Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aktivisták évtizedes küzdelme érhet be a melegházasság görögországi engedélyezésével


Sztella Belia, a Szivárványcsaládok nevű csoport elnöke Athénban 2024. február 8-án
Sztella Belia, a Szivárványcsaládok nevű csoport elnöke Athénban 2024. február 8-án

Az athéni parlament várhatóan e hét csütörtökön legalizálja az azonos neműek házasságát, ráadásul az ügy a pártok közötti széles körű együttműködés ritka megnyilvánulása lehet.

Ezzel Görögország lehet az első ortodox keresztény ország, amely lehetővé teszi a melegházasságot, és ezzel jelentősen megkönnyíti többek között a gyerekvállalást tervező azonos nemű párok helyzetét is.

Az 57 éves Sztella Belia már azt megelőzően is fáradhatatlanul kampányolt a jogi elismerésért, hogy ő maga belevágott volna a családalapításba. Küzdelme ezen a héten végre révbe érhet, néhány hónappal ikrei 17. születésnapja előtt.

„Azóta harcolok ezért, amióta rájöttem, hogy ki vagyok” – mondta nevetve a drámatanárnő.

„Nagy megkönnyebbülés kimondani, hogy végül megcsináltuk. Rendkívül fárasztó olyasvalamiért küzdeni, ami nyilvánvalóan helyes, olyasvalamiért szenvedni, ami másoknak egyszerűen jár, és ennyire keményen harcolni érte, hogy mi is megkapjuk” – tette hozzá.

A nő különvált partneréről, amikor a gyerekek 11 évesek voltak, de azóta is a fiúk másik anyjaként tekint rá.

Ehhez kapcsolódóan: „A homofób kampányok kis befektetést igényelnek, és ahhoz képest nagyon működőképesek” – Takács Judit szociológus

Noha közel egy évtizede már a meleg párok is léphetnek bejegyzett élettársi kapcsolatra az országban, a jelenlegi szabályok alapján kizárólag a gyerekek biológiai szüleit ismerik el törvényes képviselőnek.

Elemzők szerint épp a gyermekjogok kérdése billentette át a közvéleményt az ügyben, így lakosság szűk többsége mára támogatja a konzervatív kormány által beterjesztett törvényjavaslatot.

A tervezet ugyanakkor éles tiltakozást váltott ki az ortodox egyház részéről, aki szerint a jogszabály összekeveri a szülői szerepeket és meggyengíti a hagyományos családmodellt.

Az egyház a tervezet felülvizsgálatát sürgette, ennek érdekében több helyen még a vasárnapi misén is felolvasták az erre vonatkozó felhívást.

Számos püspök ennél is továbbmenve figyelmeztetett, hogy meg fogják tagadni az azonos nemű párok gyerekeinek megkeresztelését.

Kisebb-nagyobb tüntetéseket is tartottak Görögországban különböző szélsőjobboldali, tradicionalista pártok és csoportok vezetésével.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnöknek minden jel szerint még a konzervatív kormánypárt soraiban is ellenállással kell szembenéznie, így a törvény elfogadásához a centrista és baloldali ellenzék voksaira is szükség lesz a háromszáz fős parlamentben.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnában a háború erősíti az azonos neműek házasságának támogatottságát

Hrisza Kotszopulu és Elena Kotszifi hosszú éveken át azt mondták rokonaiknak és kollégáiknak, hogy pusztán szobatársak, és csak azt követően coming outoltak, hogy Angliába költöztek 2015-ben. Ma már van egy lányuk, Ariadne. Brit útlevelükkel mindhárman Görögországba utaznak a parlamenti szavazás napjára.

„Hamar felismertük, hogy Anglia olyan lehetőségeket kínál számunkra párként, amilyenekről korábban nem is álmodtunk. Önmagunk lehettünk” – jelentette ki a 38 éves Kotszifi.

Hangsúlyozta, hogy közel egy évtized után most látják először valós lehetőségnek a hazaköltözést.

„Örülünk, és büszkék vagyunk arra, hogy Görögország a történelem helyes irányában halad” – szögezte le Kotszopulu.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG