Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

L. Ritók Nóra: nincs pánik, lassan növekvő nélkülözés van


L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője
L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője

Jó háziasszony módjára igyekeztek tartalékot félretenni a járvány első hulláma után, abból a kevésből, amiből gazdálkodnak az Igazgyöngy Alapítványnál, mert a legszegényebbeket a járvány is sokkal súlyosabban érinti.

A járvány tavaszi, első hulláma borzalmas volt, nem szeretnének még egyszer hasonlót átélni – mondja a L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. Nagyon nehéz időszak jön az alapítvány életében, 27 településen összesen 1200 családnál próbálják szebbé tenni a karácsonyt és elviselhetőbbé a járvánnyal nehezített téli időszakot.

Karanténba kerülnek az adományok

November 30-ig kellene minden adománynak beérkeznie és karanténba kerülnie ahhoz, hogy biztonsággal eljuttathassák a rászorulókhoz. A gyermekeknek „cipősdoboz” adományokat, a felnőtteknek tartós élelmiszert adnak, emellett sokat jelent és a legkönnyebben kezelhető a pénzadomány, amiből helyben vásárolhatnak, és telhet a tüzelő-adományra is, hogy meleg is legyen karácsonykor.

Viszi a milliókat a járvány

A pandémia első tavaszi hulláma több mint 12 millió forintot vitt el az alapítványtól. Ennyit költöttek tisztító- és fertőtlenítő szerekre, élelmiszercsomagokra, amit az első hullámra jellemző pánik és felvásárlási roham közepette kellett beszerezniük.

L. Ritók Nóra pár napja osztotta meg a közösségi oldalán azt a posztot, amelyből kiderül, hogy a gyermekszegénység és a mélyszegénység ellen küzdő alapítvány azt tapasztalja, az iskolákban a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek nincs maszkjuk, ha van, az is agyonhasznált, lötyög rajtuk, zömében a szülőkét hordják. Sokakat megmozdított a történet, több száz gyermekmaszkot kapott az alapítvány, így abból most jól állnak.

Ők sem vártak a kormányzati tesztprogramra

Ahogyan arról korábban írtunk, a legtöbb helyen az önkormányzatok már az országos tesztelés meghirdetése előtt hetekkel elkezdték a szociális intézményeikben a dolgozók szűrését. Így tett a berettyóújfalui központú alapítvány is. Itt két hete elkezdték és hetente ismétlik a tanodában dolgozók tesztelését, gyorstesztet használnak, ehhez is, ahogyan a maszkokhoz is adományokból jutottak. Az alapítványi iskolába azonban bejelentkeztek a központi tesztelést végzők is, kedden tesztelik az ott dolgozó pedagógusokat.

"A technikai személyzet, pl. a takarítók azonban ebben a központi szűrésben nincsenek benne, az ő tesztelésükről az alapítvány gondoskodik, csakúgy, mint a szociális részben dolgozókéról".

Ötven gyerekből kettőnél van otthon vezetékes internet

Amikor arról kérdeztük, segíti-e a látókörében lévő gyermekeket, családokat a kormány bejelentése a 30 napra szóló ingyenes internetről, L. Ritók Nóra elmondta, hogy bár a számaikat nem lehet reprezentatívnak nevezni, az biztos, hogy náluk 50 gyermekből csupán kettő családjában van vezetékes internet, miközben ez az egyik alapfeltétel lenne a kormányzati segítség igénybevételéhez. És, mint mondja,

"akkor nem beszéltünk arról, hogy a kapcsolatrendszerükben levő középiskolás korúak 80 százaléka kért segítséget vagy internet-hozzáféréshez vagy számítógéphez".

Arról, hogy mennyit visz el a költségvetésükből a járvány második hulláma, L. Ritók Nóra még nem tudott becslésekbe bocsátkozni, annyit mondott a Prima Primissima díjas szakember, hogy most nem tapasztal pánikot, ahogy fogalmazott, lassan növekvő nélkülözés van.

Támogatásmegvonás az Igazgyöngy Iskolától: Ritók Nóra igazgató és Maruzsa Zoltán államtitkár
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:08:49 0:00

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, a társadalmi integrációért, a gyermekszegénység és a mélyszegénység felszámolásáért. Az alapítvány Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében, az Észak-alföldi régióban működik, Berettyóújfaluban. Az alapítvány munkáját többféle módon lehet segíteni, erről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG