Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folyamatosan és durván emelkednek idén az albérletárak


A VII. kerületi Klauzál utca 2021. augusztus 7-én
A VII. kerületi Klauzál utca 2021. augusztus 7-én

A járvány és a gazdasági nehézségek ellenére idén feltartóztathatatlanul emelkedtek az albérletárak. Budapesten júliusig csaknem tizedével lett drágább bérelt lakásban lakni. 2015-höz képest például egy pesti külső kerületi albérlet átlagosan másfélszeresére drágult.

Ha úgy érzi, hogy más mértékben emelkednek az árak, mint ahogy azt a KSH által megadott hivatalos infláció jelzi, annak több oka is lehet. Erről alább olvashat eggyel részletesebben. Az egyik fontosabb ilyen ok ezek közül a lakhatás költsége.

A lakhatás költsége ugyanis csak elenyésző súllyal szerepel a magyar inflációs adatban, a valóságban hiába viszi el az emberek jövedelmének elég komoly részét a jelzáloghitel vagy az albérleti díj.

A magyar inflációs súlyozás szerint viszont olyan súlyú, mintha havi pár ezer forintos tétel lenne egy átlagkeresetű embernek.

Újra elszállnak az árak

Csak az albérleteket nézve idén eddig a járvány dacára igen komoly emelkedésnek indultak az árak a KSH és az Ingatlan.com közös adatai alapján.

2020 elejétől kezdett globálisan súlyosra fordulni a járványhelyzet
2020 elejétől kezdett globálisan súlyosra fordulni a járványhelyzet

Budapesten júliusra már 8,5 százalékkal adták drágábban az albérleteket, mint januárban. Ez sok kerületben ennél jóval magasabb drágulást jelentett, ugyanis a külső-pesti kerületek lassabban, hét százalékkal drágultak idén. A pesti külső kerületek átlagosan viszont korábban drágultak jelentősebben, nagyjából másfélszer annyiba kerül kivenni már ott egy lakást, mint 2015-ben.

Átlagosan egyébként 145 ezer forintért kínálták a lakásokat Budapesten, a centrumtól minél távolabbi egy lakás, jellemőzen annál olcsóbb.

A Rózsadomb és környéke vagy a Belváros lényegesen drágább, mint Rákosmente vagy Kőbánya
A Rózsadomb és környéke vagy a Belváros lényegesen drágább, mint Rákosmente vagy Kőbánya

A kiadó lakások egyébként egy hónap alatt is érdemi mértékben drágultak, júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4 százalékkal kellett többet fizetni egy albérletért, mint júniusban.

A budafoki Leányka utcai lakótelep egyik épülete 2021. április 10-én
A budafoki Leányka utcai lakótelep egyik épülete 2021. április 10-én

Jelentős a különbség a vidéki városok között is. Az egyetemi városok közül

  • Debrecenben átlagosan 120 ezer forintért kínálják a lakásokat, egy évvel ezelőtt még csak 110 ezer forint volt ez az érték az Ingatlan.com alapján.
  • Szegeden százezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja.
  • Pécsett kilencvenezerről százezerre ugrott egy átlagos lakás havi bérleti ára.
  • Miskolcon viszont maradt kilencvenezer forint az az ár, amennyit átlagosan elkérnének a lakást kínálók a bérlőktől.

Ezek átlagos hirdetési árak, de az árak alakulásának mértékéhez ezek is adhatnak támpontot. Országosan egyébként jobban emelkednek az albérletárak, mint a budapestiek, idén ez a különbség tovább nőtt.

Budapesten kevésbé emelkedtek a bérleti árak az elmúlt időszakban, mint vidéken
Budapesten kevésbé emelkedtek a bérleti árak az elmúlt időszakban, mint vidéken

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG