Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akár évekig is maradhatott volna Bolsonaro a magyar nagykövetségen


Nagykövetségek menekültjei
Nagykövetségek menekültjei

Jair Bolsonaro volt brazil elnök még februárban látogatott el két napra a brazíliavárosi magyar követségre – csak sejteni lehet, hogy a felelősségre vonást akarta így elkerülni. Az Atlaszban megkérdeztük, miért és hogyan lehet nagykövetségekre menekülni. Vendégünk Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Mindszenty József bíboros az ’56-os forradalom után tizenöt évig élt egy nagykövetségen. Hasonlóan menekült el a hatóságok elől Julian Assange WikiLeaks-alapító vagy Erich Honecker, az NDK egykori vezetője. Ilyen vagy olyan okok miatt mindannyian egy nagykövetségen kerestek menedéket.

Julian Assange az utóbbi időszak leghíresebb nagyköveti menekültje volt: 2010-ben az amerikai hadsereg Afganisztán és Irak elleni háborújáról tett közzé titkosított dokumentumokat, amit az amerikaiak nem néztek jó szemmel. 2012 és 2019 között élt a londoni ecuadori nagykövetségen, majd távoznia kellett.

Nemrég egy magyar nagykövetség is képbe jött. Márciusban a The New York Times mutatta be azokat a felvételeket, amelyeken látható, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök a brazíliavárosi magyar nagykövetségre érkezik.

Bolsonaro Brazília előző, szélsőjobboldali elnöke volt, Orbán Viktor politikai barátja, brazil elnöktől szokatlan módon még Magyarországra is ellátogatott. Azóta megbukott, Brazíliában eljárás folyik ellene, nemrég az útlevelét is elvették. Ezután érkezett a magyar nagykövetségre, ahol két napot töltött. A látogatás pontos okát nem tudjuk, de a jelek arra utalnak, hogy várták a volt elnök érkezését; vélhetően a felelősségre vonást szerette volna így kijátszani.

Az Atlaszból kiderül, hogy

  • manapság a nemzetközi jog nem ismeri el, hogy a nagykövetségek diplomáciai menedékként szolgálhatnak;
  • de a gyakorlatban még alkalmazzák;
  • a nagykövetségek nem minősülnek a küldő állam területének;
  • a nagykövetség dolgozói ellen csak úgy léphet fel a fogadó ország, ha persona non gratának címkézi őket;
  • nem érhetett annyit Bolsonaro, hogy a magyar kormány felvállalja a rejtegetését.

Az Atlaszt videóformátumban megnézheti itt:

Ha pedig meghallgatni szeretné, azt megteheti itt:

Akár évekig is maradhatott volna Bolsonaro a magyar nagykövetségen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:16:19 0:00
  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG