Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem sikerült időre megcsinálni a választási csalás elleni NVI-fejlesztést


Veresegyházán zajlik a szavazás 2018. április 8-án
Veresegyházán zajlik a szavazás 2018. április 8-án

Tavaly ősz óta készül a Nemzeti Választási Iroda arra a fejlesztésre, hogy a választó online megnézhesse, hogy mely pártok használták fel hivatalosan az ajánlását a választásoknál. A feladat nem kirívóan bonyolult technológiai probléma, Nagy Attila elnök pedig nemrég személyesen is megerősítette, hogy a kampány kezdetére elkészülnek. De nem sikerült, új indulási dátum sincs, az NVI indoklása viszont szokatlan.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tavaly szeptemberben jelentette be az Index.hu-nak, hogy egy új szolgáltatással kívánják a választások tisztaságába vetett bizalmat erősíteni. Ez annyit jelentett volna, hogy

a választó online ellenőrizheti, hogy mely pártok és jelöltek használták fel az ajánlását a választásokon.

Nagy Attila NVI-elnök szerint szeptember közepén már zajlott a fejlesztés, és semmilyen jogi akadálya nem volt az új szolgáltatásnak. A cél hangsúlyosan a kamupártok dolgának megnehezítése volt, nekik jelenthet ugyanis nehézséget körzetenként ötszáz valódi ajánlás megszerzése.

Az ajánlatmásolás vagy -hamisítás választási csalásnak számít, és a korábbi választásoknál rendre komolyan felmerült a gyanú, hogy ezt talán nem ellenőrzik kellőképpen. Emellett eddig csak külön adatkéréssel és csak saját magáról kérhette ki a választópolgár, hogy kik használták az aláírását. 2018-ban például volt, akinek 15 párt és egy független jelölt is visszaélt az aláírásával.

Nem újszerű IT-probléma: ki kell keresni egy azonosítót egy táblázatból
A választási ajánlási íveken meg kell adni a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány számát. Ilyen igazolványból három lehetséges Magyarországon: a személyi igazolvány, az útlevél és a jogosítvány. A fejlesztés célja tehát leegyszerűsítve egy készen lévő adatbázisból egy egyedi azonosító kereshetőségnek megoldása volt. Az ilyen azonosítás régóta nem számít innovációnak a magyar államigazgatáson belül sem.


Nagy Attila szerint február 12-re, az ajánlások gyűjtésének kezdőnapjára tervezték a szolgáltatás indítását. Ezt a Szabad Európának egyébként külön is megerősítette januárban.

Ehelyett annyi történt, hogy bármi külön jelzés vagy bejelentés nélkül egyszerűen csak nem indult el. A határidő letelte után két nappal ezért rákérdeztünk az ígért átláthatósági szolgáltatásra. Az NVI azt válaszolta, hogy igaz, hogy nem lett kész, de már elkezdték tesztelni. Sőt

„a következő napokban, a rendszer alapját jelentő első ajánlási adatok beérkezése után éles üzemben is elérhetővé válik majd a fejlesztés”."

Ebben az a furcsa, hogy már az első napon, február 12-én bejelentette mindkét nagy politikai csoport, hogy minden jelöltjüknél leadták a szükséges ajánlásokat az NVI-nek. Technikailag nem egyértelmű, hogy miért lenne szükség a rendszer elindításához a valódi ajánlási ívekre, mindenesetre azokból is beérkezett már az első napon is rengeteg. Amikor rákérdeztünk, hogy a meglévő ajánlások birtokában az NVI meg tudja-e mondani, mikor indul a szolgáltatás, arra már nem válaszoltak.

Ilyenkor egyébként nem az összes leadott ajánlás kerül be az NVI rendszerébe. Nagy Attila elnök őszi bejelentésekor hangsúlyozta, hogy

„az egyéni jelöltséghez ötszáz ajánlásra van szükség, és a helyi választási iroda csak addig ellenőrzi az adatokat, amíg ezt a számot el nem éri a jelölt. Csak az így ellenőrzött ajánlások kerülnének az új rendszerbe, és ennek az adatbázisa lenne kereshető a választópolgár számára.”

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG