Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alacsonyabb ellátási szintű kórházakban is lesznek szülészetek


Az év első fővárosi újszülöttje az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház újszülöttosztályán 2024. január 1-jén (képünk illusztráció)
Az év első fővárosi újszülöttje az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház újszülöttosztályán 2024. január 1-jén (képünk illusztráció)

Egyes kórházakban bevezetik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást. Komplikációmentes terhesség esetén olyan intézményben is lehet szülni, ahol nincs koraszülött-intenzív, újszülött-szakápoló vagy aneszteziológus. Császármetszést ezekben a kórházakban is tudnak végezni.

Megjelent a Magyar Közlönyben a Belügyminisztérium rendelete, amely alapján az I. progresszivitási szintű szülészetek biztosítják – kizárólag alacsony kockázatú – várandósság szülésvezetését – számolt be a 24.hu.

A létrejövő új szülészeti osztályokon nem lesz koraszülött-intenzív (PIC) ellátás, de újszülött-szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Előírás viszont, hogy harmincperces távolságban ezeknek elérhetőnek kell lenniük.

Császármetszésre lesz lehetőség, és biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést és az ambuláns jellegű szülészeti ellátást is – írja a lap.

A rendeletben nem jelölték meg, hogy mely kórházakban vezetik be az alapfokú szülészeti ellátást.

A minisztérium korábban közölte, hogy lakossági igények alapján vezetik be az új lehetőséget, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást – idézi a lap, amely arra is emlékeztet, hogy az utóbbi időkben számos kórházban akadozott a szülészeti ellátás.

XS
SM
MD
LG