visszaélt az aláírásával.

Az ellenőrzési lehetőséggel különösen a kampányidőszak vége felé lesz érdemes minél többeknek élni, hiszen értelemszerűen ekkor lesz a rendszerben a legtöbb leadott ajánlás. A rendszerbe egyébként csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek. Például az egyéni jelöltséghez ötszáz ajánlásra van szükség, és a helyi választási iroda csak addig ellenőrzi az adatokat, amíg ezt a számot el nem éri a jelölt.

A 2022-es újítást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) fejlesztette tavaly szeptember óta. Elvileg a kampányidőszak kezdetén kellett volna indulnia, de ez végül február 17-ig csúszott, hivatalosan tesztelés alatt állt még a rendszer. Az NVI-t kerestük az ügyben, hogy most már folyamatosan elérhető lesz-e ez a megoldás.

Frissítés: Az NVI válasza alapján mostantól folyamatosan elérhető lesz a felület a Valasztas.hu és Magyarorszag.hu oldalakról is. Február 17-én pedig több mint 145 ezer leadott ajánlást tartalmazott az adatbázisuk.

Jelenleg az áprilisi országgyűlési képviselőválasztás és az országos népszavazás ügyében lehet érdeklődni. Ha valaki észreveszi, hogy olyan csapat is használta az ajánlását, akiknek ezt biztosan nem adta meg, érdemes jeleznie például a rendőrségnek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG