Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bolsonaro-ügy: Brazília visszahívta budapesti nagykövetét


Orbán Viktor és Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök üdvözli egymást Buenos Airesben 2023 decemberében az argentin elnök, Javier Milei beiktatásán
Orbán Viktor és Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök üdvözli egymást Buenos Airesben 2023 decemberében az argentin elnök, Javier Milei beiktatásán

Visszahívták Brazília budapesti nagykövetét – írta meg a Népszava. A hét elején a The New York Times közölt videófelvételeket arról, hogy a volt brazil elnök két éjszakát a brazíliavárosi magyar nagykövetségen töltött. A cikk megjelenését követően Brazília külügyminisztériuma bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázza el, miért töltött múlt hónapban két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén a dél-amerikai ország egykori elnöke, Jair Bolsonaro azután, hogy a brazil hatóságok bevonták az útlevelét.

A The Guardian korábbi cikke alapján megírtuk, hogy Brazília külügyminisztériuma bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázza el, miért töltött múlt hónapban két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén a dél-amerikai ország egykori elnöke, Jair Bolsonaro. A volt elnök útlevelét idén februárban bevonták a brazil hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: The Guardian: Bekérették Bolsonaro miatt a brazíliai magyar nagykövetet

A Népszava szerint azóta visszahívták Brazília budapesti nagykövetét. A lap által idézett CNN Brasil azt állította, hogy az Orbán Viktorral szívélyes viszonyban lévő Bolsonaro menedékjogot kért Magyarországtól, azért tartózkodott februárban a brazíliavárosi magyar nagykövetségen.

A g1 nevű brazil hírportál szerint Bolsonaro ügyvédei megerősítették, hogy a volt elnök két napot töltött a nagykövetségen, meghívásra. Az ügyvédek szerint Bolsonaro azért volt ott, hogy „kapcsolatba lépjen a baráti ország hatóságaival”. Azt is állítják, hogy a magyar nagykövetségen eltöltött idő alatt Bolsonaro különböző magyar hatóságokkal beszélt, „tájékoztatva őket a két nemzet politikai napirendjéről”. A volt elnök ügyvédeinek közleménye szerint „minden egyéb álhír”.

A g1 arról is beszámol, hogy a magyar nagykövetségen töltött két nap után egy São Paulo központjában tartott rendezvényen újságírók kérdezték Bolsonarót az ügyről. „Bűncselekmény-e egy nagykövetségen aludni, egy nagykövettel beszélgetni?” – kérdezte a volt elnök válaszul.

Bolsonaro és Orbán Viktor legutóbb Argentínában találkozott, Javier Milei elnök 2023. decemberi beiktatásakor.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG