Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akadozik az afgán menedékkérők evakuálása Kabulból


Kanadai katonák a kabuli nemzetközi repülőtérnél augusztus 24-én
Kanadai katonák a kabuli nemzetközi repülőtérnél augusztus 24-én

Bár a tálibok nem engednek be több embert a kabuli repülőtérre, a reptér területén még mindig több ezren várják az evakuációt. Az amerikaiak most elsősorban nem a táliboktól, hanem a velük is ellenséges terrorszervezettől, az ISIS-K-tól tartanak.

Továbbra is sok afgán és külföldi állampolgár várakozik a kabuli nemzetközi repülőtéren arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik még az augusztus 31-i határidő előtt kijuttassák az országból. Joe Biden elnök szerint napról napra kockázatosabbá válik a tartózkodás a még mindig a helyszínen lévő amerikai csapatok számára, mivel a tálibok ragaszkodnak ahhoz, hogy a hónap végéig fejezzék be az evakuálást és minden külföldi katona távozzon a repülőtérről.

A helyi ISIS támadásaitól tartanak

Amerikai források szerint augusztus 25-én kora reggelig már több mint 75 000 embert evakuáltak. A reptér előtt azonban továbbra is hatalmas tömegnyi ember reménykedik a távozásban, mert megtorlástól tart az elmúlt két évtizedben a nemzetközi csapatokkal való együttműködés miatt, míg mások attól félnek, hogy a tálibok visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején alkalmazott szélsőséges vallási törvénykezéshez, különösen a nők elnyomásához. Kérdéses, hogy a kívül rekedtek közül hányan jutnak majd ki, mivel a tálibok a héten bejelentették, hogy csak külföldi állampolgároknak engedik, hogy bejussanak a repülőtérre.

Biden augusztus 24-én azt mondta, hogy az evakuálás jó ütemben halad, de a határidőre történő befejezés „attól függ, hogy a tálibok továbbra is együttműködnek-e, és lehetővé teszik-e a repülőtérre való bejutást azok számára, akiknek a kimentését vállaltuk”.

Az amerikaiak elsősorban olyan helyieknek ígérték, hogy kimenekítik őket Afganisztánból, akik valamilyen módon, például tolmácsként segítették a katonáikat. A tálibok azonban azt követelték, hogy az Egyesült Államok „ne sürgesse tovább a magasan képzett afgánokat az ország elhagyására”. Az iszlamisták – legalábbis szavakban – általános amnesztiát ígértek mindazoknak, akik az Egyesült Államok által támogatott kormánynak dolgoztak. Ennek azonban ellentmond, hogy beszámolók szerint a tálibok Kabul eleste után házról házra járva vadásztak ellenzékiekre, újságírókra, volt katonákra és kormánytisztviselőkre.

Biden szerint az evakuációra további veszélyt jelent az ISIS-K, vagyis az Iszlám Állam Khorászán nevű terroristacsoport, az Iszlám Állam afganisztáni ága. „Minden nap, amikor a terepen vagyunk, egy újabb nap, amikor tudjuk, hogy az ISIS-K célba akarja venni a repülőteret, és támadást akar intézni mind az amerikai és a szövetséges erők, mind pedig ártatlan civilek ellen” – mondta Biden a Fehér Házból nyilatkozva. Bár az ISIS-K a tálibokhoz hasonló elveket vall, Afganisztánban ellenségek, ezért is próbálhatja megzavarni az evakuációt, amely során egyelőre egyfajta feszült együttműködés van az amerikai csapatok és a tálibok között.

Nem evakuálták őket, mert nem volt vízum az útlevelükben

Kabulból az amerikaiak mellett más országok is kimenekítik az állampolgáraikat. Afgán segítőik azonban nem ennyire szerencsések, például az ausztrál nagykövetség afgán őrei és családtagjaik tegnap órákig álltak a kabuli repülőtér előtt, mielőtt közölték velük, hogy nem léphetnek be, mert nincs vízum az útlevelükben.

Dominic Raab brit külügyminiszter elmondása szerint augusztus 24. és 25. között mintegy kétezer embert hoztak Nagy-Britanniába Kabulból, köztük „szinte minden kettős állampolgársággal nem rendelkező brit állampolgárt”.

Oroszország augusztus 25-én szintén bejelentette, hogy négy katonai repülőgépet küld Afganisztánba, hogy evakuáljon mintegy ötszáz orosz állampolgárt, valamint fehéroroszokat, kirgizeket, tádzsikokat, üzbégeket és ukránokat. A repülőgépeket egészségügyi személyzettel és felszereléssel látják el, hogy a repülés során orvosi segítséget nyújthassanak, ha kell – közölte az orosz védelmi minisztérium.

XS
SM
MD
LG