Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában a háború erősíti az azonos neműek házasságának támogatottságát


A 2019-es Kijev Pride
A 2019-es Kijev Pride

Amikor februárban a nyíltan meleg katona, Aleksz Fiscsuk felkészült Ukrajna védelmére az orosz erők ellen, nemcsak a saját, hanem a szintén a hadseregben szolgáló élettársának életét is féltette.

LMBTQ+ párként egy olyan országban, ahol az azonos neműek kapcsolatát nem ismerik el, a 23 éves férfi amiatt aggódott, hogy mi lesz, ha barátja megsérül vagy meghal a harcban.

„Ha a partnerünk meghal (…) még azt sem engedik meg, hogy eltemessük (…) lehet, hogy nem engednek be a kórházba” – mondta Fiscsuk, aki légi felderítésre szakosodott kadét.

Így amikor március elején külön-külön orosz légicsapások érték az egységüket, és több katona meghalt, Fiscsuk úgy döntött, itt az ideje, hogy kapcsolatukat szilárdabb alapokra helyezzék.

„Nagyon ijesztő volt. Ezután elgondolkodtam, és úgy döntöttem, hogy meg kell kérnem a kezét” – mondta a Thomson Reuters Alapítványnak, hozzátéve, hogy március közepén eljegyezték egymást.

LMBTQ+-aktivisták szerint az orosz invázió óta több azonos nemű katonapár eljegyezte egymást, és sokan reménykednek abban, hogy Ukrajna legalizálja a melegházasságot vagy legalábbis a polgári házasságot.

Bár az ukrán LMBTQ+-közösségnek kevés jogi védelmet nyújtanak, és a főként ortodox keresztény országban mélyen gyökerező diszkriminációval kell szembenéznie, az azonos neműek házasságának legalizálását követelő, nemrégiben közzétett petíció felcsillantotta a nagyobb egyenlőségre vonatkozó reményeket.

Viktor Pilipenko az első ukrán háborús veterán volt, aki nyíltan felvállalta, hogy meleg, és az LMBT háborús veteránok hálózatának tagja lett
Viktor Pilipenko az első ukrán háborús veterán volt, aki nyíltan felvállalta, hogy meleg, és az LMBT háborús veteránok hálózatának tagja lett

A petícióra reagálva e hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy háborús időkben ez nem lehetséges, mivel ehhez alkotmányt kellene módosítani.

Ugyanakkor elmondta, hogy felkérte Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy „foglalkozzon a petícióban szereplő kérdéssel”, és megjegyezte, hogy a kormány már vizsgálta az élettársi kapcsolat lehetőségét.

Az aktivisták úgy vélik, hogy a háború megerősítette Ukrajnában az LMBTQ+ emberek társadalmi támogatottságát, akik közül sokan csatlakoztak a fegyveres erőkhöz, és önkéntes szerepet vállaltak, hogy segítsenek a konfliktusban.

Az orosz támadás miatt Ukrajna LMBTQ+-közössége nagyfokú készültségben van. Moszkva egyre keményebben lép fel a meleg, biszexuális és transznemű emberek ellen, mióta 2013-ban elfogadták a „melegpropaganda-törvényt”; azóta egyre több gyűlölet-bűncselekményről és bántalmazásról érkezett jelentés. Most pedig egy új törvény az összes korcsoportra kiterjeszti a „melegpropaganda tilalmát”.

A Hagyományok és rend nevű konzervatív civil mozgalom aktivistái egy gyűlésen Kijev belvárosában 2021. szeptember 16-án egy transzparenst tartanak Zelenszkij elnök arcképével, és felszólítják, hogy döntse el, kit támogat. A tüntetők egy tervezett LMBT-felvonulás ellen tiltakoztak. A háttérben látható tábla szerint az LMBT egyenlő az LDNR-rel, azaz a két szakadár donbászi területtel
A Hagyományok és rend nevű konzervatív civil mozgalom aktivistái egy gyűlésen Kijev belvárosában 2021. szeptember 16-án egy transzparenst tartanak Zelenszkij elnök arcképével, és felszólítják, hogy döntse el, kit támogat. A tüntetők egy tervezett LMBT-felvonulás ellen tiltakoztak. A háttérben látható tábla szerint az LMBT egyenlő az LDNR-rel, azaz a két szakadár donbászi területtel

Otthoni esküvőben reménykednek

Ukrajna 1991-ben dekriminalizálta az azonos neműek közötti kapcsolatot a volt Szovjetunió számos más országával együtt, de az LMBTQ+ emberek még mindig számos törvényes joggal nem rendelkeznek, és még mindig élnek az előítéletek.

Az ILGA-Europe jogvédő csoport szerint az ország a 39. helyen áll Európában az LMBTQ+-egyenlőség terén. Míg a munkahelyi diszkriminációt 2015-ben betiltották, az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot és nem fogadhatnak örökbe.

Nincs joguk az örökléshez, a kórházi látogatáshoz és a beteg partnerükkel kapcsolatos orvosi döntések meghozatalához sem – mondta Vitalia Lebid, az Ukrán Helsinki Emberi Jogi Unió jogásza.

Pavlo Lagojda, az ukrán hadsereg légvédelmi tüzére elmondta: attól tart, hogy halála esetén nem tudja majd átruházni vagyonát férfi partnerére.

Két évvel ezelőtt jegyezték el egymást, és azt tervezték, hogy külföldre mennek házasságot kötni, de Lagojda most azt reméli, hogy itthon is megnyílik előttük a lehetőség, és idővel a melegházasság társadalmi elfogadottsága is emelkedni fog.

„Ha az azonos neműek házasságát legalizálják, és megengedik, hogy békében éljünk, kevesebb lesz a gyűlölet” – mondta.

A veterán, Viktor Pilipenko korábban a Donbászban harcolt, és a hadsereg soraiban szolgáló LMBT katonák egyenlő jogaiért és elfogadásáért kampányol
A veterán, Viktor Pilipenko korábban a Donbászban harcolt, és a hadsereg soraiban szolgáló LMBT katonák egyenlő jogaiért és elfogadásáért kampányol

A húszéves férfi elmondta, hogy mind a civil életben, mind a katonaságnál megtapasztalta a homofóbiát, és nemrég egy katonatársa megverte, miután megtudta, hogy meleg.

Azonban elmondta, hogy összességében jó kapcsolatot ápol bajtársaival, és széles körben elfogadják.

Növekvő LMBTQ+-elfogadottság

Az azonos neműek házasságának legalizálását követelő petíció eddig több mint 28.000 aláírást gyűjtött, ami az LMBTQ+-aktivisták szerint óriási előrelépés az elmúlt évek más erőfeszítéseihez képest, amelyek csak néhány száz ember támogatását nyerték el.

A Mi világunk nevű, LMBTQ+-jogokkal foglalkozó központ közölte, hogy az azonos neműek polgári házasságával szembeni ukrán lakossági ellenállás a 2016-os 69 százalékról 2022-re 41,9 százalékra csökkent – ezt mutatta ki a szervezet számára a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által végzett két felmérés.

Bár Zelenszkijnek a petícióra adott válaszát széles körben pozitív jelként üdvözölték, Olena Sevcsenko LMBTQ+-aktivista szerint a kormány évek óta beszél az azonos neműek élettársi kapcsolatáról szóló törvényekről, de soha nem jutottak el szavazásig.

„Még az sem világos, hogy mikor fog megtörténni” – mondta Sevcsenko, az Insight LMBTQ+ jogvédő szervezet vezetője.

„Az embereknek erre most van szükségük” – mondta, hozzátéve, hogy a házassági egyenlőség azért kell, mert az élettársi kapcsolat nem biztosít a pároknak teljes körű jogokat, ha a gyermekekről van szó.

Az ukrán minisztertanács titkársága közleménye szerint Smihal miniszterelnök utasította a szociálpolitikai, az igazságügyi és a külügyminisztériumot, hogy augusztus 26-ig vizsgálják meg a petícióban felvetett kérdéseket.

„Különösen az Ukrajnában bejegyzett élettársi kapcsolatok legalizálásával kapcsolatos döntési lehetőségekről tárgyalunk az emberi jogok és szabadságjogok megteremtésével és biztosításával kapcsolatos munka részeként” – áll a közleményben.

Jul Szirousz, a KyivPride önkéntesekért és csapatmunkáért felelős koordinátora szerint a háború egyesítette a nemzetet, és arra ösztönözte az ukránokat, hogy lépjenek túl az előítéleteiken, ha LMBTQ+ emberekről van szó.

„Az emberek most már teljesen más megvilágításban néznek bizonyos dolgokra, mert ahhoz képest, hogy egy ember holnap már lehet, hogy nem él, az, hogy meleg vagy leszbikus – erre nem figyelünk” – mondta.

„Ez a háború segített ebben.”

Szöveg: Thomson Reuters Alapítvány.
XS
SM
MD
LG