Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aktivisták megpróbálták megrongálni a lengyel–belarusz határkerítést


A Lengyelország és Belarusz közötti szögesdrót kerítés Nomiki település közelében 2021. augusztus 26-án
A Lengyelország és Belarusz közötti szögesdrót kerítés Nomiki település közelében 2021. augusztus 26-án

Tizenhárom aktivistát őrizetbe vettek Lengyelországban, amiért megpróbálták lebontani a Belarusz felől érkező illegális bevándorlók feltartóztatása céljából emelt határkerítés egy részét.

A határőrség arról számolt be vasárnap este, hogy az ügyben őrizetbe vettek tizenkét lengyel és egy holland állampolgárt.

Az utóbbi hetekben Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. A minszki kormány a vádak szerint szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország is szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni.

Mariusz Kamiński lengyel bevándorlásügyi miniszter teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a gyanúsítottak akcióját, és leszögezte, hogy minden érintettet felelősségre fognak vonni. „Teljes eltökéltséggel fogunk reagálni az ilyen cselekedetekre” – írta Twitteren.

Bevándorlásellenes közhangulat

Felmérések szerint a lengyelek többsége elutasítja a bevándorlók befogadását, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) az akkori választási kampány fő témájává emelte az európai uniós menekültkvóták elleni tiltakozást.

A Polsat előző szerdai közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a válaszadók csaknem 55 százaléka ellenezte a migránsok és menekültek befogadását, 47 százalék pedig támogatta a határkerítés építését.

Nagyjából harminc afgán és iraki bevándorló rekedt a határ térségében, miután egyik ország sem hajlandó befogadni őket. Varsó előző héten azzal vádolta meg Minszket, hogy nem engedi a területre az ott rekedt embereknek szánt humanitárius segélyszállítmányt.

XS
SM
MD
LG