Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állami állást kínáltak az üzbég diáknak, miután trollgyár felállítását javasolta a kormánynak


Egy diák olyan online csoportokat javasolt, amelyek szembeszállnak a kritikusokkal, és „bemutatják a pozitív változásokat”. Nem világos, hogy megrendezett volt-e
Egy diák olyan online csoportokat javasolt, amelyek szembeszállnak a kritikusokkal, és „bemutatják a pozitív változásokat”. Nem világos, hogy megrendezett volt-e

Egy üzbég egyetemi hallgatónak állami állást ajánlottak fel – anélkül hogy megpályázta volna –, miután tartományában felhívta a hatóságokat, hogy toborozzanak diákokat a kormányt bírálók online ellensúlyozására.

Twitter-ugratás: Egy üzbég kormányzót annyira lenyűgözte egy diák trollgyár létrehozására vonatkozó ötlete, hogy azonnal munkát ajánlott neki.

Egy üzbég egyetemi hallgató a jelek szerint arra szólította fel szülőföldje tartományának hatóságait, hogy hozzanak létre online trollokat a kormánykritikusok ellen.

Alighogy a hallgató befejezte az ötletelést, máris munkát ajánlottak neki a déli Kaskadarja tartomány helyi vezetésénél.

Nem hozták nyilvánosságra a nevét a fiatal nőnek, de annyit tudni, hogy a Kaskadarja Állami Egyetem diákjai és Murotzson Azimov kormányzó közötti december 13-i találkozón ismertette az ötletét.

A diák azt javasolta, hogy az Állami Tájékoztatási és Tömegkommunikációs Ügynökség hozzon létre online diákcsoportokat a kritikusok ellen, és „mutassa be a Kaskadarjában zajló pozitív változásokat”.

A találkozóról készült felvételeken látszik, hogy a diák azt kéri, hogy a tartomány mind a 13 körzetében hozzanak létre diákokból és önkéntesekből álló online csoportokat.

Felszólította továbbá a hatóságokat, hogy biztosítsák a diákoknak a szükséges felszerelést és a rendszeres képzést.

A diák hozzátette, hogy a hatóságoknak szembe kellene szállniuk azokkal a riporterekkel és bloggerekkel, akik figyelmen kívül hagynak „száz pozitív dolgot”, de kiemelnek „egy negatívumot”, és „rosszul” tudósítanak róla.

„Ahogy imént említette, ezeknek a bloggereknek a tudósításai kissé felháborítóvá váltak számunkra” – mondta a diák, utalva a kormányzó ugyanazon az összejövetelen elhangzott beszédére.

A felvételen hallható, ahogy Azimov megkérdezi: „Ön diák vagy tanár?” Miután azt a választ kapja, hogy diák, Azimov azt mondja: „Felvesszük, hogy a tartományi kormánynak dolgozzon.” A közönség ezek után tapsban tör ki.

Nem derült ki, hogy Azimov milyen munkát ajánlott a diáknak, vagy hogy az valódi volt-e.

Azimov a Kaskadarja Állami Egyetemen találkozott a diákokkal, miután részt vett az új kollégium és az orvosi kar felújított épületének avatásán.

Más diákok is tettek javaslatokat Azimovval való találkozásuk során. Az egyik diák azt javasolta, hogy a hatóságok nyújtsanak támogatást különböző projektekhez, többek között „a fiatalok hazafias szellemben történő neveléséhez” és „a fiatalok körében a bűnözés megelőzéséhez”.

Nem volt világos, hogy a diákok javaslatai megrendezettek voltak-e, ami gyakori a szigorúan ellenőrzött közép-ázsiai országban.

A találkozó óta a hatóságok nem erősítették meg, hogy a diáklányt felvették-e, vagy hogy elfogadták-e a javaslatát.

A kormányok trollokat használnak

Számos tekintélyelvű kormányt vádoltak már azzal, hogy online trollokat használ a közvélemény manipulálására és a kritikusok támadására.

Az Oxfordi Egyetem Internetintézetének 2019-es jelentése szerint Üzbegisztán ama 25 ország között van, amelyek „magáncégekkel vagy stratégiai kommunikációs cégekkel dolgoznak együtt, amelyek informatikai propagandát kínálnak szolgáltatásként”.

„Egyes esetekben, mint például Azerbajdzsánban, Izraelben, Oroszországban, Tádzsikisztánban, Üzbegisztánban kormányzati szervek diák- vagy ifjúsági csoportokat bérelnek fel, hogy számítógépes propagandát terjesszenek” – áll a jelentésben.

Nem tudni, hogy az üzbég hatóságok hány embert toboroztak, hogy online trollként alkalmazzák őket.

A szomszédos Tádzsikisztánban mintegy négyszáz egyetemi hallgatót, oktatót és tisztviselőt kényszerített az állam arra, hogy internetes trollként szolgáljon a kormány bírálóinak célkeresztjében – derült ki a Szabad Európa tádzsik szolgálatának 2019-es vizsgálatából.

A brit kormány által finanszírozott és májusban közzétett jelentés feltárta, hogy Oroszország hogyan használta az online trollokat hazugságok terjesztésére, a világ vezetőinek közösségimédia-fiókjainak célba vételére, online viták eltérítésére, közvélemény-kutatások manipulálására és a Kreml narratívájának népszerűsítésére az ukrajnai háború alatt.

A jelentés szerint a trollok leginkább a közösségi médiát és a népszerű weboldalak kommentszekcióit használták.

Oroszországot azzal is megvádolták, hogy online trollok segítségével próbált beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba, amit Moszkva tagadott.

Szöveg: Farangis Najibullah.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG