Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Akkor is dolgozni kell a tövises akácfával, ha nincs kesztyű” – eszközhiány a közmunkásoknál Hajdú-Biharban


„Nincs büntetés, hanem átcsoportosítások történnek. Ha szedjük fel a terményt, egyértelmű, hogy mindenki oda van irányítva” – mondta a polgármester a közfoglalkoztatottak helyzetéről
„Nincs büntetés, hanem átcsoportosítások történnek. Ha szedjük fel a terményt, egyértelmű, hogy mindenki oda van irányítva” – mondta a polgármester a közfoglalkoztatottak helyzetéről

Igazságtalanságokról, munkaruha- és eszközhiányról panaszkodnak a közmunkások a Hajdú-Bihar vármegyei Tégláson. Többek szerint azóta vannak ilyen problémák, hogy az új városvezetés elküldte az önkormányzati közmunkaprogram előző vezetőjét. A polgármester elismeri, hogy előfordulnak konfliktusok a közmunkások és a városvezetés között, de szerinte a közfoglalkoztatottaknak most nagyobb a megbecsültségük, mint 2019 előtt volt.

A Hajdú-Bihar megyében, Debrecen agglomerációjában található, közel 6500 lakosú Téglást 2019 óta vezeti a Fidesz. Czibere Béla, aki 2008 óta volt a kisváros független polgármestere, abban az évben vonult vissza a város vezetésétől. Az utódjául kiválasztott, szintén független Veres Miklóst harminc szavazattal előzte meg a kormánypárti Szabó Csaba. A hatalmi váltás jelentősen megváltoztatta a településen foglalkoztatott közmunkások helyzetét – tudtuk meg azoktól a téglásiaktól, akik még hónapokkal ezelőtt keresték meg a Debreciner szerkesztőségét.

Szabó Csaba, Téglás (június 9-én is többséget szerző) polgármestere elismeri, hogy a nagy létszám miatt előfordulnak konfliktusok a közmunkások és a városvezetés között, de úgy látja, a közfoglalkoztatottaknak most nagyobb a megbecsültségük, mint 2019 előtt volt.

Büntetésként nehéz fizikai munka

Az elmúlt hónapokban több korábbi és jelenlegi közfoglalkoztatottal beszéltünk Tégláson, köztük olyanokkal, akik legalább egy évtizedig dolgoztak az önkormányzatnak. A megkérdezettek – nevük elhallgatását kérve – arról számoltak be, hogy rendszeresen érik őket igazságtalanságok a városvezetés részéről.

Forrásaink szerint többször előfordult, hogy alaptalanul vádolták őket a közmunkaprogram környékén előforduló lopások miatt, és hogy akik nem szeretnének az eddigi munkaállomásukon dolgozni, azokat büntető jelleggel nehéz fizikai munkára fogják. Elmondásuk szerint az önkormányzat ráadásul nem mindig biztosítja a munkavégzéshez szükséges, megfelelő eszközöket és munkaruházatot.

„Akkor is dolgozni kell a tövises akácfával, ha nincs kesztyű” – mesélte egyikük. A nekünk nyilatkozó közfoglalkoztatottak beszéltek egy esetről, amikor egy közmunkást munkavégzés közben megtámadott egy másik dolgozó, aki aztán felelősségre vonás nélkül megúszta a történteket. Interjúalanyaink szerint ezek a problémák akkor kezdődtek, amikor az új városvezetés elküldte az önkormányzati közmunkaprogram előző vezetőjét, akiről úgy tudjuk, hogy lopással vádolták. A szerkesztőségünket megkereső közfoglalkoztatottak állításait egy tőlük független helyi közmunkás is megerősítette.

Polgármester: Konfliktusok előfordulnak, de büntetés nincs

Szabó Csaba polgármester szerint jelenleg 68 közmunkás dolgozik a városban. A mezőgazdasági program keretében kilenc közmunkást foglalkoztatnak, a szociális programban 44-en vannak, köztük közúti karbantartók, csatornatisztítók, útfenntartók; a hosszabb időtartamú foglalkoztatottak pedig – tizenöten – az önkormányzati intézményekben dolgoznak. Mint mondta, nagyon komoly segítséget jelentenek a városnak.

Szabó Csaba polgármester megmutatta a Debreciner újságíróinak a közmunkaprogram egyik fontos munkaállomását: a kertészetet, valamint a mellette épülő önkormányzati szivacsgyárat
Szabó Csaba polgármester megmutatta a Debreciner újságíróinak a közmunkaprogram egyik fontos munkaállomását: a kertészetet, valamint a mellette épülő önkormányzati szivacsgyárat

Szabó vitatta a nekünk nyilatkozó dolgozók állításainak valóságtartalmát. A munkásokat érő állítólagos lopásvádakról azt mondta, semmit nem tud róla, a megtámadott közmunkás ügye pedig tudomása szerint úgy történt, hogy ketten „egymásnak mentek, aztán kezet fogtak, kibékültek, és lezárták a témát”. Megkérdeztük arról is, mi igaz abból, hogy büntető jelleggel adnak ki feladatokat a közmunkásoknak. „Itt nincs büntetés. Ezen a településen annyi tevékenység van, hogy nincs mindenki röghöz kötve, hanem átcsoportosítások történnek. Ha szedjük fel a terményt, egyértelmű, hogy mindenki oda van irányítva” – fogalmazott, bár elismerte, hogy ez esetleg büntetésnek tűnhet egyesek számára.

Az önkormányzat és a közmunkások közötti konfliktusokra vonatkozó kérdésünkre, a polgármester azt felelte, hogy nagyon sokan vannak, ezért óhatatlanul előfordulnak nézeteltérések.

„Konfliktusok mindennap vannak, de ezeket általában egymás között, a csoportvezetővel rendezni szokták. Amikor ennyi ember van ennyi helyen, hogyne lennének konfliktusok. De ezek megoldódnak” – magyarázta, hozzátéve, hogy amikor nem tudják egymás között megbeszélni, rendszerint őt keresik meg, hogy tegyen rendet.

Zöldségtermesztésben is részt vesznek a közfoglalkoztatottak az önkormányzat gazdaságában
Zöldségtermesztésben is részt vesznek a közfoglalkoztatottak az önkormányzat gazdaságában

A települési közmunkaprogramról Szabó Csaba elmondta: az önkormányzati ciklus alatt felfuttatták a városban a zöldségtermesztést, ehhez fóliasátrat is építettek. Termésidőben ez látja el a városi konyhát alapanyagokkal. Idén – áprilisi beszélgetésünkig – húszezer virágot termeltek meg, ebből tizenötezret ingyen kiosztottak a lakosságnak, a többit kiültették a közterületekre. Ha valamilyen terményből annyi van, hogy nem tudják tárolni és elfogyasztani sem, akkor értékesítik, a bevételt pedig visszaforgatják a közmunkaprogramba.

A polgármester a közfoglalkoztatottak számával kapcsolatban azt mondta: az utóbbi években állt be nagyjából a mostani szintre. Mint mondta, vannak, akik továbblépnek. A polgármesteri hivatal jelenlegi dolgozói közül többen is közmunkásként kezdték, például a könyvtár igazgatója és a pénzügyi osztály vezetője.

Szabó szerint amikor átvette a város vezetését, még nem volt olyan megbecsültsége a közmunkásoknak, mint jelenleg. „Én tényleg kollégának tekintem őket, és bizony vannak elvárások” – fogalmazott. Hozzátette, hogy igyekeznek jutalmazni is a közfoglalkoztatottakat: terménnyel, téli tüzelővel és pénzjutalommal.

A helyi hierarchia diktál

A magyarországi közmunkaprogram hasznosságát illetően az elmúlt évtizedekben komoly viták folytak. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Debreciner megkeresésére kifejtette: szerinte a közmunka nem ad előremutató életstratégia-váltást az embereknek, az érintettek zöme ugyanis szakképzetlen, rendkívül alacsony munkavállalói kompetenciákkal.

„Közmunkabérrel motiválttá tenni őket a munka iránt nem egyszerű. Alacsonyak a szociális kompetenciáik is, gyakoriak a konfliktusok közöttük. Azok, akik irányítanák a munkát, eszköztelenek” – magyarázta az évtizedek óta Hajdú-Bihar megye déli, leszakadó térségében dolgozó pedagógus.

L. Ritók szerint az is jellemző, hogy a közmunkások nincsenek tisztában sem az elvárásokkal, sem a jogaikkal. Általában ennek akadálya az is, hogy alacsonyak az alapkészségek, sokszor az értő olvasás is problémát okoz. „Ezek híján nyilván manipulálhatók, és ki vannak téve olyan helyzeteknek is, amikben a helyi hierarchia diktál” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közzétett egy érthető sorvezetőt, de ez sokakhoz nem jut el, a digitális kompetenciák ugyanis nem elégségesek ehhez.

Az a munka lehet motiváló, amelyet megfizetnek

A szakember úgy véli: az a munka lehet motiváló, amelyet megfizetnek, amelyben sikerélmény és fejlődési lehetőség is van. „Az a véleményem, hogy ezt a közmunka nem teljesíti. Valahogy inkább a szociális járadékhoz hasonló hatása van, annyi különbséggel, hogy ezért naponta meg kell jelenni, legalább az aláírás erejéig” – mondta.

L. Ritók úgy látja: nagy szükség lenne a hatékonyságmérésre a közmunkaprogramban, hogy hitelesen és reálisan látható legyen, mit adott hozzá a foglalkoztatott emberek életminőségéhez, fejlesztéséhez.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG