Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romlani látszik az állami szülészetek színvonala, két magánkórház is a top 10-be került


Újszülött az inkubátorban Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában 2023. március 7-én
Újszülött az inkubátorban Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában 2023. március 7-én

A hálapénz kivezetése komoly gondot okozott a kialakult gyakorlatban a szülészeteken, a szabad orvos- és kórházválasztás kizárása pedig tovább rontotta a szülni készülő anyák lehetőségeit, ezért fordulhatott elő, hogy a fővárosban két magánszülészet is bekerült a top 10-be, közülük az egyik a top 5-be is 2022-ben – írja a Válasz Online.

1. Semmelweis Egyetem, 2. Honvéd, 3. Szent Imre, 4. Jahn Ferenc, 5. TritonLife, 6. Szent Margit, 7. Szent János, 8. Bajcsy-Zsilinszky, 9. Maternity, 10. Uzsoki – ez a fővárosi szülészetek rangsora 2022-ben a Válasz Online által kikért és összesített adatok alapján.

A cikk szerint két-három év alatt néhány magánklinika beelőzött nagynevű állami intézményeket, pedig vélhetően senki sem szeret feleslegesen kifizetni 900 ezer – 1,6 millió forint közötti összeget egy szülésért. Nem is tennék, ha úgy éreznék, hogy az állami ellátás is megfelelő körülményeket biztosít. A számok azonban azt mutatják, egyre kevesebben érzik így.

Korábbi cikkünk a témában: Nem volt ügyeletes, ezért zárt be hétvégére a Szent Imre kórház szülészete

Ennek az az oka a lap szerint, hogy 2021-ben a legtöbb intézményben megszűnt a szabad szülészválasztás, 2022-ben pedig a szabad kórházválasztás is. A szigorítás hatására anyák ezrei kezdtek el menekülni az állami rendszerből, amelynek igénybevételére egyébként ingyenesen jogosultak.

A hálapénz kivezetésével hirtelen megszűnt a középosztálybeli családoknál az a gyakorlat, hogy már a várandósság alatt egy általuk választott orvos gondozza a kismamát, aki a szülést is levezeti bármikor. A paraszolvencia megszüntetésével erre már nem volt lehetőség, a nőknek két éve az ügyeletes orvosnál kell szülniük, tavaly óta pedig már a jobb hírű állami szülészetek közül sem válogathatnak - emlékeztet a lap.

Ehhez kapcsolódóan: „A magyar szülészet a legjobb fogamzásgátlás” – Másállapotot a Szülészetben mozgalom

A cikk szerint a családok egy része ezért inkább kifizeti a magas magánkórházi díjakat, csak a kismama biztonságban érezze magát. Az ellátás színvonala is romlott a térítésmentes állami szülészeteken: tavaly tovább emelkedett a császármetszések már korábban is magas aránya az előző évhez képest.

Ha az egyik kórházban 25 százalék alatti, a másikban meg ötven százalék feletti a műtéti szülés aránya, a nők joggal érezhetik kiszolgáltatottnak magukat, ha egyik vagy másik kórházba kényszerítik őket - hívja fel a figyelmet a Válasz Online cikke.

XS
SM
MD
LG