Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áldatlan állapotokról számolt be egy külföldre menekült orosz ejtőernyős


Orosz páncélos a Luhanszk megyei Popásznában 2022. május 26-án
Orosz páncélos a Luhanszk megyei Popásznában 2022. május 26-án

Széles körű elégedetlenségről, kimerültségről, elégtelen felszerelésről és fosztogatásokról számolt be Pavel Filatyev, egy orosz elit alakulat volt tagja, aki részt vett az ukrajnai háborúban.

Az egykori ejtőernyős két héttel ezelőtt tette közzé 141 oldalas beszámolóját a harcokról az interneten. Ebben részletesen, napról napra leírta az általa februárban és márciusban tapasztaltakat, valamint azt, ahogy megsebesült, majd hogy ennek következtében hazaszállították Oroszországba.

Visszaemlékezése szerint egységének tagjai rendkívül kimerültek voltak, felszerelésük pedig hiányos és elavult, ráadásul semmit nem tudtak az offenzíva céljáról, arról, hogy tulajdonképpen miért harcolnak. „Hetekbe került, mire megértettem, hogy orosz területen egyáltalán nincs háború, csak megtámadtuk Ukrajnát” – húzta alá.

Filatyev felidézte, hogy a herszoni kikötő elfoglalását követően az ejtőernyősök rögtön elkezdtek begyűjteni mindent, amit értékesnek gondoltak, házakat és üzleteket fosztogattak élelmiszert keresve.

„Vademberként megettünk mindent, amit csak értünk: zabkását, lekvárt, mézet (…) Nem érdekelt semmi, már a határaink szélén voltunk. A legtöbben egy hónapot töltöttek a harcmezőn mindenfajta komfort, egy zuhanyzás vagy normális étel nélkül” – írta.

Mint közölte, a fegyveres erők tagjainak többsége elégedetlen a kormánnyal és a parancsnokokkal, ahogy Vlagyimir Putyin elnökkel és a védelmi miniszterrel is, aki soha nem szolgált a hadseregben.

„Egyszerűen nem maradhatok tovább csendben, még ha tudom is, hogy valószínűleg nem változtatok semmin, csak talán bolond módon hatalmas bajba sodrom magam” – fogalmazott.

„Nem félek attól, hogy háborúban harcoljak. De ehhez azt kell éreznem, hogy amit teszek, az helyes. És úgy hiszem, hogy ez az egész nem pusztán azért kudarcos, mert a kormány mindent ellopott, hanem azért is, mert mi, oroszok nem érezzük azt, hogy helyes, amit teszünk” – jelentette ki a The Guardian című brit lapnak adott interjúban.

A férfi elmondta: bár nem tudja, hogy indult-e ellene büntetőeljárás, az utóbbi időben többször is változtatott tartózkodási helyén, hogy elkerülje az esetleges letartóztatást.

Vlagyimir Oszecskin disszidens emberi jogi aktivista szerdán bejelentette, hogy csapata segítségével Pavel Filatyev sikeresen külföldre menekült.

Oroszországban márciusban életbe lépett egy új törvény, amelynek alapján hosszú, akár tizenöt éves börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akik „szándékosan hamis információt” terjesztenek a hadseregről. Elemzők szerint ennek célja a háborúval kapcsolatos narratíva totális uralása. Emellett három év szabadságvesztést róhatnak ki azokra, akik felszólalnak a fegyveres erők bevetése ellen vagy szankciókat sürgetnek Oroszországgal szemben.

A napokban egy másik orosz katona, Danyil Frolkin arról beszélt nyilvánosan, hogy társaival együtt a feletteseik parancsára civileket gyilkoltak meg, fosztogattak és többeket kiraboltak. Beismerte, hogy Andrijivkában ő maga is megölt egy ukrán civilt.

Készült a The Guardian és a Meduza tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG