Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földkisajátítástól, az akkuipar megjelenésétől tartanak Pécsett


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program sajtótájékoztatóján a Baranya Vármegyei Közgyűlés épületének dísztermében, Pécsen 2023. november 6-án (képünk illusztráció)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program sajtótájékoztatóján a Baranya Vármegyei Közgyűlés épületének dísztermében, Pécsen 2023. november 6-án (képünk illusztráció)

A helyiek aggodalmát az váltotta ki, hogy egy olyan körzetet minősítettek át ipari területté a baranyai megyeszékhely határában, amely létfontosságú a város ivóvízellátásának szempontjából, és már fogytán van a víztartalék.

A kormányzat eltökéltnek tűnik abban, hogy Szeged mellett a baranyai megyeszékhely legyen a következő nagy iparfejlesztési célterület – írja a 24.hu. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt tavaly novemberben, hogy a kormány számára kiemelt jelentőségű lesz a következő időszakban a Szeged–Pécs–Békéscsaba sáv.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Szegeden építi fel első európai autógyárát a kínai BYD. A kínai cég a Szeged határában található, háromszáz hektáros ipari parkban építi európai autógyárát, innen szolgálják ki a teljes európai piacot. A beruházás híre félelmet keltett a szegediekben. Botka László polgármester azonban arról írt Facebook-oldalán, hogy a sajtóhírek ellenére nem lesz kínai akkugyár, és semmilyen más vegyipari tevékenység sem a városban.

A 24 most felidézi, hogy a pécsi városvezetéshez csak a tavalyi év derekáig 16 megkeresés érkezett akkuipari üzem létesítése céljából, annak ellenére, hogy az önkormányzat már egy évvel ezelőtt közgyűlési határozatot fogadott el arról, hogy nem támogatja akkumulátoripari beruházás létesítését a megyeszékhelyen.

Tavaly júliusban egy hatszáz hektáros kiemelt beruházási célterületet jelölt ki a kormány Pécs közvetlen közelében, Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlős község területén. A kormányhatározatban nem nevesítették, milyen ipari beruházást terveznek a helyszínre hozni, azt viszont megjegyzik, hogy szükség lesz az agrárterületek átminősítésére. Emiatt több gazda attól tart, hogy akár földkisajátítás is lehet, miután az érintett beruházási körzet nyolcvan százalékban mezőgazdasági terület, ahol jelenleg is gazdálkodás folyik.

Vér József, Bicsérd független polgármestere megerősítette, hogy ipari park lesz a területen, és ezt sem ő, sem a képviselő-testület nem ellenzi. A polgármester nem tud akkuipari beruházásról, az erről szóló híreket hangulatkeltésnek minősítette, azt ugyanakkor megerősítette, hogy az ipari parkhoz meg kell venni a földterületeket, és ha nem lehet a vételben megegyezni, „akkor más eljárási rendeket kell alkalmazni”.

Még nagyobb aggodalmat okoz, hogy az ivóvízellátás szempontjából kulcsfontosságú területre tervezik az ipari parkot. A helyszín közelében található vízbázisok Pécs vízigényének kilencven százalékát fedezik, védőövezetük egyes pontokon keresztezik a befektetési területet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG