Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Migránshullám – felvonult a lengyel hadsereg a belarusz határon


Ez a kameruni férfi átjutott Belaruszból Litvániába, ahol őrizetbe vették 2021. július 16-án
Ez a kameruni férfi átjutott Belaruszból Litvániába, ahol őrizetbe vették 2021. július 16-án

Lengyelország több száz katonát telepített Belarusszal közös határára, hogy megerősítse a határőrizetet – közölte a lengyel védelmi miniszter szerdán, miközben migránsok hada próbál bejutni az országba.

Mariusz Blaszczak védelmi miniszter elmondta, hogy több mint kilencszáz lengyel katona vesz részt a műveletben. Úgy tudják, az átkelni vágyó migránsok nagy része Irakból érkezett.

Kedden este a lengyel belügyminiszter helyettese Twitteren tudatta, hogy Belarusz határát lezárták, katonák már egy hete ott vannak.

Lengyelország Litvániához és más balti országokhoz hasonlóan azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök tekintélyelvű kormányát, hogy migránsokat küld át határaikon, amelyek egyben az Európai Unió külső határai is.

Lukasenka hibrid bosszúhadjárata

Szerintük Lukasenka a migránsokat eszközként használja „hibrid háborújában”. Úgy vélik, Belarusz ezt válasznak szánja a tavalyi elnökválasztást követően ellene elrendelt európai uniós szankciókra. A büntetőintézkedéseket azért hozták, mert a Nyugat szerint Lukasenkáék elcsalták a választást, aztán keményen leverték a tiltakozó tüntetéseket.

Urszula Sara Zielińska lengyel zöld párti képviselő meleg ruhák és étel adományozására szólított fel szerdán, miután a lengyel média hírei szerint körülbelül ötven ember – köztük gyerekek is – ragadt a lengyel és a belarusz határ közti területen.

Elsőként Litvánia szembesült a határt átlépni akaró migránsok tömegével. Lengyelország a közelmúltban jelezte, hogy náluk is megugrott a határon a migránsok száma.

Az EU miniszterei is napirendre tűzték

Közben az Európai Unió miniszterei szerdán rendkívüli megbeszélést folytatnak arról, hogy a vád szerint Belarusz szándékosan küld migránsokat Litvániába egy „hibrid hadviselési” kampány részeként, destabilizálni a balti EU-tagállamot.

A miniszterek videokonferenciát tartanak úgynevezett „integrált politikai válságreagálás” formájában. Az ilyen találkozókat általában azért hívják össze, hogy válaszlépéseket szervezzenek természeti katasztrófa vagy terrortámadás esetén. Külpolitikai, határvédelmi, menekültügyi és bűnüldözési tisztviselők vesznek részt rajtuk.

A szerdai találkozó célja „konkrét intézkedések és segítségnyújtási formák meghatározása az érintett államok számára a Belarusz határán történő illegális átkelések kezelésében és visszaszorításában, beleértve a biztonságot is a külső uniós határszakaszon” – közölte a szlovén EU-elnökség.

Videón a migránsokat határon áttoló rohamrendőrök

A litván határőrszolgálat szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyből kiderül, hogy a migránsokat belarusz rohamrendőrök tolják át a határon az EU területére. Egy másik videó azt mutatja, hogy többen átlépnek Litvániába, és azonnal vissza is fordulnak, hogy a belarusz tisztviselők lefilmezhessék őket.

Ingrida Šimonytė litván miniszterelnökkel szerdán folytatott megbeszélése után az Európai Parlament elnöke, David Sassoli azzal vádolta meg az egykor Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenkát, hogy „kihasználja ezeket a szegény embereket, férfiakat és nőket”.

„Láttam ezeket a vérlázító eseteket, amikor a tisztviselők átlökik az embereket a határon. Ez egyszerre emberi jogi kérdés és az EU határának védelme – mondta Sassoli. – Ez a Lukasenka-rezsim szervezett tevékenysége.”

Merkel felveti Putyinnak is

A találkozó előestéjén Angela Merkel német kancellár és Kaja Kallas észt miniszterelnök azzal vádolta Lukasenkát, hogy „hibrid támadást” indított a huszonhét tagú szövetség ellen azzal, hogy a migránsokat Litvániába, Lettországba, Észtországba és Lengyelországba irányította az EU szankcióinak megtorlásaként.

„Egyetértünk abban, hogy ez egy hibrid agresszió, amely emberi lényeket használ fel” – mondta Merkel a berlini tárgyalások után. Kallas arról beszélt, hogy „ez nem menekültválság, hanem hibrid támadás az Európai Unió ellen”.

Merkel közölte, hogy pénteken Moszkvában felveti a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Készült az AP tudósítának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG